Lehetséges a holdporból napelemet készíteni a Blue Alchemist módszerével

2023 / 02 / 22 / Bobák Zsófia
Lehetséges a holdporból napelemet készíteni a Blue Alchemist módszerével
A Holdon való hosszabb távú emberi berendezkedéshez létfontosságú a helyben található anyagok felhasználása, a napelemeket, úgy tűnik, már nem kell majd a Földről szállítani.

A Jeff Bezos cége, a Blue Origin a Blue Alchemist program keretében évek óta kísérletezik azzal, hogy holdporból, vagyis regolitból készítsen olyan napelemeket, amelyek az űrbeli kolóniák energiaellátását biztosítják majd az égitesten, mikor az Artemis-program (vagy más küldetések) űrhajósai megérkeznek a holdi állomásukra. A cég legújabb bejelentése szerint a kísérletek sikerrel jártak és ezzel elhárultak az energiával kapcsolatos akadályok a holdprogramok útjából.

"A módszerünk, a Blue Alchemist, a végtelenségig skálázható, kiküszöbölve az energia, mint hátráltató tényező, problémáját bárhol a Holdon."

- írják a Blue Origin közleményében.

A különleges napelemeket persze nem a nehezen hozzáférhető, valódi holdporból, hanem mesterségesen előállított regolit-utánzatból hozták létre, de, mivel ennek az anyagnak a struktúrája nagyon hasonló az eredetihez, ezért a technológia nagy valószínűséggel a Holdon is megállja majd a helyét. Az anyagot először egy reaktorban olvasztják meg magas hőmérsékleten, majd a keletkezett masszába elektromos áramot vezetnek, hogy az elektrolízis folyamata során külön válasszák az eltérő összetevőket: elsőként a vasat vonják ki, majd a szilíciumot, később az alumíniumot. A procedúra alatt oxigénmolekulák is felszabadulnak, amit szintén fel tudnak majd használni az asztronauták olyan alapvető alkalmazásokhoz, mint a megfelelő mennyiségű oxigén biztosítása a légzéshez és az üzemanyag előállításához.

A napelemhez szükséges összetevőt a szilícium képviseli, amelyet 99,999%-os tisztasággal hoznak létre a folyamat eredményeképpen, méghozzá, a cég elmondása szerint, káros anyagok kibocsátása nélkül. A panelek védelmét szintén a regolit olvasztása és elektrolízise közben képződő anyagokból készült üveggel oldják meg, ami azt jelenti, hogy a napelemgyártás minden részét a helyben található anyagokból tudják megvalósítani.

"Bár az elképzelésünk technikailag nagyratörő, de a technológiánk immár valós."

- írja a Blue Origin, így egy lépéssel közelebb kerültek a leendő holdi állomások megalapozása felé.

(Fotó: Blue Origin)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.