Magnetorecepció, avagy mindannyian X-men vagyunk

2020 / 06 / 26 / Justin Viktor
Magnetorecepció, avagy mindannyian X-men vagyunk
A tudósok új bizonyítékokat találtak a geomagnetizmus avagy magnetorecepció ősi érzékelési képességéről, amelyről keveset tudunk, de már bizonyítottan mi emberek is rendelkezünk vele. Valaki Magnetot mondott? Ki keresi? Tükör van otthon?

Rejtett képességeink

A kutatások azt sugallják, hogy az emberek egy rejtett ősi érzékeléssel is rendelkeznek, vagy legalábbis tudattalan érzékszervi észlelésre használhatják azt, amelyről még ki kell deríteni, hogyan vehetnénk tudatosan is használatba.

Számos állatnak, ideértve a vándorló madarakat és a tengeri teknősöket is, van egy olyan geomágneses érzékszerve, amely lehetővé teszi számukra a Föld mágneses mezejére való ráhangolódást.

A Caltech és a Tokiói Egyetem tudósai kísérleti bizonyítékokat találtak arra, hogy az embereknek szintén lehet hasonló a magnetorecepciós érzékelése.

"Arisztotelész úgy jellemezte az öt alapvető érzékszervünket, mint a látás, a hallás, az ízlelés, a szaglás és az érintés útján történő érzékelés" - magyarázta Joseph Kirschvink, a Caltech geológusa. "Ugyanakkor ő még nem vette fontolóra a gravitációt, a hőmérsékletet, a fájdalmat, az egyensúlyt és számos más belső ingert. A geomágneses mező érzékszerveinek szintén ott kell lenniük valahol, amelyek nem a hatodik érzékünket jelentik, hanem talán a tizedik vagy a tizenegyedik érzék felfedezését."

Nulla inger kamra

Kirschvink és kollégái egy speciális kamrát építettek, amelyet izoláltak a rádiófrekvenciáktól, a hangoktól, a fénytől és az összes többi szenzoros ingertől. A kísérletben résztvevők egy órán át csendben ültek sötétben, miközben a kutatók megmérték az agyhullámaikat, miközben a kamra körül a mesterséges mágneses mező eltolódott.

A 34 vizsgálati alany tudatosan nem tapasztalt semmi mást, mint a sötétben ücsörgést, de sokuk agyhullámai már más történetet mutattak. Azok ugyanis épp úgy reagáltak a mágneses stimulációra, mint ahogy ahogy a látványra, hangokra vagy érintésre is reagálnak.


A Caltech mágneses észlelési tesztkamrájának modellje és egy, a kísérletben részt vevő agyhullám-aktivitás grafikonja, amely a forgó mágneses mezőre adott választ mutatja.  (Fotó: Caltech)

"Az a tény, hogy látjuk az egyszerű elforduló mágneses mező hatását, ami ugyanaz, mint amit a fejünk megfordításakor vagy megrázásakor tapasztalunk, erőteljes bizonyítékot jelent az emberi mágneses érzékelésre" - mondta Shin Shimojo, a Caltech idegtudós kutatója. 

A kutatók felfedezték hogy az agyunk úgy tűnik, hogy nemcsak érzékeli a geomagnetizmust, de ráadásul elég intelligensen érzékeli a Föld geomágneses mezőit is. A kísérleti adatok azt mutatták, hogy agyunk aktívan feldolgozza a környezetünk mágneses információját, és elutasítja a nyilvánvalóan rossznak tűnő “adatbevitelt”. 

Kamu mágneses mezők kíméljenek

Amikor ugyanis a kutatók a mágneses mező függőleges összetevőjét mesterségesen felfelé irányították - ami épp ellentétes azzal, ahogyan a Föld mágneses mezejét a mindennapok során megtapasztaljuk az északi féltekén, - a résztvevők agyhullámai nem változtak. Alapvetően úgy tűnik, hogy az agy szűri, a nyilvánvaló hibákat. A kísérlet fordított megismétlése a déli féltekén a későbbiekben megerősítheti ezt a jelenséget.

A kutatócsoport úgy véli, hogy az emberi mágneses-mező érzékelés működésének valószínű magyarázata, magában foglalhatja a magnetitnek nevezett természetesen mágneses ásványt, melyet kis mennyiségben megtaláltak az emberi agyszövetben. "Ami a következő lépést illeti, meg kell próbálnunk ezt az érzékelést tudatossá tenni" - mondta Shimojo. A kísérletek eredményeit részletező tanulmányt az eNeuro folyóiratban tették közzé.

(Kép: Pixabay)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.