Lehet, hogy a polipok is álmodnak, mint az emberek

2023 / 07 / 09 / Bobák Zsófia
Lehet, hogy a polipok is álmodnak, mint az emberek
A polipok az alvási folyamat egy rövid fázisában gyorsan váltják a színüket. A kutatók szerint egy lehetséges magyarázat a jelenségre, hogy ilyenkor az állatok újraélik az intenzív reakciókat kiváltó napközbeni eseményeket.

A polipok különleges képessége, hogy a színüket tetszőlegesen tudják váltani, amennyiben ezt szükségessé tévő helyzetben találják magukat, például zsákmányra vadásznak vagy éppen egy őket fenyegető vadász elől kell elrejtőzniük. A bőrük színének módosulását a kromatofórák aktivitása okozza: ezek a jellemzően vörös, barna vagy sárga pigmentekkel töltött kis zsákok kitágulnak, amikor a közeli idegek elektromos stimulációja következtében a kromatofórák izomrostjai kifelé húzzák a szöveteket. Mivel az izmok összeköttetésben állnak egymással, a festéket tartalmazó zsákocskák közel szimmetrikusan nyúlnak meg. A polip így átmenetileg jóval sötétebbé válik eredeti színénél és az egész folyamat néhány ezredmásodperc alatt lezajlik.

A megfigyelések szerint a színváltás folyamata azonban nem csak az ébrenléti időszakban, hanem alvás közben is bekövetkezik és egy újabb kutatás során, amelyet az Okinawai Tudományos és Műszaki Intézetben folytattak le, még jobb betekintést kaptak a kutatók a jelenség hátterébe. A polipok azon gerinctelen élőlények közé tartoznak, amelyek alvása két fázisból áll, úgy, ahogy többek között az emberé is: egy csendesebb nyugalmi szakasz és egy aktív periódus váltja egymást. Utóbbi során az agyi aktivitás szintje megnő és az emberek esetében a REM fázis alatt zajlik az álmok kialakulásának nagy része is. A kutatók feltételezése szerint a polipoknál is valami hasonló történik, vagyis az alvás aktív szakaszában újraélik a veszély elől való menekülést és más intenzív eseményeket. Erre utal legalábbis az aktív fázis alatti viselkedésük, ami esetükben nem a gyors szemmozgással, hanem a színük gyors váltakozásával jelentkezik.

Noha a külső "tünetek" alapján elképzelhető, hogy a polipok ilyenkor valóban álmodnak, de a kutatók egyelőre közel sem biztosak benne, mindenesetre az agyi folyamatok elektrofiziológiai monitorozása során kiderült, hogy az agyuk középső részén kialakuló LFP (local field potential) körülbelül megegyezik az ébrenléti szakasz ugyanezen értékeivel.

"A gerinces fajokkal való hasonlóságok sora arra utal, hogy a polipok kétfázisú alvásának bizonyos aspektusai a komplex észlelés konvergens jellegzetességeit mutatják"

- írják a tanulmányban.

A jelenség okai között az emlékek elraktározását és a bőrszín változtatásának gyakorlását sejtik a tudósok, de a pontos magyarázatot további vizsgálatok során derítik majd fel.

(Fotó: Ashley Christiano/Pexels)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.