Igencsak ígéretesnek tűnik a Facebook neurális jelekkel működő csuklópántja

2021 / 03 / 19 / Bobák Áron
Igencsak ígéretesnek tűnik a Facebook neurális jelekkel működő csuklópántja
Múlt héten már írtunk róla, hogy a Facebook egy olyan csuklópánton dolgozik, ami képes érzékelni az izmoknak küldött neurális jeleket, majd azokat digitális utasításokká alakítani, így lehetővé téve, hogy pusztán az ujjaink mozgatásával irányítsunk digitális eszközöket. A közösségi oldal fejlesztői most bővebben is kifejtették, hogyan működne a high-tech karkötő, valamint egy videót is közzétettek az eszközről.

Az elektromiográfiával működő karkötőt még a CTRL-Labs nevű startup kezdte el fejleszteni, amit 2019-ben vásárolt fel a Facebook, és kicsit tovább is gondolták a koncepciót: míg az első prototípus csak az egérrel való klikkelést tudta kiváltani, a továbbfejlesztett verzió ennél jóval többre is képes, így akár egy virtuális billentyűzeten is gépelhetünk a segítségével. Bár Andrew Bosworth, a Facebook Reality Labs igazgatóhelyettese kifejezetten hangsúlyozta, hogy a karkötő nem egy gondolatolvasó eszköz, annyiban azért hasonlít az agy-gép interfészekre, hogy a mesterséges intelligencia segítségével a jövőben az is lehetségessé válhat, hogy meg sem kell mozdítani az ujjainkat, elég lesz, ha csak rágondolunk, hogy meg akarjuk mozdítani őket.

A készülék a fejlesztők elképzelései szerint korántsem csak okosszemüvegekkel vagy számítógéphez csatlakoztatva működne, hanem nagyjából mindennel, ami digitálisan is irányítható. Bosworth példaként a mikrohullámú sütőt hozta fel, amit a távolból is könnyedén beállíthatnánk. A közösségi oldal virtuális- és kiterjesztett valósággal kapcsolatos fejlesztésekért felelős vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy a videón látható technológia nem a közeljövőben fog elterjedni, véleménye szerint még jó öt-tíz év mire egy ilyen karkötőt valóban a csuklónkra rakhatunk.

Az nyilvánvaló, hogy egy ilyen karkötő jóval kifinomultabb irányítást tenne lehetővé, mint a ma elterjedt megoldások, amik általában kamerákkal vagy kézbe vehető kontrollerek segítségével érzékelik a kézmozdulatainkat, a Facebook ráadásul folyamatosan dolgozik a technológia finomhangolásán. Az egyik fejlesztés alatt álló funkció a fizikai visszajelzés, amire egyelőre több megoldással is kísérleteznek: a Bellowband nevű eszköz például sűrített levegővel való felfújódással és leeresztéssel érné el, hogy meg is tudjuk érinteni a virtuális dolgokat, míg a Tasbi projektnéven futó technológia apró rezgésekkel keltené a fizikai tárgyak érzetét.

A Facebook valószínűleg nem véletlenül hangsúlyozza, hogy a csuklópánt nem gondolatolvasó eszköz, mivel feltehetőleg ők is sejtik, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos, nem éppen makulátlan reputációjuk miatt az emberek gyanakodva fognak tekinteni egy ilyen eszközre. Bosworth az karkötő kapcsán külön hangsúlyozta, hogy ahol megoldható, a számítási feladatok magában az eszközben, nem pedig a felhőben fognak történni, persze így sem kérdéses, hogy egy ilyen technológia rengeteg adatot tud gyűjteni a felhasználókról. Mark Zuckerberg a jelek szerint amúgy nincs túl jó véleménnyel a Neuralink-szerű agy-gép interfészekről, a The Verge szerint a Facebook vezére korábban azt nyilatkozta, hogy "nem hisszük, hogy az emberek lyukat akarnak fúrni a fejükbe, hogy használhassák a virtuális és kiterjesztett valóságot".

(Forrás: The Verge, Wired)

További cikkek a témában:

Egyedi módszerrel oldaná meg a Facebook a kiterjesztett valóság egyik legnagyobb problémáját A Facebook Reality Labs olyan karkötőn dolgozik, amivel ujjmozdulatokkal irányíthatnánk az okosszemüvegeket.

Kiszivárgott videók árulkodnak róla, hogyan képzeli a Samsung az okosszemüvegek jövőjét A The Verge számolt be róla, hogy a WalkingCat nevű felhasználó két videót is megosztott Twitteren, amelyeken állítólag a Samsung által tervezett okosszemüvegek láthatóak működés közben.

A Microsoft szerint a testünk helyett a hologramjaink fognak visszatérni az irodába A cég az idén online megrendezett Ignite konferenciáján mutatta be a Mesht, egy olyan kevert valóság platformot, amely lehetővé teszi, hogy hologramként bárhol jelen lehessünk és együtt dolgozhassunk másokkal.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.