Lejárt tejjel nyertek ki aranyat az elektronikai hulladékból

2024 / 02 / 11 / Felkai Ádám
Lejárt tejjel nyertek ki aranyat az elektronikai hulladékból
A lejárt szavatosságú tej is jó valamire: ki lehet vele nyerni az aranyat az e-hulladékból, méghozzá környezetbarátabb módon, mint eddig.

Régebben, ha lejárt a tej, akkor aludttejet lehetett belőle készíteni, de ez a mai tartós tejek esetén nem opció. Sebaj, ha a fogyasztásra már nem alkalmas, aranyat azért még mindig kinyerhetünk a segítségével – már ha akad egy kellően fejlett laborunk és megfelelő szakembergárdánk. A tudósok ugyanis egy új módszert dolgoztak ki az arany és más nemesfémek visszanyerésére az elektronikai hulladékból, amihez a lejárt tejből kinyert anyagból készült aerogélt használnak fel – írja a NewScientist.

A Raffaele Mezzenga és csapata által vezetett kutatás a svájci ETH Zürichben eredménye, hogy a tejfeldolgozás során keletkező savó hulladékot felhasználva aranyabszorbeáló anyagot hoztak létre. A folyamat során a tejsavót géllé alakítják: először nanoszkopikus fehérjeszálakat extrahálnak, majd ezekből a rostokból kémiai kezeléssel aerogélt állítanak elő. Ezt az aerogélt ezután a számítógép-alaplapok oldott alkatrészeit tartalmazó oldatba adagolják, ahol hatékonyan elnyeli az aranyionokat.

Az e-hulladék újrahasznosításának legfőbb kihívása eddig épp az volt, hogy fenntartható módszerre volt szükség az értékes fémek kinyerésére. A hagyományos módszerek erős vegyi anyagokat igényelnek, amelyek mind a környezetre, mind az emberi egészségre rendkívül károsak. Mezzenga csapata azonban most újszerű megoldást kínál a tejipar egyik melléktermékének a felhasználásával, így az egyébként hulladéknak számító anyagot a fémek újrahasznosításának értékes erőforrásává változtatja.

Miután az aerogél felfogja az aranyat az oldatból, az anyagot megszárítják és felmelegítik, így 90% feletti tisztaságú, azaz körülbelül 22 karátos aranyrögök maradnak hátra, mint az a cikkünkhöz csatolt képen is látszik. A fennmaradó rész elsősorban réz, ami azt jelzi, hogy az aerogél képes többféle fémet is felszívni az elektronikai hulladékból.

Jason Love, az Edinburghi Egyetem kutatója szerint bár a tejsavó aerogél használata valóban környezetbarát, de kihívásokat jelent a visszanyert arany tisztasága és bizonyos alkalmazásokra való alkalmassága tekintetében – magyarán a jelenlegi előnye az eddigi technikákhoz képest, hogy sokkal környezetbarátabb, ugyanakkor kevésbé hatékony azoknál.

Ez a zöld újrahasznosítási technika tehát jó dolog, de ez nem jelenti, hogy nekünk engedni kellene a csábításnak, hogy összeöntsük a lejárt doboz tejünket és a nagyi pincéjében porosodó számítógéproncsot – a szakértők ugyanis óva intenek minden átlagembert attól, hogy megpróbáljanak az e-hulladékból aranyat kinyerni, mivel az elektronikai alkatrészek feloldásához szükséges vegyszerek rendkívül veszélyesek. A mostani kutatás tehát valóban új ajtókat nyithat meg a fenntartható e-hulladék újrahasznosítása előtt, de ehhez szakemberekre és szakszerű kezelésre van szükség a környezeti és egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében.

(Kép: egy e-hulladékból a fenti úton nyert aranyrög, forrás: Raffaele Mezzenga) 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
A bolygónkon az életet a mágneses mező teszi lehetővé, ezért is fontos, hogy minél jobban megismerjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.