Létezik-e pöttyös zebra?

2020 / 02 / 29 / Felkai Ádám
Létezik-e pöttyös zebra?
A Tira nevű zebrát Kenyában vették észre, de nem ő az egyetlen pöttyös zebra.

A National Geographic-nek nyilatkozó szakértő szerint a jelenség hátterében a pszeudo-melanizmus áll. Ez egy genetikai mutáció, amely ezt a szokatlan mintázatot okozza.

A testszőrzet és a bőr színe a melanin milyenségétől függ. A melanint a melanocita sejtek termelik. A különböző rendellenességek egyébként nem érintik a melanociták eloszlását, annál a melanin szintézisének a folyamatát.

Ennek megfelelően a zebrák bőrén egyenletesen oszlanak el a melanociták, és ezért ha egy ilyen állatot megborotválnák, fekete lenne. (Mivel a zebrák alapvetően feketék fehér csíkokkal, és nem fekete-fehérek.)

Tira és a hasonló zebrák (például a 2014-ben Botswanában felfedezett példány) bőrén azonban a melanociták hibás működése miatt a csíkok nem jelennek meg a megszokott módon.

Kérdés lehet, hogy egyáltalán miért vannak csíkok a zebrán.

A kutatók szerint két főbb okból: egyrészt hogy a csípős rovarokat távol tartsák maguktól, hiszen ezeknek a vérszívóknak a látását összezavarják a csíkok. Illetve a csíkok segítenek abban is, hogy Afrika forró napja alatt ne melegedjenek nagyon föl az állatok, mivel a fényvisszaverő fehér felület és a fényelnyelő fekete felett más és más sebességgel mozog a levegő, így ez az állat lényegében egy természetes, külső légkondival rendelkezik.

Ráadásul a zebrák a csíkjaikról ismerik fel egymást, amely annyira jellemző rájuk, mint az emberekre az ujjlenyomat. Sőt a csíkozás alapján (hogy az állat testének mely részét borítja) háromféle zebrát lehet megkülönböztetni.

Ennyiből talán már látszik, hogy miért olyan ritka a pöttyös zebra: mert ez a rendellenesség újra és újra ki szokott szelektálódni, hiszen a pöttyök egy csomó hátránnyal járnak a csíkokhoz képest.

(Kép: Pixabay)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A világon nagyjából húsz szupervulkán létezik, és bár ezek a tűzhányók csak rendkívül ritkán, átlagosan 17 ezer évente törnek ki, már egyetlen ilyen esemény is hatalmas veszélyt jelentene az emberiségre nézve.
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.