Ma megkísérlik az első kereskedelmi holdraszállást

2023 / 04 / 25 / Bobák Zsófia
Ma megkísérlik az első kereskedelmi holdraszállást
A japán M1 decemberben indult útnak és a mai napon leereszkedik a Hold felszínére két roverrel: az Egyesült Arab Emírségek Rashid holdjárójával és a JAXA apró gömb alakú transzformerjével.

A HAKUTO-R Mission 1 (Hakuto-R M1) 2022. december 11-én indult, mikor a SpaceX Falcon 9 rakétájával a levegőbe emelkedett a Hakuto a fedélzetén lévő M1 leszállóegységgel és az általa szállított holdjárókkal. A japán-arab küldetés célja a Hold egy olyan részének a feltérképezése, amelyet korábban még nem látogattak meg a missziók során, valamint a regolittal kapcsolatos felmérések elvégzése, hogy a leendő holdprogramok tervezésekor minél több információ álljon rendelkezésre az űrügynökségek és cégek számára a potenciális nehézségeket okozó, de egyúttal építőanyagként felhasználható forrással kapcsolatban.

Bár leszállóegységet több ország: a szovjetek, az Egyesült Államok és Kína is küldött már a Holdra, illetve Izrael is megpróbálkozott már vele, sikertelenül, a Beresheettel, de a Hakuto-R misszió különlegesnek ígérkezik: ez lesz az első japán űreszköz az égitest felszínén és siker esetén az első privát cég által kivitelezett, tehát nem hivatalos űrügynökségek által megvalósított holdraszállás. A misszióért főként a tokiói ispace a felelős, ők építették az M1 leszállóegységet is, emellett a JAXA (japán űrügynökség) roverét a Tomy Company, a Sony Group Corporation és a Doshisha Egyetem szakértői közösen fejlesztették, a Rashid holdjárót pedig a Mohammed Bin Rashid Űrközpont készítette az Európai Űrügynökség segítségével.

A nemzetközi összefogásban megvalósuló misszió sikere így sok szereplő számára jelent fontos mérföldkövet és az, hogy valóban épségben elér-e a Hold felszínét az M1, hamarosan ki is derül. A 100 kilométeres magasságból történő leszállást az Atlas-kráterbe magyar idő szerint 17 óra 40 perckor kezdik meg, amennyiben pedig valamilyen (korrigálható) hiba merül fel, tehát az űreszköz nem tudja kivitelezni a landolást, de nem hibásodik meg menthetetlenül, akkor április 26-án, május elsején, vagy május harmadikán újra próbálkozhatnak. Bár a Beresheet volt az első olyan holdi leszállóegység, amelyet magánpénzekből finanszíroztak, de a küldetésben részt vett az állami Israel Aerospace Industries is és az eszköz a Hold felszínétől mindössze 14 kilométerre meghibásodott és a felszínnek csapódott.

A landolás közvetítését az ispace YouTube csatornáján lehet figyelemmel kísérni.


Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
A Curiosity marsjáró véletlenül kettétört egy követ, ami nagy meglepetést rejtett: tiszta kénből állt.
Újabb, független vizsgálat erősítette meg: valóban akadhat élet a Naprendszer egyik bolygóján
Újabb, független vizsgálat erősítette meg: valóban akadhat élet a Naprendszer egyik bolygóján
2020-ban a Vénusz atmoszférájában felfedezett foszfin, amely életre utalhat, komoly port kavart. A felfedezést akkor többen vitatták, de ezt most megerősítette egy újabb, független vizsgálat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.