Létezik-e pöttyös zebra?

2020 / 02 / 29 / Felkai Ádám
Létezik-e pöttyös zebra?
A Tira nevű zebrát Kenyában vették észre, de nem ő az egyetlen pöttyös zebra.

A National Geographic-nek nyilatkozó szakértő szerint a jelenség hátterében a pszeudo-melanizmus áll. Ez egy genetikai mutáció, amely ezt a szokatlan mintázatot okozza.

A testszőrzet és a bőr színe a melanin milyenségétől függ. A melanint a melanocita sejtek termelik. A különböző rendellenességek egyébként nem érintik a melanociták eloszlását, annál a melanin szintézisének a folyamatát.

Ennek megfelelően a zebrák bőrén egyenletesen oszlanak el a melanociták, és ezért ha egy ilyen állatot megborotválnák, fekete lenne. (Mivel a zebrák alapvetően feketék fehér csíkokkal, és nem fekete-fehérek.)

Tira és a hasonló zebrák (például a 2014-ben Botswanában felfedezett példány) bőrén azonban a melanociták hibás működése miatt a csíkok nem jelennek meg a megszokott módon.

Kérdés lehet, hogy egyáltalán miért vannak csíkok a zebrán.

A kutatók szerint két főbb okból: egyrészt hogy a csípős rovarokat távol tartsák maguktól, hiszen ezeknek a vérszívóknak a látását összezavarják a csíkok. Illetve a csíkok segítenek abban is, hogy Afrika forró napja alatt ne melegedjenek nagyon föl az állatok, mivel a fényvisszaverő fehér felület és a fényelnyelő fekete felett más és más sebességgel mozog a levegő, így ez az állat lényegében egy természetes, külső légkondival rendelkezik.

Ráadásul a zebrák a csíkjaikról ismerik fel egymást, amely annyira jellemző rájuk, mint az emberekre az ujjlenyomat. Sőt a csíkozás alapján (hogy az állat testének mely részét borítja) háromféle zebrát lehet megkülönböztetni.

Ennyiből talán már látszik, hogy miért olyan ritka a pöttyös zebra: mert ez a rendellenesség újra és újra ki szokott szelektálódni, hiszen a pöttyök egy csomó hátránnyal járnak a csíkokhoz képest.

(Kép: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.