Egyre hasznosabbak és egyre haszontalanabbak lesznek a hajlítható kijelzős laptopok

2022 / 09 / 08 / Bobák Áron
Egyre hasznosabbak és egyre haszontalanabbak lesznek a hajlítható kijelzős laptopok
Immár több mint három éve annak, hogy a Lenovo leleplezte a világ első hajlítható kijelzővel felszerelt laptopját, és bár a termékkategória azóta közel sem fejlődött olyan ütemben, mint például a hajlítható kijelzős telefonok piaca, az idei évben több olyan készülék is napvilágot látott, ami azt jelzi, hogy a technológia talán nem fog nyomtalanul eltűnni a süllyesztőben.

Hogy az első ThinkPad X1 Foldból mennyit vásároltak, nem lehet tudni, mindenesetre a Lenovo észak-amerikai intelligens eszközök csoportjának a vezetője 2021 elején a CRN-nek úgy nyilatkozott, hogy az eladások "messze felülmúlták a várakozásaikat". Ettől talán nem teljesen függetlenül egy másik nagy laptopgyártó, az Asus is meglátta a fantáziát a hajlítható OLED-kijelzőkben és a januári CES-en Zenbook 17 Fold néven be is mutatták a saját megoldásukat a hajlítható témára. Ez így már egy egészen komoly fegyvertény a technológiának, hiszen a Lenovo évek óta piacvezetőnek számít az eladott notebookok tekintetében, és az Asus is stabilan ott van a legnagyobb öt gyártó között, vagyis a technológia mögött a piac legnagyobb szereplői sorakoztak fel.

Persze nem teljesen véletlen, hogy éppen a Lenovo és az Asus látta meg a lehetőséget a hajlítható kijelzőben, hiszen a két gyártó már eddig is előszeretettel kísérletezett olyan ötletekkel, amiket más cégeknél talán az első meetingen lesöpörtek volna az asztalról. A Lenovo Yoga Book márkanéven korábban már több olyan hibrid notebookot is bemutatott, amelyekben a billentyűzet helyén is egy érintésérzékeny kijelző volt, míg az Asus a prémium kategóriás ZenBookból készített olyan változatot, amelyben a billentyűzet felett van egy második kijelző is. A két gyártó a szeptember elején Berlinben megrendezett IFA kiállításon mondhatni szemtől szembe került egymással, hiszen a Lenovo itt leplezte le a ThinkPad X1 Fold új verzióját, míg az Asus a már korábban bemutatott ZenBook 17 Foldot hozta el abból az alkalomból, hogy annak hamarosan megkezdik a forgalmazását.

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Akik szeretik az újdonságokat, egészen biztosan nem csalódtak az új ThinkPad X1 Foldot meglátva, hiszen a Lenovo nem elégedett meg annyival, hogy a mai elvárásoknak megfelelő, frissebb hardvert rakott a gépbe, hanem kívül-belül jelentősen átalakították a hajlítható kijelzős laptopjukat. Ennek egyik látványos eredménye, hogy az első X1 Foldban még széthajtva is csak mindössze 13,3 colos kijelző 16,3 colosra nőtt, aminek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Amíg az első X1 Foldot a félbehajtva már igencsak kicsi kijelzője miatt nehezen tudtuk volna elképzelni olyan laptopként, amit folyamatosan használunk, a jelentősen megnövekedett kijelző miatt az új készülék már nem csak asztali PC-ként használható kiválóan, de a kijelzője félbehajtva is 12 colos képátlójú, így teljes értékű laptopként is megállja a helyét. Ennek a változtatásnak a hátránya nyilvánvalóan az, hogy az X1 Fold táblagépként még a korábbinál is csak korlátozottabban használható, de tapasztalataink szerint ehhez már a 13,3 colos kijelző is kicsit nagynak bizonyult.

A méretnövekedés következtében természetesen a gép tömege is megnőtt, 1-ről 1,3 kilogrammra, billentyűzettel és állvánnyal együtt pedig az X1 Fold tömege már a két kilogrammot súrolja, ami még éppen belefér a kényelmesen hordozható kategóriába. Amellett, hogy az első gépnél még meglehetősen otromba keret valamivel vékonyabb lett, az X1 Fold kijelzőjére is sokkal jobb lesz ránézni, mint az első változatnál: a 2560x2024 pixeles, Dolby Vison-kompatibilis képernyő a gyári adatok szerint már 600 nites maximális fényerőre képes, ami rendkívül jó hír, hiszen az első X1 Fold 300 nites kijelzőjét direkt napsütésben már nehezen lehetett látni.

A gép természetesen teljesítményben is sokat fejlődött az elődjéhez képest, a Lenovo tájékoztatása szerint az új X1 Foldot akár a legújabb, 12-ik generációs Intel i7 procival, 32 GB RAM-mal és 1 TB tárhellyel is megrendelhetjük. A legfeljebb 64 Wh-s akkumulátorral ellátott géppel Wi-Fi 6e és 5G segítségével is csatlakozhatunk az internetre, csatlakozóból pedig 2 Thunderbolt és egy USB-C áll a rendelkezésünkre. Ár-érték arányról az X1 Fold esetében továbbra sem érdemes beszélni, hiszen a laptop ára ugyanonnan indul, mint az elődjéé: az USA-ban 2500 dollárért, vagyis nagyjából egymillió forintért lehet majd megvásárolni, de a korábbiak alapján nem elképzelhetetlen, hogy Európában ennél még százezrekkel drágább lesz a készülék.

Asus ZenBook 17 Fold

Ha elsők már nem lehettek, az Asus méretben próbált rálicitálni a Lenovóra, így a ZenBook 17 Foldba még az új X1 Foldnál is nagyobb, 17,3 colos OLED kijelző került, ami még félbehajtva is 12,5 colos képátlót jelent. Ez természetesen szintén túl nagy ahhoz, hogy táblagépként a ZenBook 17 Foldnak sok értelme legyen, de PC-ként és laptopként már csak a teljesítménye miatt is tökéletesen megállja a helyét. Ebben nagy különbségek amúgy nincsenek a Lenovo laptopjához képest, hiszen az Asus gépe is a legújabb, Intel i7-1250U procival és 1 TB tárhellyel érkezik, ami mellé 16 GB RAM-ot kapunk. A kijelző felbontása a ZenBook 17 Fold esetében 2560x1920 pixeles, és a gyári adatok szerint 500 nites maximális fényerőre képes. Az Asus emellett egy jókora, 75 Wh-s akkumulátort is pakolt a laptopba, vagyis az üzemidőre biztosan nem lesz panasz, ahogy a hangzásra sem, amit a hagyományos ZenBook-okhoz hasonlóan itt is Harman Kardon hangszórók (egész pontosan három) biztosítanak. A nagyobb kijelzőnek és a méretesebb akkumulátornak ugyanakkor megvannak a maga hátrányai is, hiszen a ZenBook 17 Fold alapból 1,5 kilogrammot nyom, így sejthető, hogy a tömege billentyűzettel és kitámasztóval együtt a két kilót is meghaladhatja. Az Asus tájékoztatása szerint a gép 3500 dollárba, vagyis mintegy 1,4 millió forintba fog kerülni, ami ugyan rengetegnek tűnik, de az első X1 Fold árából kiindulva mégis reálisnak mondható.

A két készülék abban is hasonlít egymáshoz, hogy félbehajtva mindkettőre felpattintható egy mágneses billentyűzet, ami az X1 Folddal szerzett tapasztalataink alapján azért nem egyenértékű egy tisztességesebb laptop klaviatúrájával, de nyilvánvalóan kényelmesebb rajta gépelni, mint az érintésérzékeny kijelzőn. Magyarországról nézve a laptopok egyik meglepő, de fontos kérdése éppen az lehet, hogy lesz-e hozzájuk magyar nyelvű billentyűzet, mert a Lenovo első laptopját ennek hiánya gyakorlatilag alkalmatlanná tette arra, hogy rendesen lehessen rajta dolgozni.

Ha unod a monitort, hordj helyette szemüveget A berlini IFA-n két vállalat, a Lenovo és a TCL is bemutatott olyan készüléket, ami az ígéretek szerint leválthatja nem csak a számítógépek, de az okostelefonok kijelzőjét is. A technológiának ugyanakkor egyelőre megvannak a maga hátrányai.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.