Magyar eszköz teszi biztonságosabbá a műholdak pályára állítását

2023 / 11 / 13 / Bobák Áron
Magyar eszköz teszi biztonságosabbá a műholdak pályára állítását
A C3S az elmúlt években két saját tervezésű műholdat is eljuttatott a világűrbe, péntek óta pedig már egy olyan eszközük is a Föld körül kering, amely a műholdak biztonságos beüzemelését teszi lehetővé.

Az Európai Űrügynökség innovatív műholdkommunikációs technológiák fejlesztését ösztönző ARTES pályázatának keretében kifejlesztett OWL, azaz Orbital Whereabout Locator egy nagyjából Rubik-kocka méretű műszer, amely a műholdakra rögzítve képes valós idejű adatokat szolgáltatni azok helyzetéről és szögsebességéről, emellett a műhold energiaellátásához csatlakoztatva további telemetriai valamint az eszköz állapotára vonatkozó információk gyűjtésére is alkalmas.

A C3S közleménye szerint a készüléket a bolgár EnduroSat mikroműholdjával juttatták fel a világűrbe a SpaceX Transporter-9 missziójának keretében, amely során a Falcon-9 rakétával 113 kisebb-nagyobb űreszközt állítottak alacsony Föld körüli pályára. Ez tökéletes környezetet biztosított az OWL funkcióinak tesztelésére, hiszen a készülék egyik fő előnye, hogy a GNSS műholdas helymeghatározó-rendszernek és a műholdtól független energiaellátást biztosító akkumulátornak köszönhetően az OWL-lal még ilyen zsúfolt környezetben is pontosan követhető az eszköz pozíciója, jelentősen csökkentve a balesetek esélyét. A készülék elsősorban a küldetés kezdeti fázisában, az űreszközök raktérből való "kiszórása" után jelenthet komoly segítséget, amikor a műhold saját navigációs alrendszere még nem aktív, de jó szolgálatot tehet például az antennák vagy akár maga a műhold meghibásodása esetén is, hiszen az operátorok így továbbra is kapcsolatban maradhatnak az űreszközzel és adatokat kaphatnak a hiba jellegéről is.

(Fotó: C3S, Borítókép: DALL-E 3)

A mesterséges intelligencia űrbeli alkalmazhatóságát fogja vizsgálni a legújabb magyar műhold A C3S Kft. az önvezető technológiák fejlesztésében a világ élvonalába tartozó AIMotive-val együtt készítette el a VIREO névre keresztelt második műholdját, amely szombaton érte el a Föld körüli pályát.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
A kínai űrügynökség a napokban tette közzé a fotókat, amelyeken már a teljesen kiépült, három modulból álló Tienkung űrállomás látható.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.