Levegőbe emelkedett az első magyar szuperszonikus rakéta

2023 / 01 / 29 / Bobák Áron
Levegőbe emelkedett az első magyar szuperszonikus rakéta
A BME diákja által épített Aether S két tudományos kísérletet is elvégzett a repülés közben.

Szinte kereken 11 éve, hogy a Budapest Műszaki Egyetem Föld körüli pályára állította az első teljesen magyar építésű műholdat, a Masat-1-et. A BME nemrég egy másik fontos eredményt is kipipálhatott, hiszen csütörtök óta már az első magyar szuperszonikus rakéta is örökre az ő nevükhöz fűződik.

Az egyetem diákjai által alapított, csaknem 30 tagot számláló BME Aerospace Team rakétája ugyan a műholddal ellentétben nem érte el a Föld körüli pályát, de az MTI-nek elküldött sajtóközlemény szerint ez nem is volt cél: a szuborbitális rakétát eleve úgy tervezték, hogy nagyjából kilenc kilométeres magasságig emelkedjen, miközben két kísérletet is elvégez. Ezek közül az egyik egy élő csontsejtekkel végzett orvosbiológiai kísérlet volt, a másik pedig a Föld mágnesességét mérő légkörfizikai műszer tesztje.

Az Aether S névre keresztelt, három méter hosszú rakétát eredetileg az október közepén megrendezett EuRoC 2022 keretében bocsátották volna fel, ám a portugáliai rendezvényen ez az időjárási viszonyok miatt meghiúsult, így az Aether S végül csütörtökön, 16.05-kor emelkedett magasba a Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság 0-ponti lőteréről. A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszer működtette, a tartalékrendszert pedig kereskedelemben kapható eszközökből állította össze a csapat.

(Fotó: MTI, BME Aerospace Team)

Magyar fejlesztésű szuperszonikus rakéták Európa legjobbjai között A Budapesti Műszaki Egyetem mérnökei által fejlesztett rakéták nemzetközi szinten is jól teljesítenek, a jövőbeli célok között a hazai szilárd hatóanyagú hajtómű is szerepel.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.