Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját

2023 / 09 / 30 / Bodnár Barna
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
A brit hatóságok őrizetbe vették azt a 16 éves kamaszt, aki a gyanú szerint kivágta az Egyesült Királyság északi részén lévő, Hadrianus fala mentén álló, világhírű, közel 300 éves fát.

Szeptember 28-án reggel fedezték fel a helyiek, hogy az ókori római Hadrianus falának mentén álló hegyi juharfa kidőlt, rövidesen pedig az is kiderült, hogy ennek nem az időjárás az oka, hanem emberi kezek vágták ki a táj egyedülálló látképéhez tartozó jellegzetes fát, írja a BBC. A hatóság szerint a fakivágás szándékos vandalizmus volt, így a northumbriai rendőrség azonnal nyomozást indított, nem sokkal később pedig már le is tartóztattak egy gyanúsítottat. A helyszínen tartózkodó rendőrök és parkőrök elmondták, hogy szerintük a fát egy láncfűrésszel vágta ki valaki, aki tudta, mit csinál. Az ügy egyelőre nagyon korai szakaszban jár, így a hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy aki bármilyen információval tud szolgálni, ami segítheti a nyomozást, az haladéktalanul jelentkezzen a rendőrségen.

A fa egy apró völgyben állt, ahol két domb fogta közre, ezzel szinte teljesen szimmetrikus kompozíciót alkotva, valószínűleg ennek köszönhette azt is, hogy „szerepelt” az 1991-es, Kevin Costner főszereplésével készült, Robin Hood: A tolvajok fejedelme című filmben. A helyeik emiatt előszeretettel nevezték „Robin Hood fájának” is. Így talán nem túl meglepő az sem, hogy a fa elpusztítása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.


Fotó: Getty Images/Frostii1977

A lakosság köreiben uralkodó hangulatot jól adja át a The Guardian beszámolója, miszerint a fától egy kőhajításnyira található Twice Brewed Fogadó 1500 fontot ajánlott fel annak, aki bármilyen információval segíti a nyomozást. A pub logójában a fa illusztrációja szerepel, és a helyiség ablakai szintén a nevezetes növényre nyújtottak kilátást.

A fa a világhírű film, és tökéletes elhelyezkedése miatt a régió egyik leglátogatottabb turistalátványossága volt, 2016-ban pedig az év fájává választották az Egyesült Királyság legnagyobb erdővédelmi jótékonysági szervezete, a Woodland Trust által szervezett versenyen. Az angol örökségvédelmi és jótékonysági szervezet, a National Trust közölte, hogy magokat és ágakat gyűjt a kidőlt fáról, amelyek segítségével megpróbálják újranöveszteni azt.

(Borítókép: Getty Images/golfer2015)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.