Szinte lehetetlen elektromos rollerrel szabályosan közlekedni Budapesten

2019 / 11 / 28 / Bobák Áron
Szinte lehetetlen elektromos rollerrel szabályosan közlekedni Budapesten
Ha nincs bukósisakod, jogsid és kötelező biztosításod, elméletben több mint százezer forintra is büntethetnek. Ha van, akkor már csak az életedet kell kockáztatnod.

Az elektromos rollerre ugyanis a Belügyminisztérium november 21-i állásfoglalása szerint a segédmotoros kerékpárra vonatkozó szabályok az érvényesek, ami azt jelenti, hogy csak érvényes jogsival, bukósisakban és csak az úton közlekedhetünk vele. Mivel ez nagyon messze áll attól, ahogy az emberek jelenleg használják az e-rollereket, megkérdeztük a közlekedési szakértőt és a rendőrséget is, hogyan kéne e-rollerrel szabályosan közlekednünk.

Mi a baj a villanyrollerrel?

A "dokkolásmentes", vagyis a telefonunk segítségével az utcáról bérelhető elektromos rollerek 2017-ben jelentek meg először Kaliforniában, a könnyen használható és olcsó városi közlekedési eszközök népszerűsége pedig azóta is töretlenül ível felfelé. Az elsősorban rövidebb távok megtételére alkalmas e-rollerek hatalmas tempóban tarolták le az addig főleg a biciklimegosztó szolgáltatások (pl. MOL Bubi) által uralt mikromobilitási szektort: a Városi Közlekedési Tisztviselők Országos Szövetsége (National Association of City Transportation Officials) szerint az USA-ban 2018-ban már 38,5 millió utat tettek meg rollermegosztó szolgáltatásokkal, így idén az e-rollerek népszerűségben már be is előzhetik a biciklimegosztókat.

A bérelhető e-rollereket a megjelenésük óta kísérik a heves viták és a szabályozási anomáliák, hiszen az e-roller nem igazán feleltethető meg semmilyen más közlekedési eszköznek. Emiatt a szabályok általában városról-városra változnak, a legtöbb esetben pedig nincs is különállóan szabályozva, hogy hogyan és hol kell közlekedni az e-rollerekkel. Az idén májusi megjelenésük óta a Lime e-rollerei Budapesten is komoly vitákat váltottak ki, a Belvárosból pedig ki is tiltották őket. Az e-rollerek körüli hercehurca ugyan több szálon fut, de a legfontosabb ellentét a következő:

  • az akár 25 km/h-s sebességre is képes e-roller a járdán haladva zavarja a járókelőket, és balesetveszélyes is,
  • közúton haladva viszont kész életveszély a roller vezetőjére nézve.

Most úgy tűnik, hogy ideiglenesen pont került az ügy végére, habár azt nem mondanánk, hogy megnyugtatóan rendeződött a helyzet. A Belügyminisztérium november 21-i állásfoglalása ugyanis kimondja, hogy

"az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni. A Rendőrség a jogszabályok alapján köteles eljárni."

Na de akkor hogyan kell közlekedni a Lime-mal?

Megkerestük Pető Attila közlekedési szakértőt, aki szerint a fenti állásfoglalás alapján a következő szabályokat kellene betartani:

  • legalább segédmotoros kerékpárra való, vagy bármilyen A, B, C, D jogosítvány kell hozzá,
  • bukósisakot kell viselni,
  • és nappal is be kell kapcsolni a világítást.

Ami pedig a legfontosabb:

"A segédmotoros kerékpár jelenleg sem járdán, sem kerékpársávon, sem lakott területen belül kerékpárúton nem közlekedhet. Ebből következik, hogy kizárólag az úttesten közlekedhet, maximum 40 km/h-s sebességgel".

Az már más kérdés, hogy vajon a hatályos jogszabályok alapján hogyan lehet az e-rollert a segédmotoros kerékpároknak megfeleltetni, miközben - ahogy arra Pető felhívta a figyelmet - az utóbbira vonatkozó műszaki leírásnak az e-rollerek több ponton sem felelnek meg.

  • A Lime által Budapesten használt Xiaomi M365 rollernek csak a hátsó kereke fékezhető, miközben a segédmotoros kerékpárt két külön kerékre ható fékkel kell felszerelni.
  • A segédmotoros kerékpárt típusjóváhagyással ellátott (minimum) helyzetjelző lámpákkal is fel kell szerelni, ami a Lime-os rollerek esetében szintén nem teljesül maradéktalanul.
  • És a rolleren emellett csak csengő van, márpedig egy segédmotoros kerékpáron dudának kell lennie.

Mivel teljesen életszerűtlennek tűnik, hogy akár a budapestiek, akár az idelátogató turisták motoros bukósisakkal és jogsival fognak sétálgatni a városban, hátha e-rollerezni támad kedvük, elméletben szinte az összes Lime-felhasználó büntethetővé válik. Ezzel kapcsolatban kerestük a Budapesti Rendőrfőkapitányságot, akik a kérdéseinkre általánosságban annyit válaszoltak, hogy a rendőrség

a fővárosban folyamatosan ellenőrzi a közlekedési szabályok betartását, aki pedig szabálysértést követ el, annak a szabálysértési törvényben rögzített jogkövetkezménnyel kell számolnia.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A szabálysértési bírságok illetve a helyszíni pénzbírság mértékét a 63/2012. kormányrendelet szabályozza, ez alapján a jogosítvány nélküli járművezetésért a helyszínen 45 ezer forintot kell fizetnünk, a bukósisak használatának elmulasztásáért, járdán való közlekedésért pedig minimum 10-10 ezer forintos büntetés szabható ki. Ezek az összegek viszont rögtön a duplájukra emelkedhetnek, ha nem ismerjük el a felelősségünket, és szabálysértési eljárásra kerül sor. A büntetés ennél is több lehet, ha nincs kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunk (ez önmagában akár százezer forintos tétel is lehet) vagy ha ittas állapotban vezetjük a rollert.

Összességében tehát a büntetés mértéke valahol 50 és 200 ezer forint között lehet.

Kérdéseinkkel megkerestük a Lime-ot is, akik azt válaszolták, hogy információik szerint nem történt változás a magyarországi elektromos rollereket érintő jogszabályokban. "Az e-roller kategória európai szinten szabályozott és nem azonos a motorkerékpár kategóriával egyetlen uniós tagországban sem " - írja a cég, akik azt is hozzáteszik, hogy minden országban betartják a helyi működési szabályokat és előírásokat, együttműködnek a helyi hatóságokkal és önkormányzatokkal. Arra a kérdésünkre, hogy figyelmeztetik-e valahogy a felhasználókat a betartandó szabályokra, azt válaszolták, hogy a Lime applikáción keresztül bármikor informálni tudják őket a jelentős változásokról.

A Lime alkalmazásában elérhető kézikönyv valóban azzal kezdődik, hogy a roller használatához sisakot kell viselni, de ezen kívül csak olyan szabályokról van szó, mint hogy 18 évesnél idősebbnek kell lenned és be kell tartanod a közlekedési szabályokat. Jogsiról, kötelező biztosításról viszont nincs szó.

Szerettük volna megkérdezni a Magyar Turisztikai Ügynökségtől is, hogy tervezik-e tájékoztatni a Magyarországra látogató külföldi turistákat a vonatkozó szabályokról, de a cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

(Fotó: Getty, Lime, Anthony Quintano/Flickr)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.