Lézerekre cserélné az ablaktörlőt a Tesla

2019 / 12 / 03 / Bobák Áron
Lézerekre cserélné az ablaktörlőt a Tesla
Elon Musk vállalata az elmúlt években számtalan újítással reformálta meg az autóipart, most pedig újra megmutatták, miért tartják őket az egyik leginnovatívabb cégnek.

Az Electrec szúrta ki, hogy nemrég nyilvánosságra hozták a Tesla egyik idén benyújtott szabadalmát, ami "A járművek és a napelemek üvegén felhalmozódott törmelék lézeres tisztítása" névre hallgat. A szabadalom leírásában az ötletgazda Phiroze Dalal, a Tesla képalkotó szakembere részletesebben is bemutatja, hogyan működne a találmánya.

Ez alapján a lézeres ablaktörlő három részegységből áll: egy vezérlő áramkörből, egy törmelék-érzékelő áramkörből, valamint egy optikai egységből, ami lézersugarat bocsát ki az üvegfelületre. A vezérlő áramkör több paraméter kalibrálásával beállítja a lézernyaláb erősségét, amelyet a lézernyaláb pulzálásával szabályoznak, majd pontosan a törmelékre célozva eltávolítja azt az üvegről. A Tesla szerint a rendszer teljesen automatikusan működne, és az autók mellett a tetőn elhelyezett napelemek tisztítására is alkalmas lenne.

Szóval tényleg az a Tesla terve, hogy lézersugarakat lövöldözzön egyenesen az autóban ülők szeme felé?

Mondhatni, de erre a problémára természetesen a Teslánál is gondoltak, és az a javaslat született, hogy az üvegfelületeket egy vékony indium ón-oxid réteggel kell bevonni, amin a lézersugár nem képes áthatolni. Ez ugyanaz a bevonat, amit az érintésérzékeny kijelzők és az LCD tévék gyártásához is használnak, és egy probléma van vele: a szakértők már évekkel ezelőtt is attól féltek, hogy a ritka indium hamarosan el fog fogyni. El lehet képzelni, mennyire felgyorsítaná ezt a folyamatot, ha nem csak az okostelefonok és a tévék kijelzőjét vonnák be vele, hanem az autók nagyságrendekkel nagyobb üvegfelületeit is.

Persze a Teslának sem jön be az összes újítása, amire legutóbb alig két hete, a Cybertruck bemutatóján láthattunk egy példát, amikor a frissen leleplezett autó "törhetetlen" üvege csúfosan berepedt. A Tesla korábban kísérletezett azzal is, hogy a Model X-nél kamerákra cseréljék az oldalsó visszapillantó tükröket, de ez az amerikai közlekedési hatóság (NHTSA) szigorú szabályai miatt a mai napig sem valósult meg.

(Forrás: Electrek, Interesting Engineering, HWSW, Fotó: Getty, Pim van Uden/Flickr)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.