Lehidaló élmény helyett kérdőjelet hagyott a fejekben ez az okosgyűrű

2021 / 04 / 06 / Perei Dóra
Bár az okosgyűrű már a 2010-es években felbukkant a hordható okoseszközök piacán, a Genki Wave nevű cég találmánya mégis egyedi abból a szempontból, hogy lehetővé teszi felhasználóinak a videokonferenciás platformok, mint például a Zoom vagy a Microsoft Teams távoli irányítását.

Valamint kompatibilis többek között a PowerPoint-tal, a Spotify-al és a Photoshop-pal. A kinézetre diszkrétnek cseppet sem nevezhető gyűrű száznegyvenkilenc dollár, átszámítva nagyjából negyvenhatezer forint, de hogy valóban azt kapja-e az ember a pénzéért, amit vár, nos, ez már nem olyan biztos.

Egy gyűrű mind felett?

Mint ahogy az a TechRadar összefoglalójából kiderül, a Genki Wave tavaly januárban mutatta be első okosgyűrűjét, célközönsége akkoriban azonban nem az irodai dolgozók, hanem a zenészek voltak, a gyűrű gesztus alapú irányítópanele ugyanis produktivitásuk fejlesztését szolgálta. A kiegészítő három gombot, illetve egy LED kijelző kapott, utóbbi egyrészt visszajelzést ad a felhasználók mozdulatairól, másrészt itt követhető, hogy éppen melyik applikációt irányítják vele. (Hogy melyik gomb pontosan mire való, az azután derül ki, hogy a vásárló letöltötte a gyűrűhöz tartozó alkalmazást a Genki Wave weboldaláról).

A Wave for Work alkalmazás a Zoom, a Microsoft Teams, a PowerPoint, a Keynote, a Spotify, a Photoshop és számos más programmal is kompatibilis, de vannak egyéb, videohívás, prezentációs és zenei funkciók is, amelyek között a felhasználók könnyedén válthatnak annak érdekében, hogy a számítógépükön található összes különféle alkalmazást irányíthassák. Illetve létezik egy úgynevezett egyéni mód is, amely tetszés szerint konfigurálható.

Nem mindenkinél váltotta be a hozzá fűzött reményeket

Jared Newman, a Fast Company munkatársának volt szerencsére tesztelni az okosgyűrűt, annak tesztelése során szerzett tapasztalatai alapján azonban úgy tűnik, van még hova fejlődnie a cégnek.

Pláne, ha az embernek ilyen mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy megkaparinthassa.

A cikkből többek között kiderül, hogy a gyűrű akkumulátora nyolc órás üzemidőt ígér, vaskosabb fele pedig oldalra nyúlik, így - a mutatóujjon viselve - a hüvelykujjal könnyen megnyomhatóak gumírozott gombjai. A Wave Bluetooth segítségével csatlakozik a számítógépéhez, illetve van egy társalkalmazása is a gombok működésének ellenőrzésére.

Newman azzal folytatja beszámolóját, hogy a cég valóban nem árult zsákbamacskát, a gyűrű megkönnyítheti a Zoom-hoz hasonló platformok használatát: a felső gombbal jelentkezhetünk, a középsővel kinémíthatjuk magunkat (vagy folyamatosan beszélhetünk, ha lenyomva tartjuk), az alsóval pedig a kamerát kapcsolhatjuk ki- és be. Az app zenevezérlő módjával elindíthatóak, megállíthatóak és átugorhatóak az egyes zeneszámok, ha pedig tekerő mozdulatot végzünk a kezünkkel miközben lenyomjuk a középső gombot, akkor szabályozhatjuk a PC vagy a laptop hangerejét. Az újságíró ezen felül megemlíti, hogy a gyűrűvel könnyen lapozhatunk a PowerPoint vagy Google slide-ok között, illetve ezt csak zárójelben megjegyeznénk, hogy mérete ellenére Newman egész kényelmesnek találta az eszköz viseletét. (Terrence O'Brien, az Engadget újságírója ezzel szemben arról írt, hogy a gyűrű kialakítása szerinte nem a legjobb, mivel gyakran a középső gombot nyomta meg a fenti helyett).

És itt jön a feketeleves.

Newman szerint ugyanis százötven dollárért (a készülék bevezető ára száz dollár, körülbelül harmincezer forint) többet várt volna, mondjuk a kézcsavarós mozdulatnál esetleg azt, hogy lapozhasson egy éppen olvasott cikkben vagy e-könyvben, és ne csupán a hangerőn változtathasson. Az újságíró talán legnagyobb csalódása mégis a gyűrű személyre szabható funkciója volt: mint kiderült, az eszköz ugyanis csak a Ctrl-t tartalmazó billentyűkódot támogatja, a Shift-et, az Alt-ot és a Tabulátort azonban nem, emiatt az alkalmazásokat valójában csak elindítani lehet vele, de egyikről a másikra váltani már nem. A cég további fejlesztéseket tervez a gyűrűvel, a kérdés csak az, mikorra valósítja meg azokat.

(Fotó: Engadget, Inceptivemind, New Atlas)

További cikkek a témában:

Apple Watch konkurens hatvanezerért: érkezik a OnePlus Watch A kínai okosóra akár két hétig bírja egyetlen töltéssel.

Igencsak ígéretesnek tűnik a Facebook neurális jelekkel működő csuklópántja A közösségi oldal fejlesztői most bővebben is kifejtetik, hogyan működne a high-tech karkötő, valamint egy videót is közzétettek az eszközről.

Alvás közben is figyel minket a Google új személyi asszisztense A Google két és fél év után frissítette a kijelzővel is ellátott Nest Hub asszisztensét, ami már a légzésünket is képes figyelni alvás közben.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.