Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját

2023 / 09 / 30 / Bodnár Barna
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
A brit hatóságok őrizetbe vették azt a 16 éves kamaszt, aki a gyanú szerint kivágta az Egyesült Királyság északi részén lévő, Hadrianus fala mentén álló, világhírű, közel 300 éves fát.

Szeptember 28-án reggel fedezték fel a helyiek, hogy az ókori római Hadrianus falának mentén álló hegyi juharfa kidőlt, rövidesen pedig az is kiderült, hogy ennek nem az időjárás az oka, hanem emberi kezek vágták ki a táj egyedülálló látképéhez tartozó jellegzetes fát, írja a BBC. A hatóság szerint a fakivágás szándékos vandalizmus volt, így a northumbriai rendőrség azonnal nyomozást indított, nem sokkal később pedig már le is tartóztattak egy gyanúsítottat. A helyszínen tartózkodó rendőrök és parkőrök elmondták, hogy szerintük a fát egy láncfűrésszel vágta ki valaki, aki tudta, mit csinál. Az ügy egyelőre nagyon korai szakaszban jár, így a hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy aki bármilyen információval tud szolgálni, ami segítheti a nyomozást, az haladéktalanul jelentkezzen a rendőrségen.

A fa egy apró völgyben állt, ahol két domb fogta közre, ezzel szinte teljesen szimmetrikus kompozíciót alkotva, valószínűleg ennek köszönhette azt is, hogy „szerepelt” az 1991-es, Kevin Costner főszereplésével készült, Robin Hood: A tolvajok fejedelme című filmben. A helyeik emiatt előszeretettel nevezték „Robin Hood fájának” is. Így talán nem túl meglepő az sem, hogy a fa elpusztítása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.


Fotó: Getty Images/Frostii1977

A lakosság köreiben uralkodó hangulatot jól adja át a The Guardian beszámolója, miszerint a fától egy kőhajításnyira található Twice Brewed Fogadó 1500 fontot ajánlott fel annak, aki bármilyen információval segíti a nyomozást. A pub logójában a fa illusztrációja szerepel, és a helyiség ablakai szintén a nevezetes növényre nyújtottak kilátást.

A fa a világhírű film, és tökéletes elhelyezkedése miatt a régió egyik leglátogatottabb turistalátványossága volt, 2016-ban pedig az év fájává választották az Egyesült Királyság legnagyobb erdővédelmi jótékonysági szervezete, a Woodland Trust által szervezett versenyen. Az angol örökségvédelmi és jótékonysági szervezet, a National Trust közölte, hogy magokat és ágakat gyűjt a kidőlt fáról, amelyek segítségével megpróbálják újranöveszteni azt.

(Borítókép: Getty Images/golfer2015)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.