Ma van a Föld Napja, ráadásul az ötvenedik. De mit jelent ez voltaképpen?

2020 / 04 / 22 / Rácz Tamás
Ma van a Föld Napja, ráadásul az ötvenedik. De mit jelent ez voltaképpen?
Nehéz meghatározni, mit is ünneplünk ilyenkor, de az biztos, hogy világszerte nagyon lelkesen próbálnak ilyenkor megmenteni valamit az emberek.

A Föld Napja egy nemhivatalos nemzetközi ünnep, amelynek ötletét 1969-ben vetette fel John McConnell békeaktivista egy UNESCO-konferencián. Az első Föld Napját 1970. március 21-én, az északi földfélteke tavaszának első napján hirdették meg, de aztán egy másik környezetvédő, Denis Hayes kicsit átszervezte az egészet, amikor megalapította az Earth Day Network-öt és az új szervezet április 22-t választotta a Föld Napjának.

És ez van ma. A bolygón 193 országban emlékeznek meg erről a napról, környezetvédelmi szervezetek tömkelege rendez akciókat ilyenkor, multinacionális világcégek jelentenek be kampányokat. A Google pedig még rátett egy lapáttal minderre, mert nyitóoldalán nem csak a Föld, hanem a méhecskék napját is meghirdette. Tessék csak megnézni, google.com, katt a play gombra középen és már indul is egy animáció, utána pedig egy kis virágbeporzó játék. (Ha a cikket történetesen április 22. után olvasod, ezen a linken találod meg a Google ünnepi produkcióját.) Amúgy a méheknek külön napjuk is van, május huszadikán.

Az idei év különleges eseménye, hogy még április elsején elindult az Earth Challenge 2020 projekt, melyben a világon mindenhonnan várják a Föld legsúlyosabb problémáinak megoldásában segíteni kívánó önkéntesek segítségét.

A koronavírus-járvány persze a Föld Napja rendezvényei számára is beszűkítette a lehetőségeket és a zöld szervezetek is kevésbé ugrottak rá erre a napra, mint máskor. A mozgalom rendezvénytérképén országunkban mindössze két vidéki filmvetítés szerepel programként, egy Pápán és egy Székesfehérváron...

A Föld Napja mozgalmat és mai ünnepnapját többféleképpen értelmezhetjük. Nevezhetjük látszattevékenységnek, egy olyan napnak, amit saját lelkiismeretünk megnyugtatására szentelünk: na, máma gondolok egy kicsit a jegesmacikra, megnézek pár érzelmes videót, amit az ismerősök küldenek a FB-on, holnaptól pedig mehet tovább a mókuskerék.

De megláthatjuk a mozgalom mögött azt a néhány rendkívül elkötelezett aktivistát, tudóst, természetvédőt is, akik az életüket tették fel arra, hogy megváltoztassák az emberiség szokásait, gondolkodását a fenntarthatóbb civilizáció, a természet hatékonyabb védelme, a tudatosabb, felelősségteljesebb emberi létezés érdekében. Bárcsak több lenne belőlük!

(A Föld Napja nem összetévesztendő a Föld Órájával. A minden évben március utolsó szombatján, helyi idő szerint este fél kilenckor meghirdetett egyórás villanylekapcsolás a WWF agyszüleménye. A gesztus a WWF szerint is csak szimbolikus, de egyes számítások szerint azzal a vicces hatással jár, hogy a lámpaoltás idejére meggyújtott parafingyertyákkal az emberiség ebben az egy órában számottevően több CO2-t produkál, mintha simán égve hagyná a villanyt.)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.