Magasan száll a világ legnagyobb elektromos repülője

2020 / 05 / 30 / Felkai Ádám
Magasan száll a világ legnagyobb elektromos repülője
Két Seattle székhelyű vállalat fogott össze, hogy megalkossák a világ eddigi legnagyobb elektromos repülőgépét: az elektromos motorokat fejlesztő Magnix és a Harbour Air nevű légitársaság.

Az együttműködés gyümölcse egy átalakított Cessna Grand Caravan 208, amelybe egy 705 lóerős, zéró emissziós motort pakoltak. A Caravan az egyik legnépszerűbb középhatótávú személyszállító repülőgép, amely kilenc utast is képes a fedélzetén vinni.

A tesztrepülésre a héten csütörtökön került sor Washingtonban. A félórás teszt alatt a megfigyelők szerint alig lehetett hallani, hogy a Caravanból bármiféle hang érkezett volna, sőt a kisebb kísérő Cessna gép sokkal zajosabb volt.

A Magnix szerint ez azonban csak az első lépés, amely a légitársaságok kizöldülése felé vezet a hasonló motoroknak köszönhetően. Ugyanakkor nem csak a környezetvédelmi szempontból vett fenntarthatóság ezeknek a gépeknek az előnye. Az elektromos motort könnyebb karban tartani, mint a benzinest, és a működtetésük is olcsóbb. Mindez üzemeltetési óránként nyolcvan százalékos költségzuhanást jelent.

Ennek következménye pedig nem csak az olcsóbb jegy, hanem hogy megnyílhat az út a kisebb, jelenleg nem annyira frekventált repterek irányába is, ahová a jelenlegi óriás vállalatoknak nem éri meg járatot indítani.

Sajnos az elektromos repülők jelenleg még hátrányokkal is járnak. Ez a tesztgép, a Cessna Caravan esetén azt jelenti, hogy a maximális repülési távolság 1931 kilométerről 161 kilométerre zsugorodott.

Az ok az akkumulátorban keresendő, amely egyelőre még nem olyan hatékony, mint a fosszilis üzemanyagok. A tesztgépet egyébként lítium-ion akkumulátor működteti, de ezt hamarosan más, hatékonyabb anyagok válthatják le remélhetőleg. Ilyenek lehetnek a lítium-szulfid akkumulátorok vagy a hidrogén-üzemanyagcellák. Ezeknek és más, egyelőre még akár fel nem fedezett technológiáknak köszönhetően az utasok száma 20 főre is emelkedhet az ilyen gépeken a következő évtizedben.

A 100 főt is szállító gépek azonban három vagy akár négy évtizedes távolságban vannak.

A Magnix nincs egyedül a hasonló gépek fejlesztésével, több vállalat is tervez kizárólag elektromos meghajtású repülőt. De a versenybe beszállt a NASA is a tesztfázisban leledző X-57 Maxwell-lel. A repülés zöld jövője mindenképp hasznos lenne, hiszen bár most a járvány kicsit visszavetette a légi közlekedést, de a Massachusettsi Műszaki Egyetem felmérése szerint ez az iparág kegyetlen pusztítást okoz a természetnek, valamint közvetlenül az embereknek is.

Túl a borzasztó környezetszennyezésen a globális légszennyezés miatt évente 16000 ember idő előtti halála köthető a repülés jelen formájához.

(Kép: Magnix)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.