Alvás közben is figyel minket a Google új személyi asszisztense

2021 / 03 / 17 / Bobák Áron
Alvás közben is figyel minket a Google új személyi asszisztense
A Google két és fél év után frissítette a kijelzővel is ellátott Nest Hub asszisztensét, ami már a légzésünket is képes figyelni alvás közben.

A Home Hub helyett immár Nest Hub néven futó okoskijelzőn a Google hardveresen is bütykölt egy kicsit, az erősebb processzor mellett nagyobb, 43,5 milliméteres átmérőjű hangszóró is került bele, aminek köszönhetően a gyártó szerint a basszus hangzás 50%-kal javult. A Nest Hubban továbbra is egy hétcolos, 1024x600 pixeles LCD kijelzőt találunk kamera nélkül, vagyis videóhívásokat nem tudunk rajta bonyolítani, ellenben kapott egy extra harmadik mikrofont és egy kifejezetten a gépi tanulásra szolgáló processzort, így a hangutasításokat elméletben sokkal jobban fogja érteni. A Google szerint a Nest Hub idővel képes lesz megtanulni a leggyakrabban használt utasításokat, az új processzor segítségével pedig ezeket helyben, és nem pedig a felhőben dolgozza fel, ami felgyorsítja a válaszidőt.

A második generációs asszisztens egyik komoly újdonsága, hogy már tartalmazza azt a 2,4 GHz-es Thread kommunikációs egységet, amivel a későbbiekben képes lesz kiszolgálni a Project Connected Home over IP szabvánnyal kompatibilis készülékeket. Az Apple, az Amazon, a Google és a Zigbee Alliance által közösen kidolgozott szabványról korábban már részletesen írtunk, és a legutóbbi hírek szerint már idén megérkezhetnek az első, ezt a szabványt is támogató okosotthon-eszközök.

A Nest Huban ennél is nagyobb fegyvere lehet az alvásfigyelés, amihez semmilyen eszközt nem kell viselnünk, így kényelmesebben működik, mint a fitneszkarkötők. A Google ezt a Soli szenzor segítségével oldotta meg, ami érzékeli a mozgásunkat alvás közben, így képes mérni, hogy mikor aludtunk el, mennyit mozgolódtunk, horkoltunk, és még a légzésünket is figyeli, ébredés után pedig egy részletes jelentést is készít az alvásunk minőségéről. Bár a Nest Hub arra egyelőre nem képes, hogy elkülönítse egymástól a különböző alvásfázisokat, cserébe viszont van benne egy fény- és egy hőmérő is, így adott esetben tippeket is tud adni az alvásminőségünk javítása érdekében, például az ideális hőmérsékletre vonatkozóan.

A Google állítása szerint az alvásfigyelés pontosságát 33 önkéntessel tesztelték úgynevezett poliszomnográfos vizsgálattal, ami az eszköz fejlesztésében tanácsadóként közreműködő Logan Schneider, a Stanford Egyetem kutatója szerint a jelenlegi legmegbízhatóbb eljárás. A kutató hozzátette, hogy a légzésfigyelés pontosságát szintén úgy ellenőrizték, hogy más légzésfigyelő eszközökkel vetették össze a Nest Hub által mért adatokat. A Nest Hub ezen funkcióinak fejlesztésében a Google az Amerikai Alvástársaságtól (American Academy of Sleep Medicine) kapott iránymutatást, így a készülék a gyártó szerint 14 nap után elkezd tanácsokkal ellátni minket a szokásaink alapján, például arra vonatkozólag, hogy mikor lenne érdemes lefeküdnünk és felkelnünk. Az alvásfigyelés a Google tájékoztatása szerint csak egy bizonyos ideig lesz ingyenes, később viszont külön kell érte fizetni a tulajdonosoknak, ami jelentős negatívum az okosórákhoz és fitneszkarkötőkhöz képest.

A Soli szenzor az alvásfigyelésen kívül a Nest Hub irányításában is szerepet kap, a készüléket ugyanis kézmozdulatokkal is tudjuk irányítani. A Quick Gestures funkciókkal többek között lehetővé válik, hogy kézmozdulattal indítsuk el vagy állítsuk meg a zenét és a videókat, valamint az ébresztőt is lenyomhatjuk egy legyintéssel.

A Nest Hub új verziója az USA-ban 100 dollárért, vagyis alig több mint harmincezer forintért rendelhető meg, hogy Magyarországon mikor lesz kapható, arról egyelőre még nem érkezett infó. (The Verge)

További cikkek a témában:

A jövő házai még a lakóik szívverését is érzékelni fogják "A jövőben nem neked kell gondoskodnod a lakásodról, a lakásod fog gondoskodni rólad" - mondja Erik Ackner, a Mercku európai részlegének elnöke, aki az IFA elektronikai kiállításon egy érdekes elképzelést vázolt fel arról, milyen lehet a jövő valóban okos otthona.

A legjobb robotporszívók százezer forint alatt A robotporszívó az egyik legelső, szélesebb körben is elterjedt okosotthon-eszköz, amik mostanra nagyjából kinőtték a gyermekbetegségeiket, így százezer forint alatt is hozzájuthatunk olyan készülékhez, ami nem fog bosszúságot okozni. Ezzel együtt viszont a kínálat is óriási, ezért most megpróbálunk segíteni a választásban.

Kiváltható-e már a házimunka pusztán robotokkal? A mosáshoz, porszívózáshoz már értenek, de vajon van-e lehetőségünk arra 2020-ban, hogy az ablakpucolást vagy a vasalást is a robotokra bízzuk?


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
A HoloBike-kal olyan érzés edzeni négy fal között is, mintha a szabadban tekernénk, legalábbis a gyártó elképzelése szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.