Lezuhant a Luna-25 a Roszkoszmosz jelentése szerint

2023 / 08 / 20 / Bobák Zsófia
Lezuhant a Luna-25 a Roszkoszmosz jelentése szerint
Az űreszközzel az irányítóközpont elvesztette a kommunikációs kapcsolatot és az elemzések eredményei szerint a leszállóegység nagy valószínűséggel a Holdba csapódott.

Oroszország legújabb holdmissziója, amelynek során a Luna-25 leszállóegységgel kísérelték volna meg a Hold déli pólusánál a landolást, úgy tűnik, kudarcot vallott: a leszállóegység nagy valószínűséggel megsemmisült egy augusztus 19-ei manőver során.

A Roszkoszmosz szombaton egy Telegram posztban utalt arra, hogy az űreszköz rendhagyó módon viselkedett annak a műveletnek során, ami a landoláshoz szükséges pályamódosítást célozta: az utasítás végrehajtása közben az egység abnormális helyzetbe került és a manővert nem sikerült a szükséges paramétereknek megfelelően végrehajtani - közölte akkor az űrügynökség. A mai napon, helyi idő szerint 10 óra 47 perckor már többet is elárultak a kialakult problémával kapcsolatban és ennek alapján a Luna-25 hibája már nem orvosolható.

Ahogy azt a Roszkoszmosz egy újabb Telegramon megosztott bejegyzésben írta: a leszállóegységgel a megszakadt kommunikációs kapcsolatot nem tudták helyreállítani se 19-én, se 20-án és az előzetes elemzések eredményei arra utalnak, hogy az űreszköz a Hold felszínének csapódott a rosszul kivitelezett pályára állási kísérlet után. A hiba okainak feltárása még zajlik, így az esetről csak később osztanak meg több információt.

Az indiai űrügynökség holdi leszállóegysége, a Chandrayaan-3 egyelőre egészséges és az elkövetkező napokban hajtja végre a landolás előtti manővereket. A Hindustan Times leírása szerint augusztus 23-án, magyar idő szerint körülbelül délután fél háromkor kerülhet sor a leszállásra, az erről tudósító élő műsor 13:57-kor kezdődik az ISRO YouTube csatornáján.

(Fotó: Roszkoszmosz)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
Hamarosan kiválasztják a magyar űrhajóst - mi történt eddig a kiválasztás és felkészítés folyamán?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.