Magasan száll a világ legnagyobb elektromos repülője

2020 / 05 / 30 / Felkai Ádám
Magasan száll a világ legnagyobb elektromos repülője
Két Seattle székhelyű vállalat fogott össze, hogy megalkossák a világ eddigi legnagyobb elektromos repülőgépét: az elektromos motorokat fejlesztő Magnix és a Harbour Air nevű légitársaság.

Az együttműködés gyümölcse egy átalakított Cessna Grand Caravan 208, amelybe egy 705 lóerős, zéró emissziós motort pakoltak. A Caravan az egyik legnépszerűbb középhatótávú személyszállító repülőgép, amely kilenc utast is képes a fedélzetén vinni.

A tesztrepülésre a héten csütörtökön került sor Washingtonban. A félórás teszt alatt a megfigyelők szerint alig lehetett hallani, hogy a Caravanból bármiféle hang érkezett volna, sőt a kisebb kísérő Cessna gép sokkal zajosabb volt.

A Magnix szerint ez azonban csak az első lépés, amely a légitársaságok kizöldülése felé vezet a hasonló motoroknak köszönhetően. Ugyanakkor nem csak a környezetvédelmi szempontból vett fenntarthatóság ezeknek a gépeknek az előnye. Az elektromos motort könnyebb karban tartani, mint a benzinest, és a működtetésük is olcsóbb. Mindez üzemeltetési óránként nyolcvan százalékos költségzuhanást jelent.

Ennek következménye pedig nem csak az olcsóbb jegy, hanem hogy megnyílhat az út a kisebb, jelenleg nem annyira frekventált repterek irányába is, ahová a jelenlegi óriás vállalatoknak nem éri meg járatot indítani.

Sajnos az elektromos repülők jelenleg még hátrányokkal is járnak. Ez a tesztgép, a Cessna Caravan esetén azt jelenti, hogy a maximális repülési távolság 1931 kilométerről 161 kilométerre zsugorodott.

Az ok az akkumulátorban keresendő, amely egyelőre még nem olyan hatékony, mint a fosszilis üzemanyagok. A tesztgépet egyébként lítium-ion akkumulátor működteti, de ezt hamarosan más, hatékonyabb anyagok válthatják le remélhetőleg. Ilyenek lehetnek a lítium-szulfid akkumulátorok vagy a hidrogén-üzemanyagcellák. Ezeknek és más, egyelőre még akár fel nem fedezett technológiáknak köszönhetően az utasok száma 20 főre is emelkedhet az ilyen gépeken a következő évtizedben.

A 100 főt is szállító gépek azonban három vagy akár négy évtizedes távolságban vannak.

A Magnix nincs egyedül a hasonló gépek fejlesztésével, több vállalat is tervez kizárólag elektromos meghajtású repülőt. De a versenybe beszállt a NASA is a tesztfázisban leledző X-57 Maxwell-lel. A repülés zöld jövője mindenképp hasznos lenne, hiszen bár most a járvány kicsit visszavetette a légi közlekedést, de a Massachusettsi Műszaki Egyetem felmérése szerint ez az iparág kegyetlen pusztítást okoz a természetnek, valamint közvetlenül az embereknek is.

Túl a borzasztó környezetszennyezésen a globális légszennyezés miatt évente 16000 ember idő előtti halála köthető a repülés jelen formájához.

(Kép: Magnix)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.