Magányosan vándorló bolygók segítségével az egész galaxist kolonizálhatjuk

2022 / 05 / 31 / Felkai Ádám
Magányosan vándorló bolygók segítségével az egész galaxist kolonizálhatjuk
Az ötlet nem csak nekünk segíthetne szétterjedni a galaxisban, de egyben megváltoztathatja azt a módot, ahogy idegen civilizációk után kutatunk.

A különböző FTL, tehát a fénysebességnél is gyorsabb utazási technológiák jelen pillanatban szükséges narratív eszközök a sci-fi irodalomban, de egyáltalán nem biztos, hogy ezek ténylegesen is megvalósíthatóak. Sőt jelenleg még a Naprendszeren belüli, relatíve kisebb távolságok áthidalása is komoly problémát jelent már abban az esetben is, ha mindössze pár űrhajóst is szállítanánk, nem hogy egy csomó telepest. Elképzelhető, hogy a Nagy Szűrő pontosan az, hogy az ilyen technológiák elérhetetlenek, és a galaxis iszonyatos távolságai miatt minden civilizáció ott ragad a szülőbolygóján?

A nagy szűrő – avagy miért jelezné az emberiség nagyon közeli végzetét, ha letűnt élet nyomára akadnánk a Marson Ha holnap, a jövő hónapban, vagy akár pár év múlva a NASA bejelentené, hogy bármiféle idegen élet nyomára bukkant a vörös bolygón, az a Nagy Szűrű teória alapján fajunk számára a közelgő véget jelezné.

Egy új tanulmány szerint elvileg van rá mód, hogy alacsonyabb technológia szinten is benépesíthető legyen az egész galaxis – igaz, szörnyen lassan. Az elképzelés – melyről az IFLScience számolt be – lényege, hogy kihasználjuk a szabadon vándorló, „kóbor” bolygókat, és ezekre mintegy felpattanva kezdjük meg utazásunk a nagy ismeretlenbe. Ilyen kóbor bolygók (rogue planet) létezéséről már tudunk egy ideje, sőt egyre többet fedeznek fel ezekből – a kóbor bolygó pusztán annyit jelent ugyanis, hogy a szóban forgó planéta nem egy rendszerben fordul elő, tehát nem egy csillag körül rója monoton útját. Ezek az égitestek vagy kirepültek valamilyen hatás miatt a saját naprendszerükből, vagy esetleg már eleve egy naprendszeren kívül alakultak ki. Mivel pedig tehát ezek a bolygók nem egy rendszer „foglyai”, így útjuk során több csillagrendszer mellett is elhaladnak, ezért tekinthetjük őket amolyan rendszerek közötti, lomha buszjáratnak.

A kóbor bolygók előnye innentől elég könnyen belátható: nagyobb embercsoport ott tartózkodása is relatíve könnyebben megoldható egy bolygón, mint erre a célra felépíteni egy űrhajót – legalábbis a gravitáció, valamint egy csomó alapanyag már ott helyben adott. Az utazás maga körülbelül úgy festene, hogy a telepesek elutaznak egy átmeneti bolygóig, amely relatíve közel kerül a kiszemelt kóbor planétához, nagyjából úgy, ahogy az ember lesétál a buszmegállóba – majd mikor a két égitest egymástól ideális távolságra helyezkedik el, akkor átutaznak a vándorló bolygóra. Az elképzelés a kutató, Irina Romanovskaya szerint azért sem őrültség, mert a vándorbolygók a leggyakrabban egy Naprendszer életciklusának az elején és a végén formálódnak – vagyis egy ilyen planéta nagyon is kapóra jöhet egy olyan civilizációnak, amely enélkül mintegy beragadna a saját, haldokló rendszerébe.

Persze még így sem lenne szó könnyű menetről. Még ha akad is ideális kóborló bolygó, a szabadság előnye hátrány abból a szempontból, hogy nem akad a közelben csillag, vagyis éltető energaiforrás nélkül marad a bolygó. Korábban mi is írtunk arról a cudar sorsról, ami ránk várna, ha hirtelen eltűnne a Nap az égről.

Ez történne a Földdel, ha mindörökre eltűnne a Nap az égről Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy túl sok jóra nem számíthatnánk, ha rendszerünk központi csillaga mintegy varázsütésre köddé válna. A cikkből viszont kiderül, miként festene a bolygónk és az emberiség agóniája, miután eltűnt az éltető fényforrás.

Romanovskaya szerint azonban ez a kérdés, tehát a fagy, valamint a halálos kozmikus sugárzás is megoldható már nagyjából a jelenlegi technológia mellett is, ha a bolygó felszíne helyett behúzódunk a barlangokba, ahol nukleáris forrásból termelünk energiát. Viszont tehát rendelkezésre állna egy csomó anyag és erőforrás, amit nem kellene felpakolni egy űrhajóra. A másik nehézség természetesen az, hogy egy ilyen bolygó nem igazán „kormányozható”, tehát lehet, hogy sokat kellene várni, míg egy ideális naprendszer közelébe érünk.

A felvetés azért is érdekes (illetve magának a tanulmánynak is az volt az elsődleges célja), hogy átformálja a gondolkodásunkat arról, ahogy az idegen civilizációk utáni technológiai lenyomatok után kutatunk. Nem feltétlen alaptalan teória ugyanis ez a vándorló bolygó elmélet. Amúgy a közelmúltban született egy némileg hasonló felvetés, mely szerint azt érdemes figyelni, hogy két csillagrendszer mikor közelít egymáshoz, mert egy idegen civilizáció lehetséges exodusára ekkor kerülhetne sor a legnagyobb eséllyel – erről lentebb írtunk.

A kutatók meghatároztak egy csillagászati eseményt, amellyel idegen civilizációkra bukkanhatunk Egy idegen civilizáció a saját túlélése érdekében kihasználhat egy bizonyos csillagászati eseményt, és ennek technológiai nyomát akár észre is lehetne venni – érvel egy asztrofizikus.

Életképes ötlet vagy sem, az biztos, hogy egy vándorbolygón az ismeretlen világűrben új otthont kereső, a rideg felszínről nukleárisan fűtött barlangokba húzódott túlélők története izgalmas sci-fi lehetne.

(Kép: Flickr/masbt)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.