Új módszerrel vizsgálhatók a kövületek, ősmaradványok, új ablak nyílik a múltra

2020 / 07 / 14 / Justin Viktor
Új módszerrel vizsgálhatók a kövületek, ősmaradványok, új ablak nyílik a múltra
Őslénykutatók az utóbbi időben több épségben megőrződött lágyszövetet is találtak fosszíliákban, és lassan ezek megőrződésének titkai is napvilágot látnak.  A csontvázak kora után megérkezett a biokémiai „aláírások” új világa, melyek a paleontológusok nagy örömére mindenféle ősi kövületben megtalálhatóak, új betekintést biztosítva a nagy evolúciós rejtélyekbe.

Tulli szörnyeteg

Egy frissen megjelent tanulmányban a Yale Egyetem kutatói új megközelítést vázoltak fel a biológiai aláírások megtalálására, melyekről sokáig azt gondolták, hogy elvesztek a fosszilizáció során. Az új megközelítés máris értékes információval szolgált az első vizsgált dinoszaurusztojásokat körülvevő lágy héjról, és megmutatta, hogy a Tulli szörnyeteg néven ismert ősi lény nagyon szokatlan gerinces lehetett.


A Tullimonstrum gregarium , egy kihalt állat kövülete a milánói Természettudományi Múzeumban (Kép: Wikipédia)

"Felfedeztük, hogy a molekuláris, széntartalmú maradványok szinte mindig megtartják a fosszilis anyagok mikroszkopikus nyomát" - mondta Jasmina Wiemann, a Yale Föld- és Bolygótudományi Tanszékének posztgraduális hallgatója, a tanulmány első szerzője. "A fosszilis szerves anyag a dolgok vad keveréke, amely az eredeti biomolekulák kémiai bomlástermékein alapul."

A Yale paleontológusával, Derek Briggs-szel és vegyészével Jason Crawforddal, a tanulmány két társszerzőjével együttműködve Wiemann

113 állati kövület molekuláris összetételét elemezte, 541 millió évvel ezelőttről. Ez a legnagyobb fosszilis adatkészlet, amelyet valaha kémiai úton analizáltak.


Az állati szövetek molekuláris összetételének változása a geológiai idő függvényében. Fosszilis és modern állati minták (n = 96) in situ Raman spektrumainak (A) ChemoSpace PCA és diszkriminancia analízise (DA), az egyes szövettípusok átlaga alapján (1. sávkészlet). A PC 1 és a PC 2 meghatároz egy fő összetevőt, amelyen a funkcionális sokféleség mérését (z tengely) ábrázolják minden modern és fosszilis állati szövet típushoz. A kék oszlopok a változatlan biomolekulákat képviselik a modern szövetekben (megfelelnek a kék domború héjnak), a narancssárga oszlopok pedig a fosszilis szövetekben lévő biomolekuláris fosszilizációs termékeket (narancssárga domború héj) képviselik. A strukturális biomolekulák funkcionális diverzitása a modern szövetekben magas, míg a különféle fosszilis szövetekben sokkal alacsonyabb. A piros vektor nyíl jelzi a molekuláris összetételben (a PCA-ban és a DA-ban visszanyert) általános pályát, majd a mintákat követi a fossziliizáció során, és azonosítja a glikoxidáció és a lipoxidáció folyamatát. (B-től D-ig) Strukturális biomolekulák a modern szövetekben, jelölt funkcionális csoportokkal. (B) Fehérje, egy tripeptid, amely a lizint, a ciszteint és a valint tartalmazza. (C) lipid. (D) Cukor (a glikozaminoglikán kitin). A színes körök jelzik a biopolimer meghosszabbodásait. (Kép: Yale)

Lágyszövet, amerre csak néztek

Megdöbbentő módon mindenütt, rengeteg lágy szövetet találtak, amelyek polimerekké fosszilizálódtak. Ezeknek a polimereknek és az általuk képviselt lágyszöveteknek a felismerése segíthet a kutatóknak meghatározni, hogy a különféle állatok hogyan kapcsolódnak egymáshoz az evolúciós történelem során.

"Megmutatjuk, hogy a fehérjék, lipidek és cukrok a fosszilizáció során az összes állati szövetben összeállnak, olyan folyamatok révén, mint a lipoxidáció és a glikoxidáció, majd végül polimereket képeznek" - mondta Briggs, a Yale Egyetem Művészetek és Tudományok karának G. Evelyn Hutchinson geológia és geofizika professzora.

Wiemann a Raman spektrális analízist - egy nem romboló kémiai elemzési technikát - alkalmazta annak meghatározására, hogy vannak-e azonosítható biokémiai aláírások, amelyek fennmaradnak a polimerek között. Eddig kollégáival az aláírások három fő kategóriáját találta meg, ezek: 

  • biomineralizációs jelek, amelyek elősegítették a korai dinoszaurusz tojáshéjak puha jellegének meghatározását
  • szövetjelek, amelyek különbséget tesznek például a rovarok kutikulája és a gerinces porc között (a Tulli-szörnyet ennek alapján azonosították gerincesként)
  • filogenetikus jelek, melyek az aminosavak fosszilizációs termékein alapulnak, feltárva, hogy az állatok milyen rokonságban állnak egymással

A kutatók szerint a fosszilis biológiai aláírások megértése alapvetően elősegítheti a tudományos ismeretek gyarapodását a Földi élet alakulásáról. 

"Ezzel a megközelítéssel számos különféle kutatási irányba tehetünk további lépéseket, melyek mindegyike nagy kérdéseket válaszolhat meg az állatok evolúcióját illetően, olyan válaszokkal, amelyekről már azt gondoltuk, hogy a fosszilizációval elérhetetlenné váltak"

- mondta el Wiemann.

(Forrás: ScienceAdvances Képek: Wikipédia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.