Lejárt pár százezer liter sör szavatossága, de nem ment pocsékba: elektromos energia lett belőle

2020 / 08 / 20 / Rácz Tamás
Lejárt pár százezer liter sör szavatossága, de nem ment pocsékba: elektromos energia lett belőle
A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások miatt több ezer hektó sör buggyant meg Dél-Ausztráliában, de valamire azért csak sikerült felhasználni a lejárt nedűt.

Jó néhány ausztrál sörgyártót értek váratlanul a COVID-19 elleni korlátozások részeként elrendelt szórakozóhely-bezárások. Így, mire termelésüket az alaposan megroggyant kereslethez igazították, már lefőtt néhány százezer liter sör, ami (még leírni is fura) nem kellett senkinek. Pontosabban valakinek mégis.

Az SA Water, a dél-ausztráliai vízgazdálkodási vállalat hetente 150.000 liter lejárt szavatosságú sört adagolt az általa kezelt szennyvízhez Adelaide városában lévő üzemében. Így a szorgos kis anaerób emésztőbaktériumok májusban 355.200, júniusban 320.000, júliusban 370 ezer köbméternyi biogázt voltak képesek előállítani, ami mintegy 10-25%-kal nagyobb mennyiség a jellemző átlagos havi termelésnél. Ezzel a magas energiatartalmú, a baktériumok számára kifejezetten serkentőleg ható extra anyaggal az SA Water biogáz-üzeme rekordtermelést ért el ebben a két hónapban.

A hatalmas mennyiségű tönkrement sör kármentő akciója így további veszteségektől kímélte meg a nagy főzdéket, hiszen ebben a nagyságrendben a kidobandó sör már nagyon nehezen kezelhető hulladéknak számít. Az energetikai hasznosítással viszont legalább az anyag gyors eltávolítását meg lehetett oldani, a keletkező biogáz pedig csökkenthette valamicskével az éves ausztrál CO2-emissziót.

A szennyvízkezelés során termelt biogáz Adelaide-ben közvetlenül a kezelőüzemben hasznosul. A cég három gázturbinás minierőművében elégetett anyaggal sör nélküli időkben is a szennyvízkezelő telep teljes energiaigényének 80%-át szokták tudni fedezni. A telepvezető elmondta, hogy számukra is érdekes tapasztalatot szereztek ezzel az extra söráradattal, melynek tanulságait fel tudják használni egyéb élelmiszeripari üzemek hulladékának, melléktermékének feldolgozásával kapcsolatos üzleti tevékenységükben.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.