Londonban nyílik a világ első VR-operája

2021 / 05 / 16 / Perei Dóra
Londonban nyílik a világ első VR-operája
"Current, Rising", azaz "Időszerű, Felemelkedő". Szabad fordításban így is értelmezhetjük az alig tizenöt perces, hiperrealisztikus operaélményét, amely ötvözi a virtuális valóságot, a történelmi színpadtechnikát és a modern technológiát.

Az előadás címét William Shakespeare "A vihar" című művének egyik utolsó jelenete ihlette, amikor is Ariel, a légies, vidám szellem, tizenkét évig tartó rabszolgasága után végre szabad lesz. A varázslatos univerzum kapui egyszerre négy ember számára nyílnak meg, akik együtt barangolhatják be az éjszaka tájait, szürkülettől hajnalig, feltárva közben az elszigetelődés, az emberi kapcsolatok, ötletek és a kollektív újragondolás eszmekincseit - vagyis

csupa olyasmit, amit mostanában mindannyian megtapasztaltunk.

Netia Jones, az operában, színházban és koncerteken egyaránt jártas rendező, tervező és videoművész rendezte a darabot, a látványtervekért Joanna Scotcher, színházi tervező felel, míg a performansz zenéjét a szintén híres Samantha Fernando szerezte. A librettót az ünnepelt előadóművész, Melanie Wilson készíti, az énekhang pedig az elismert barokk és kortárs zenei szoprán, Anna Dennis lesz. Az alábbiakban egy rövid ízelítőt kapunk a produkcióból:

A belépő ára húsz font felnőtteknek (körülbelül nyolcezer-háromszáz forint), és tizenöt font (hatezer-kétszáz forint) huszonöt éven aluliaknak. Az egyméteres távolság betartásának megkönnyítése céljából egyszerre csak négyen tartózkodhatnak az előadóteremben, a brit Királyi Operaház Linbury Stúdiószínháza emiatt naponta több megtekintési lehetőséget is biztosít az érdeklődőnek 2021. május huszadika és június kilencedike között, délelőtt háromnegyed tíztől egészen este fél nyolcig. A szervezők azt kérik, hogy mindenki érkezzen legalább tíz perccel előbb, ami pedig az öltözéket illeti, klasszikus operai viselet helyett célszerű kényelmes ruhát választani, nőknek pedig mellőzni a papucsot és a magassarkút.

A vendégek belépéskor kapnak egy körülbelül hatkilogrammos (hátizsákos) számítógéptáskát, valamint egy VR-headsetet, melyek segítségével elmerülhetnek a virtuális világban. Az előadás ideje alatt továbbá végig jelen van egy kísérő is, aki szükség esetén segítséget nyújt. A felszerelés beüzemelése után az adott személy ugyan avatarként, de továbbra is látja a csoport többi tagját, így mindenki figyelhet az egyméteres távolság betartására, amit egyébként a szervezők is kérnek a darab honlapján. Netia Jones rendező a The Guardiannek adott interjújában arról beszélt, hogy a "Current, Rising" talán nem az opera jövője, de annak egyik lehetséges forgatókönyve.

(Fotó: Demagazine)

További cikkek a témában:

Virtuális-öko-valóság szimuláció a Beporzó-parkban A Pollinator Park virtuális valóság élmény, a biológiai sokféleség csökkenésére igyekszik felhívni a figyelmet. A 30 perces interaktív és érzelmileg magával ragadó virtuális valóság-élmény egy futurisztikus világba kalauzol ahol az ember és a természet harmóniában léteznek.

A videojátékok sokkal izgalmasabbak lennének, ha tényleg belehalhatnánk - mondja a modern VR-szemüvegek atyja Elég nehéz máshogy érteni Palmer Luckey szavait.

Végre mosolyoghatunk is a virtuális valóságban A virtuális valóság nagy fejlődésen ment keresztül azóta, hogy az Oculus csaknem egy évtizeddel ezelőtt bemutatta a Rift sisak első fejlesztői verzióját, ám aki mostanában használt ilyen eszközt, az tudja, hogy még mindig nagyon messze áll attól az ideális állapottól, amikor majd különbséget sem tudunk tenni a virtuális és a valódi világ között. A HTC által most bemutatott Facial Tracker egy apró, ám annál fontosabb lépés ebbe az irányba.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.