Levegőből gyártott ennivaló
Levegőből gyártott ennivaló
2020 / 01 / 10 / Felkai Ádám
A finn tudósok lényegében a semmiből gyártanának olyan fehérjét, amely az árazást tekintve egy évtizeden belül versenyképes lehetne a szójával. A protein olyan talajbaktériumból készül, amelyet a vízmolekulából hidrolízissel kinyert hidrogénnel tápláltak. Amennyiben a hidrolízishez olyan megújuló energiákat használnak, mint a nap vagy a szél, abban az esetben közel nulla lehet a termelés üvegházhatású gázkibocsátása.

A Solar Food nevű start up által előállított fehérje lisztnek, a Soleinnek, egyáltalán nincs semmi íze, ám éppen ez volt a cél. A Solein ugyanis adalék lenne más ételekhez, termékekhez, hogy azok fehérjetartalmát emeljék. Kiválthatja a pálmaolajat, de akár tenyésztett húsok gyártásához is felhasználható lenne. Sőt akár a hagyományos állattartás esetén takarmányként kiválthatja a szóját, amit így nem kellene a kiirtott esőerdők helyén termeszteni.

Maga az ötlet egyébként nem új, a technológiát eredetileg az űrkutatás számára dolgozták ki a hatvanas években. A tervek szerint 2022-re elkészül a bemutatásra szánt prototípus, 2025 pedig már nagyüzemi szinten gördülhet lett a gyártósorokról a készítmény.

Ahogy arról már szó volt, a Solein úgy készül, hogy a baktériumkultúrát hidrogénnel, a levegőből nyert szén-dioxiddal és ásványi anyagokkal táplálják. Az előállítási költség ezért elsősorban a felhasznált áram árától függ, mivel a hidrogént elektrolízissel nyerik ki a vízből – ez pedig energiaigényes eljárás. Ám a kutatók reményei szerint a megújuló energiaforrásoknak hála a költségek alacsonyak lesznek.

(Kép: Pixabay, Forrás: BBC)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.