Los Angelesben a rendőrség robotkutyát vetett be egy gyanúsított ellen

2023 / 09 / 18 / Bobák Zsófia
Los Angelesben a rendőrség robotkutyát vetett be egy gyanúsított ellen
A fegyverrel fenyegetőző férfi elfogásában a LAPD kötelékében szolgáló négylábú robot is részt vett augusztusban.

A Los Angeles-i rendőrség (LAPD) idén májusban kezdett el robotkutyával dolgozni, miután a városi vezetőség elfogadta az LAPD-hez (Los Angeles Police Department) adományként érkező gép alkalmazásáról szóló kérelmet. A robotot a Los Angeles-i rendőrségi alapítvány ajánlotta fel a rendőrségnek, a hatóságok pedig ígéretet tettek rá, hogy a gépet csak kivételes esetekben használják majd: kutatási és mentési missziók során, veszélyes anyagok kezelése alkalmával vagy a speciális egységek (SWAT) bevetésein. A robottal való óvatos és körültekintő bánásmód prioritásának hangsúlyozására azért volt szükség, mert a város lakosai nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel az ötletet, hogy egy mechanikus kutya fogja a tevékenységeiket ellenőrizni, a CBS News beszámolója szerint sokan elsősorban attól tartottak, hogy a kisebbségek tagjainak jogai fognak valamilyen módon sérülni a robot miatt.

A majdnem egymilliárd forint értékű gépet a Boston Dynamics gyártotta és a rendőrség döntése szerint nem szerelik ugyan fel fegyverrel, de ajtónyitásra is alkalmas robotkarjával könnyen tud közlekedni, sok nehezen megközelíthető helyszínt el tud érni és olyan helyzetekben, ahol a rendfenntartók élete veszélybe kerülhetne, segítséget nyújthat a kamerái és szenzorai általi adatgyűjtéssel és helyszíni közvetítéssel. A gép lehetséges használati körének egyik területeként már a kezdetektől a fegyveres bűnözők üldözését jelölték ki, különös tekintettel azokra a szituációkra, amelyekben az üldözött személy torlasszal, barikáddal vágja el a hozzá vezető utat.

Augusztusban éppen egy ilyen helyzetben vetették be először élesben az újdonsült robotkutyát, amelynek kameráival készült felvételeiből a rendőrség ízelítőt is adott. Az akcióra Los Angeles koreai negyedében (koreatown) került sor, ahol egy fegyvernek látszó tárggyal felszerelkezett férfi elfogására indultak a LAPD tagjai, aki üldözése közben egy épület lépcsői mögött igyekezett menedéket találni. A gyanúsított, a 35 éves Taylor Dean Sanders, megközelítésére a robotkutyát küldték a rendőrök, hogy a kamerák képei alapján jobb rálátást kapjanak a férfi felszerelésére, amiről később kiderült, hogy nem puskát és pisztolyt tartalmaz, hanem csak egy légpuskát és egy gázzal működő öngyújtót. A robotot a rendőrség ígéretéhez híven nem látták el fegyverrel, így a szerepe ki is merült az adatgyűjtésben, de ezzel is hozzá tudott járulni az akció sikeréhez, ami Sanders letartóztatásával végződött.

A robotkutya a jövőben az augusztusihoz hasonló helyzetekben teljesíthet majd szolgálatot, amivel a rendőrség felderítési akcióit segíti elő és a drónoknál is alaposabb munkát végezhet a rendőrség elmondása szerint.

(Abc7 Fotó: NBC Los Angeles)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.