Leteszteltek koronavírus-specifikus antitestekre

2020 / 05 / 31 / Felkai Ádám
Leteszteltek koronavírus-specifikus antitestekre
A tesztet a kínai Clungene nevű termékkel végeztük. Ez egyébként időnként Lungene néven fut, ami nem is csoda, hiszen a C-betűt a dobozon könnyű félrenézni. A dobozkép amúgy sem egy vizuális orgazmus, de hát nem is ez a lényeg.

A Clungene egy specifikus (ez ebben az esetben a világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus) IgM- és IgG-antitesteket detektáló gyorsteszt. Ezt a gyártmányt egyébként már az orvosszakma is vizsgálta (A specifikus IgM- és IgG-antitesteket detektáló gyorstesztek értéke a SARS CoV-2 vírusfertőzés kimutatásában, Orvosi Hetilap, 161(2020), 20. szám, 807-812), és egyelőre legyen meglepetés, hogy mire jutottak.

Különbség teszt és teszt között

A koronavírus fertőzés laboratóriumi kimutatására Magyarországon két lehetőség adott a fenti tanulmány szerint: az egyik a vírus örökítőanyagának a detektálása valósidejű polimeráz-láncreakcióval. Ez az a sokat emlegetett PCR teszt, amelyhez az orrból és a garatból vesznek mintát.

A másik módszer az úgynevezett szerológiai gyorsteszt. Ebben az esetben vérmintából mutatják ki a szervezetben képződött, a SARS-CoV-2-re specifikus, IgM- és IgG-típusú ellenanyagokat (M- és G immunglobulinokat). Esetemben a fertőzést PCR teszttel mutatták ki, most pedig tehát a Clungene gyorstesztjével vizsgáltuk az ellenanyag jelenlétét.


A reagens-folyadék

Ha az a kérdés, hogy melyik teszt a jobb, akkor a válasz, hogy a PCR-teszt a megbízhatóbb, de ez egyrészt drágább, másrészt a mintavételhez szakemberre van szükség. A szerológiai gyorsteszt előnye ezzel szemben „hogy használatukhoz nem kell különösebb szaktudás, az eredmény 15 percen belül rendelkezésre áll. Önköltségi áruk 5000 Ft alatt van. Korlátjuk, hogy az antitestek megjelenéséig tartó, kb. 5–7 napos ablakperiódusban nem jelzik a fertőzést, negatív eredményt adnak, és nem elhanyagolható mértékben szolgáltathatnak álpozitív eredményt (például keresztreakció más infekció vagy gyulladásos válaszreakció miatt).”

Hogyan működik?

A gyorsteszt a terhességi teszt és a vércukormérő szerelemgyereke. Vagyis a terhességi teszthez hasonlóan itt is megjelenő csíkok segítenek nekünk eligazodni, nem pedig egy készülék, ugyanakkor ehhez is vér kell (nem pedig vizelet), mint a vércukormérő készülékekbe csúsztatható stixeknél.

A képen talán látszik, hogy három felirat szerepel a tesztszalag mellett: a „C”, az „IgG” és az „IgM”. A „C” a kontrollcsík, emellett elvileg mindenképp meg kell jelennie egy vonalnak, amennyiben a teszt nem hibás. Az „IgG” és az „IgM” a műsor sztárjai. Az „IgM” jelenti az aktuális, vagyis éppen zajló fertőzést. Az „IgG” pedig a fertőzés nyomán létrejött ellenanyag jelenlétét.

A folyamat a következőképpen fest: fogjuk tesztet, és rácseppentünk egy csepp, vizsgálni kívánt vért. (A dobozban található lándzsa és pipetta egyaránt, de a tesztet végző orvos ezekkel nem volt túl elégedett, szóval mi végülis nem ezeket használtuk.) A vérre aztán ráöntjük a reagenst (ez a képeken egy orrcsepphez hasonlító műanyagampulla „Covid-19” felirattal).

Ezután más dolgunk nincs is, mint hogy hátradőljünk, és lélegzetvisszafojtva várjuk az eredményt. Pontosabban a lélegzetünk mégse fojtsuk vissza, mert a csíkok körülbelül negyedóra után jelenhetnek meg. (Ezért írták a tanulmány idézett részén, hogy az eredmény 15 percen belül rendelkezésre áll.)

Az eredmény

A tesztet tehát rajtam végeztük, és én átestem a betegségen. Összehasonlításképp leteszteltünk egy másik személyt is, aki tudomásunk szerint nem kapta el a vírust. Az én tesztemen elég gyorsan, talán öt perc alatt feltűnt egy halvány csíkocska az antitestet észlelő IgG-felirat mellett. A másik teszten a csík a papírformának megfelelően nem jelent meg sem az IgG, sem az IgM sávján.

Mi a szakvélemény?

Megnyugodhatok tehát, kiderült, hogy immúnis vagyok? Nos, nem feltétlenül. Egyrészt a koronavírusra adott védettséggel kapcsolatban még most is rengeteg a nyitott kérdés. Másrészt a teszt sem feltétlenül túl megbízható, különösen ami a pozitív eseteket illeti.

A szakirodalom ezzel kapcsolatban a fent hivatkozott tanulmányban így fogalmaz:

„Bár a Clungene tesztekkel nagy valószínűséggel utólag ki lehet zárni a korábbi fertőzöttséget, a jelenlegi prevalenciaadatok mellett ennek klinikai értéke kérdéses.

Összességében az általunk értékelt SARS-CoV-2 elleni anti-IgM/IgG-t kimutató, kínai gyártmányú gyorstesztek használatát a mai magyar gyakorlatban a diagnosztikai érték szempontjából nem tekintjük kellően megalapozottnak.”

(Kép: Rakéta/Felkai Ádám)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Elárasztották az ágyi poloskák Párizst, az alpolgármester szerint „senki sincs biztonságban”
Elárasztották az ágyi poloskák Párizst, az alpolgármester szerint „senki sincs biztonságban”
A város önkormányzata támogatja az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat az irtás költségeinek fedezésében, és felszólította a lakásbiztosítókat, hogy csomagjaikba ők is foglalják bele a szolgáltatás költségeit.
Tévedtünk a halál kapcsán? – A tudat akár egy óráig is megmaradhat, az átélt halálközeli élmények pedig univerzálisnak tűnnek
Tévedtünk a halál kapcsán? – A tudat akár egy óráig is megmaradhat, az átélt halálközeli élmények pedig univerzálisnak tűnnek
Az 567 haldokló beteggel végzett kutatás erős kérdéséket vet fel a halál eddigi tudományos megközelítésével kapcsolatban: mint kiderült, az oxigénmegvonás után nem áll le egyből az agy, sőt a halál beállta után még egy órával is kimutatható egyfajta “kiélesedett öntudat”. Sőt a halálközeli élmény során átélt látomások globálisan egyformák kulturától és etnikumtól független.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.