Napelemes, automata robot öli a gyomokat amerikai farmokon

2022 / 09 / 06 / Bobák Zsófia
Napelemes, automata robot öli a gyomokat amerikai farmokon
A precíziós mezőgazdaság újabb eszközét tesztelik az Egyesült Államok farmjain, ahol a munka nagyrészét már a gép végzi el.

A precíziós mezőgazdaság segíthet megoldani azokat a gondokat, amelyek a globális élelmiszerellátás egyre növekedő igényei miatt jelentkeznek a gazdaságokban: a pontos adatokra alapozott, precízen megtervezett és kivitelezett, ezáltal a kiszórt vegyi anyagokon potenciális sokat spóroló technológiával csökkenthető a mezőgazdasági termelés káros környezeti hatása, emellett a gazdák is sokkal könnyebben tudják így nyomon követni a termőföldeken zajló folyamatokat, megfigyelni a növények fejlődését és állapotát. A precíziós módszer ugyan fejlett technológiai eszközök alkalmazását igényli, de hosszú távon kifizetődővé válhat a beruházás, a kevesebb vegyi anyag használatnak és egészségesebb terményeknek köszönhetően.

Egyike a precíziós gazdálkodási eszközöknek a gyomokat detektáló és irtó gép, amelyet számos cég gyárt, többek között az amerikai Solinftec vállalat is, akik már gyakorlati körülmények között tesztelik a legújabb robotjukat, a Solix Sprayert. A gép automata üzemmódban dolgozik akár a nap huszonnégy órájában, legalábbis napsütéses napokon, mivel az energiaellátását a tetején lévő napelemek biztosítják. A robot érzékelők és kamerák segítségével méri fel egyenként az összes növényt, ami felett elhalad, majd azonosítja közülük a nemkívánatos gyomokat és közvetlenül a kiválasztott célpontra fecskendezi a gyomirtót, így elkerülhetővé teszi, hogy az egészséges és hasznos növények károsodjanak a folyamat során.

A gép az ALICE AI rendszerrel működik, ami a cég által kifejezetten mezőgazdasági célokra fejlesztett program - ezzel a rendszerrel a gazdák nem csak a nyers adatokat kapják meg, hanem egyfajta elemzést és erre alapozott tanácsadást is, ami segít a döntéshozatalban.

"Egy ember naponta körülbelül 35 000 döntést hoz meg naponta. A gazdák számára a választás mindent megváltoztathat"

- írja a Solinftec, hozzátéve, hogy a rendszer egy mezőgazdasági területről naponta 10 milliárd adatot képes begyűjteni és analizálni.

A gyomirtó robot az elsődleges feladatán kívül extra funkciókkal is rendelkezik, amelyek a növények megfelelő kezelésében nagy szerepet játszhatnak, például figyeli az esetleges betegségek megjelenését, a káros rovarok jelenlétét, a tápanyagok szintjét és térképet alkot az ellenőrzött területről. A robot előreláthatólag 2023-tól lesz elérhető, mivel egyelőre még csak a képességeit tesztelik néhány farmon.

(Fotó: Solinftec)

Robottraktorok és agrárdrónok kezelhetik a mezőgazdaság problémáit A termőterületek állapotát felmérő, stratégiát alkotó, majd a munkát emberi beavatkozás nélkül elvégző gépek óriási segítséget jelenthetnek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.