Ha már unjuk a bezártságot, válogassunk livestream videókból, melyek elvisznek minket a világ legtávolabbi pontjaira is

2020 / 03 / 30 / Bobák Zsófia
Ha már unjuk a bezártságot, válogassunk livestream videókból, melyek elvisznek minket a világ legtávolabbi pontjaira is
Az élőképes kamerák felvételei megmutatják mit csinálnak az állatok a dél-afrikai Madikwe Vadrezervátumban, hogyan villódzik a sarki fény a manitobai Churchillben, hogyan strandolnak az emberek Santa Monicában, merre jár az ISS, de még azt is, hogyan alszanak a kiscicák a macskamentő központban, Los Angelesben.

“Úgy jellemezném magam, mint Harrison Ford az Elveszett frigyláda fosztogatóiból egybegyúrva Charles Kuralttal (szerk. megj.: amerikai újságíró, az On the Road műsorvezetője). De egy kicsit olyan is vagyok, mint Forrest Gump, mert valahogy mindig a dolgok közepén kötök ki.” - mondta Charles Annenberg Weingarten, amerikai filmkészítő, az Explore.org alapítója még 2015-ben, egy, a The New York Timesnak adott interjúban. Weingarten eleinte a környezettel és emberjogi témákkal foglalkozó dokumentumfilmeket készített, azonban a dokumentum formátum frusztrálóvá vált számára, a rengeteg szereplő, a rengeteg egyeztetés és a nem megfelelő eredmények miatt. Valami egyszerűbben és közvetlenebbül működő programot szeretett volna létrehozni, ebből az ötletből született meg az Explore, melyet 2005-ben alapított.

A dokumentumfilm műfaja mellé hamarosan becsatlakozott az a szolgáltatás, amely meghozta a népszerűséget az oldalnak: a természet élő kamerás közvetítése.

2011-ben a Pearls of the Planet projekt keretében összesen hetvenöt kamerát telepítettek a világ különböző pontjain, melyek a helyi élővilág mindennapjait mutatták livestream közvetítésben, a közvetítések helyszíneit pedig folyamatosan bővítették. A több mint száz kamera folyamatosan sugározza az adásokat, ahol átmenetileg ez nem lehetséges, mert például éppen nincs szezon, így nem látnánk az adott állatot, melyet a videó mutatna, vagy karbantartás alatt van a rendszer, ott az addig összegyűjtött felvételek legjobb pillanatait lehet megtekinteni. A cél nem egy Nagy Testvér típusú megfigyelőrendszer létrehozása, de nem is kifejezetten jótékonysági akció, sokkal inkább egy átjáró megteremtése a természet és a teljesen más dimenzióban, állandó elfoglaltságban és stresszben élő emberek között, akiknek így lehetősége van egy kicsit kikapcsolni a mindennapi hajtásból. “Sokszor Zen Barlangoknak hívom ezeket (a felvételeket)” - mondta a rendező.

“Mindezekkel a kütyükkel, amelyeket használunk, elárasztanak minket a választási és döntési helyzetek. Minden olyan gyorsan halad. Remélem, hogy ezek a kamerák menedéket jelentenek és segítenek lelassulni.”

A filmkészítő szerint ez egyúttal jó módszer lenne arra, hogy megváltozzon a jövő természetvédelmének iránya, az ilyesfajta felvételek jelenthetik a jövő nemzeti parkjait és rezervátumait. A világ különböző vadrezervátumaiba vagy konzervációs területeire telepített kamerák lehetőséget nyújtanak, hogy a közönség jobban megismerje az adott helyet és ez fellendítse a forgalmat. Hiszen a lényeg nem az, hogy a külvilágtól még inkább elszakadva, digitális buborékba zárkózva jussunk hozzá az élményekhez. “Remélhetőleg ez arra sarkall mindenkit, hogy felálljon a számítógép elől és kimozduljon a világba, vagy legalább egy fa alá vagy a legközelebbi parkba.”

A jelenlegi helyzetben azonban éppen a kimozdulást tudjuk helyettesíteni a livestream közvetítésekkel, melyek a világ minden pontjára elvisznek minket, az óceánok mélyétől kezdve a magasban lévő sasfészkekig. Az oldalon megtalálhatjuk az alapító korábban készült (angol nyelvű) dokumentumfilmjeit is.
Néhány példa a livestream közvetítések közül:

GRACE (Gorilla Rehabilitation and Conservation Center) a Kongói Demokratikus Köztársaságban

A központ 2009-es indulása óta a helyi Grauer’s gorillák megmentésére koncentrál a Tayna Természetvédelmi Rezervátum szomszédságában, ahol háromszáz gorilla él a szintén veszélyeztetett csimpánzokkal és okapikkal együtt. Mivel nem lehet tudni a COVID-19 vírus terjed e emberek és állatok között, de a gorillák DNS-e 98%-ban megegyezik az emberével, a légúti megbetegedésekre pedig nagyon érzékenyek, így a dolgozók most különösen nagy figyelmet fordítanak a higiéniai protokollok betartására, melyet még az ebola járvány kitörésekor alakítottak ki.

Aurora Borealis

A sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a napszél által felkavart töltött részecskék, protonok és elektronok által létrehozott fényjelenség, mely akkor jön létre, mikor a Föld felső légkörébe belépő részecskék az energiájuk egy részét átadják a légkörnek, majd az ionizálódott elemek fényt bocsátanak ki magukból. A jelenséget legjobban a késő ősztől áprilisig tartó időszakban lehet megfigyelni, de a kameraközvetítés egész évben tart, hátha nyakon tudjuk csípni “szezonon” kívül is.

Tropical Reef Aquarium, Long Beach, Kalifornia

A közvetítés a Csendes Óceáni Akváriumból, az Egyesült Államok negyedik leglátogatottabb trópusi akváriumából származik, melyben általában rendszeres nyilvános etető-showműsorokat rendeznek a látogatók számára. Mivel a hely most zárva tart, be kell érnünk a halak és az időnként felbukkanó ellátást végző személyzet látványával.

Kopasz sasok Decorahban, Iowában

Hamarosan kikelnek a tojások, ha szerencsénk van, élőben kísérhetjük figyelemmel az eseményt.

Tau itatóhely a Madikwe Vadrezervátumban, Dél-Afrikában

Elefántok, oroszlánok, gepárdok, krokodilok, zebrák, zsiráfok és huszonhét féle vízimadár faj tagjai járnak az itatóhoz. A livestreamekkel és különösen az afrikai felvételekkel kapcsolatban Weingarten úgy nyilatkozott: szeretné, ha a videókon esetlegesen felbukkanó, a természet életéhez hozzátartozó erőszakosabb jelenetek nem válnának különböző csatornák vagy márkák profitéhségének a forrásává és nem használnak ki ezt negatív vagy közönségcsalogató célokra.

És végül nem hagyhatjuk ki a Warrior Canine Connection kiskutyáit (Boyds, Maryland, Egyesült Államok)

Ez a szervezet a harcok során megsérült és traumát szenvedett katonáknak segít újra egészséges kapcsolatot kialakítani a környezetükkel, az itt kiképzett kutyák ebben segítenek a traumák tüneteinek enyhítésével (az állatok nincsenek kamera előtt a nap huszonnégy órájában, de előbb-utóbb visszatérnek).

A többi videót itt találjuk.

(Fotó: Getty)

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.