Lezuhant a Luna-25 a Roszkoszmosz jelentése szerint

2023 / 08 / 20 / Bobák Zsófia
Lezuhant a Luna-25 a Roszkoszmosz jelentése szerint
Az űreszközzel az irányítóközpont elvesztette a kommunikációs kapcsolatot és az elemzések eredményei szerint a leszállóegység nagy valószínűséggel a Holdba csapódott.

Oroszország legújabb holdmissziója, amelynek során a Luna-25 leszállóegységgel kísérelték volna meg a Hold déli pólusánál a landolást, úgy tűnik, kudarcot vallott: a leszállóegység nagy valószínűséggel megsemmisült egy augusztus 19-ei manőver során.

A Roszkoszmosz szombaton egy Telegram posztban utalt arra, hogy az űreszköz rendhagyó módon viselkedett annak a műveletnek során, ami a landoláshoz szükséges pályamódosítást célozta: az utasítás végrehajtása közben az egység abnormális helyzetbe került és a manővert nem sikerült a szükséges paramétereknek megfelelően végrehajtani - közölte akkor az űrügynökség. A mai napon, helyi idő szerint 10 óra 47 perckor már többet is elárultak a kialakult problémával kapcsolatban és ennek alapján a Luna-25 hibája már nem orvosolható.

Ahogy azt a Roszkoszmosz egy újabb Telegramon megosztott bejegyzésben írta: a leszállóegységgel a megszakadt kommunikációs kapcsolatot nem tudták helyreállítani se 19-én, se 20-án és az előzetes elemzések eredményei arra utalnak, hogy az űreszköz a Hold felszínének csapódott a rosszul kivitelezett pályára állási kísérlet után. A hiba okainak feltárása még zajlik, így az esetről csak később osztanak meg több információt.

Az indiai űrügynökség holdi leszállóegysége, a Chandrayaan-3 egyelőre egészséges és az elkövetkező napokban hajtja végre a landolás előtti manővereket. A Hindustan Times leírása szerint augusztus 23-án, magyar idő szerint körülbelül délután fél háromkor kerülhet sor a leszállásra, az erről tudósító élő műsor 13:57-kor kezdődik az ISRO YouTube csatornáján.

(Fotó: Roszkoszmosz)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
Végérvényesen kiderült, hogy az antianyag kapcsán sem létezik az antigravitáció, hanem a gravitáció ugyanúgy hat rá, mint a rendes anyagra. Ezek szerint tehát Einsteinnek (megint) igaza volt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.