Los Angelesben a rendőrség robotkutyát vetett be egy gyanúsított ellen

2023 / 09 / 18 / Bobák Zsófia
Los Angelesben a rendőrség robotkutyát vetett be egy gyanúsított ellen
A fegyverrel fenyegetőző férfi elfogásában a LAPD kötelékében szolgáló négylábú robot is részt vett augusztusban.

A Los Angeles-i rendőrség (LAPD) idén májusban kezdett el robotkutyával dolgozni, miután a városi vezetőség elfogadta az LAPD-hez (Los Angeles Police Department) adományként érkező gép alkalmazásáról szóló kérelmet. A robotot a Los Angeles-i rendőrségi alapítvány ajánlotta fel a rendőrségnek, a hatóságok pedig ígéretet tettek rá, hogy a gépet csak kivételes esetekben használják majd: kutatási és mentési missziók során, veszélyes anyagok kezelése alkalmával vagy a speciális egységek (SWAT) bevetésein. A robottal való óvatos és körültekintő bánásmód prioritásának hangsúlyozására azért volt szükség, mert a város lakosai nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel az ötletet, hogy egy mechanikus kutya fogja a tevékenységeiket ellenőrizni, a CBS News beszámolója szerint sokan elsősorban attól tartottak, hogy a kisebbségek tagjainak jogai fognak valamilyen módon sérülni a robot miatt.

A majdnem egymilliárd forint értékű gépet a Boston Dynamics gyártotta és a rendőrség döntése szerint nem szerelik ugyan fel fegyverrel, de ajtónyitásra is alkalmas robotkarjával könnyen tud közlekedni, sok nehezen megközelíthető helyszínt el tud érni és olyan helyzetekben, ahol a rendfenntartók élete veszélybe kerülhetne, segítséget nyújthat a kamerái és szenzorai általi adatgyűjtéssel és helyszíni közvetítéssel. A gép lehetséges használati körének egyik területeként már a kezdetektől a fegyveres bűnözők üldözését jelölték ki, különös tekintettel azokra a szituációkra, amelyekben az üldözött személy torlasszal, barikáddal vágja el a hozzá vezető utat.

Augusztusban éppen egy ilyen helyzetben vetették be először élesben az újdonsült robotkutyát, amelynek kameráival készült felvételeiből a rendőrség ízelítőt is adott. Az akcióra Los Angeles koreai negyedében (koreatown) került sor, ahol egy fegyvernek látszó tárggyal felszerelkezett férfi elfogására indultak a LAPD tagjai, aki üldözése közben egy épület lépcsői mögött igyekezett menedéket találni. A gyanúsított, a 35 éves Taylor Dean Sanders, megközelítésére a robotkutyát küldték a rendőrök, hogy a kamerák képei alapján jobb rálátást kapjanak a férfi felszerelésére, amiről később kiderült, hogy nem puskát és pisztolyt tartalmaz, hanem csak egy légpuskát és egy gázzal működő öngyújtót. A robotot a rendőrség ígéretéhez híven nem látták el fegyverrel, így a szerepe ki is merült az adatgyűjtésben, de ezzel is hozzá tudott járulni az akció sikeréhez, ami Sanders letartóztatásával végződött.

A robotkutya a jövőben az augusztusihoz hasonló helyzetekben teljesíthet majd szolgálatot, amivel a rendőrség felderítési akcióit segíti elő és a drónoknál is alaposabb munkát végezhet a rendőrség elmondása szerint.

(Abc7 Fotó: NBC Los Angeles)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.