Lejárt tejjel nyertek ki aranyat az elektronikai hulladékból

2024 / 02 / 11 / Felkai Ádám
Lejárt tejjel nyertek ki aranyat az elektronikai hulladékból
A lejárt szavatosságú tej is jó valamire: ki lehet vele nyerni az aranyat az e-hulladékból, méghozzá környezetbarátabb módon, mint eddig.

Régebben, ha lejárt a tej, akkor aludttejet lehetett belőle készíteni, de ez a mai tartós tejek esetén nem opció. Sebaj, ha a fogyasztásra már nem alkalmas, aranyat azért még mindig kinyerhetünk a segítségével – már ha akad egy kellően fejlett laborunk és megfelelő szakembergárdánk. A tudósok ugyanis egy új módszert dolgoztak ki az arany és más nemesfémek visszanyerésére az elektronikai hulladékból, amihez a lejárt tejből kinyert anyagból készült aerogélt használnak fel – írja a NewScientist.

A Raffaele Mezzenga és csapata által vezetett kutatás a svájci ETH Zürichben eredménye, hogy a tejfeldolgozás során keletkező savó hulladékot felhasználva aranyabszorbeáló anyagot hoztak létre. A folyamat során a tejsavót géllé alakítják: először nanoszkopikus fehérjeszálakat extrahálnak, majd ezekből a rostokból kémiai kezeléssel aerogélt állítanak elő. Ezt az aerogélt ezután a számítógép-alaplapok oldott alkatrészeit tartalmazó oldatba adagolják, ahol hatékonyan elnyeli az aranyionokat.

Az e-hulladék újrahasznosításának legfőbb kihívása eddig épp az volt, hogy fenntartható módszerre volt szükség az értékes fémek kinyerésére. A hagyományos módszerek erős vegyi anyagokat igényelnek, amelyek mind a környezetre, mind az emberi egészségre rendkívül károsak. Mezzenga csapata azonban most újszerű megoldást kínál a tejipar egyik melléktermékének a felhasználásával, így az egyébként hulladéknak számító anyagot a fémek újrahasznosításának értékes erőforrásává változtatja.

Miután az aerogél felfogja az aranyat az oldatból, az anyagot megszárítják és felmelegítik, így 90% feletti tisztaságú, azaz körülbelül 22 karátos aranyrögök maradnak hátra, mint az a cikkünkhöz csatolt képen is látszik. A fennmaradó rész elsősorban réz, ami azt jelzi, hogy az aerogél képes többféle fémet is felszívni az elektronikai hulladékból.

Jason Love, az Edinburghi Egyetem kutatója szerint bár a tejsavó aerogél használata valóban környezetbarát, de kihívásokat jelent a visszanyert arany tisztasága és bizonyos alkalmazásokra való alkalmassága tekintetében – magyarán a jelenlegi előnye az eddigi technikákhoz képest, hogy sokkal környezetbarátabb, ugyanakkor kevésbé hatékony azoknál.

Ez a zöld újrahasznosítási technika tehát jó dolog, de ez nem jelenti, hogy nekünk engedni kellene a csábításnak, hogy összeöntsük a lejárt doboz tejünket és a nagyi pincéjében porosodó számítógéproncsot – a szakértők ugyanis óva intenek minden átlagembert attól, hogy megpróbáljanak az e-hulladékból aranyat kinyerni, mivel az elektronikai alkatrészek feloldásához szükséges vegyszerek rendkívül veszélyesek. A mostani kutatás tehát valóban új ajtókat nyithat meg a fenntartható e-hulladék újrahasznosítása előtt, de ehhez szakemberekre és szakszerű kezelésre van szükség a környezeti és egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében.

(Kép: egy e-hulladékból a fenti úton nyert aranyrög, forrás: Raffaele Mezzenga) 


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.