Ha már unjuk a bezártságot, válogassunk livestream videókból, melyek elvisznek minket a világ legtávolabbi pontjaira is

2020 / 03 / 30 / Bobák Zsófia
Ha már unjuk a bezártságot, válogassunk livestream videókból, melyek elvisznek minket a világ legtávolabbi pontjaira is
Az élőképes kamerák felvételei megmutatják mit csinálnak az állatok a dél-afrikai Madikwe Vadrezervátumban, hogyan villódzik a sarki fény a manitobai Churchillben, hogyan strandolnak az emberek Santa Monicában, merre jár az ISS, de még azt is, hogyan alszanak a kiscicák a macskamentő központban, Los Angelesben.

“Úgy jellemezném magam, mint Harrison Ford az Elveszett frigyláda fosztogatóiból egybegyúrva Charles Kuralttal (szerk. megj.: amerikai újságíró, az On the Road műsorvezetője). De egy kicsit olyan is vagyok, mint Forrest Gump, mert valahogy mindig a dolgok közepén kötök ki.” - mondta Charles Annenberg Weingarten, amerikai filmkészítő, az Explore.org alapítója még 2015-ben, egy, a The New York Timesnak adott interjúban. Weingarten eleinte a környezettel és emberjogi témákkal foglalkozó dokumentumfilmeket készített, azonban a dokumentum formátum frusztrálóvá vált számára, a rengeteg szereplő, a rengeteg egyeztetés és a nem megfelelő eredmények miatt. Valami egyszerűbben és közvetlenebbül működő programot szeretett volna létrehozni, ebből az ötletből született meg az Explore, melyet 2005-ben alapított.

A dokumentumfilm műfaja mellé hamarosan becsatlakozott az a szolgáltatás, amely meghozta a népszerűséget az oldalnak: a természet élő kamerás közvetítése.

2011-ben a Pearls of the Planet projekt keretében összesen hetvenöt kamerát telepítettek a világ különböző pontjain, melyek a helyi élővilág mindennapjait mutatták livestream közvetítésben, a közvetítések helyszíneit pedig folyamatosan bővítették. A több mint száz kamera folyamatosan sugározza az adásokat, ahol átmenetileg ez nem lehetséges, mert például éppen nincs szezon, így nem látnánk az adott állatot, melyet a videó mutatna, vagy karbantartás alatt van a rendszer, ott az addig összegyűjtött felvételek legjobb pillanatait lehet megtekinteni. A cél nem egy Nagy Testvér típusú megfigyelőrendszer létrehozása, de nem is kifejezetten jótékonysági akció, sokkal inkább egy átjáró megteremtése a természet és a teljesen más dimenzióban, állandó elfoglaltságban és stresszben élő emberek között, akiknek így lehetősége van egy kicsit kikapcsolni a mindennapi hajtásból. “Sokszor Zen Barlangoknak hívom ezeket (a felvételeket)” - mondta a rendező.

“Mindezekkel a kütyükkel, amelyeket használunk, elárasztanak minket a választási és döntési helyzetek. Minden olyan gyorsan halad. Remélem, hogy ezek a kamerák menedéket jelentenek és segítenek lelassulni.”

A filmkészítő szerint ez egyúttal jó módszer lenne arra, hogy megváltozzon a jövő természetvédelmének iránya, az ilyesfajta felvételek jelenthetik a jövő nemzeti parkjait és rezervátumait. A világ különböző vadrezervátumaiba vagy konzervációs területeire telepített kamerák lehetőséget nyújtanak, hogy a közönség jobban megismerje az adott helyet és ez fellendítse a forgalmat. Hiszen a lényeg nem az, hogy a külvilágtól még inkább elszakadva, digitális buborékba zárkózva jussunk hozzá az élményekhez. “Remélhetőleg ez arra sarkall mindenkit, hogy felálljon a számítógép elől és kimozduljon a világba, vagy legalább egy fa alá vagy a legközelebbi parkba.”

A jelenlegi helyzetben azonban éppen a kimozdulást tudjuk helyettesíteni a livestream közvetítésekkel, melyek a világ minden pontjára elvisznek minket, az óceánok mélyétől kezdve a magasban lévő sasfészkekig. Az oldalon megtalálhatjuk az alapító korábban készült (angol nyelvű) dokumentumfilmjeit is.
Néhány példa a livestream közvetítések közül:

GRACE (Gorilla Rehabilitation and Conservation Center) a Kongói Demokratikus Köztársaságban

A központ 2009-es indulása óta a helyi Grauer’s gorillák megmentésére koncentrál a Tayna Természetvédelmi Rezervátum szomszédságában, ahol háromszáz gorilla él a szintén veszélyeztetett csimpánzokkal és okapikkal együtt. Mivel nem lehet tudni a COVID-19 vírus terjed e emberek és állatok között, de a gorillák DNS-e 98%-ban megegyezik az emberével, a légúti megbetegedésekre pedig nagyon érzékenyek, így a dolgozók most különösen nagy figyelmet fordítanak a higiéniai protokollok betartására, melyet még az ebola járvány kitörésekor alakítottak ki.

Aurora Borealis

A sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a napszél által felkavart töltött részecskék, protonok és elektronok által létrehozott fényjelenség, mely akkor jön létre, mikor a Föld felső légkörébe belépő részecskék az energiájuk egy részét átadják a légkörnek, majd az ionizálódott elemek fényt bocsátanak ki magukból. A jelenséget legjobban a késő ősztől áprilisig tartó időszakban lehet megfigyelni, de a kameraközvetítés egész évben tart, hátha nyakon tudjuk csípni “szezonon” kívül is.

Tropical Reef Aquarium, Long Beach, Kalifornia

A közvetítés a Csendes Óceáni Akváriumból, az Egyesült Államok negyedik leglátogatottabb trópusi akváriumából származik, melyben általában rendszeres nyilvános etető-showműsorokat rendeznek a látogatók számára. Mivel a hely most zárva tart, be kell érnünk a halak és az időnként felbukkanó ellátást végző személyzet látványával.

Kopasz sasok Decorahban, Iowában

Hamarosan kikelnek a tojások, ha szerencsénk van, élőben kísérhetjük figyelemmel az eseményt.

Tau itatóhely a Madikwe Vadrezervátumban, Dél-Afrikában

Elefántok, oroszlánok, gepárdok, krokodilok, zebrák, zsiráfok és huszonhét féle vízimadár faj tagjai járnak az itatóhoz. A livestreamekkel és különösen az afrikai felvételekkel kapcsolatban Weingarten úgy nyilatkozott: szeretné, ha a videókon esetlegesen felbukkanó, a természet életéhez hozzátartozó erőszakosabb jelenetek nem válnának különböző csatornák vagy márkák profitéhségének a forrásává és nem használnak ki ezt negatív vagy közönségcsalogató célokra.

És végül nem hagyhatjuk ki a Warrior Canine Connection kiskutyáit (Boyds, Maryland, Egyesült Államok)

Ez a szervezet a harcok során megsérült és traumát szenvedett katonáknak segít újra egészséges kapcsolatot kialakítani a környezetükkel, az itt kiképzett kutyák ebben segítenek a traumák tüneteinek enyhítésével (az állatok nincsenek kamera előtt a nap huszonnégy órájában, de előbb-utóbb visszatérnek).

A többi videót itt találjuk.

(Fotó: Getty)

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.