Magyar-kínai együttműködésben fedeztek fel egy új módszert a szennyvíz kezelésére

2023 / 04 / 27 / Bobák Zsófia
Magyar-kínai együttműködésben fedeztek fel egy új módszert a szennyvíz kezelésére
A gyorsított elektronokkal való besugárzás jelentősen csökkenti a vízben lévő antibiotikumrezisztens kórokozók számát.

A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem, az Energiatudományi Kutatóközpont és a pekingi Tsinghua Egyetem kutatóinak közös kísérlete során fényt derítettek egy olyan módszer alkalmazási lehetőségeire, ami segíthet a szennyvizekkel kapcsolatos egyik legnagyobb probléma megoldásában és csökkentheti a vízben lévő antibiotikumrezisztens kórokozók számát.

A szennyvíz tisztítása során számos káros anyagtól megszabadítják a vizet, mielőtt az újból a környezetbe kerül, általában többlépcsős folyamatok útján, amelyek által kiszűrik a vízből az oda nem illő anyagokat, a szerves hulladékot és melléktermékként iszapot kapnak, amit aztán szintén a telepek működésében hasznosítanak. A napi 80 000 köbméter kapacitású Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen például évente 34 000 tonna szennyvíziszapot állítanak elő és az ebből keletkező évi 6,8 millió köbméter biogázból annyi elektromos-, és hőenergiát készítenek, ami a telep teljes energiaszükségletét fedezi, sőt, a feleslegből időnként az országos hálózatba is tudnak betáplálni.

A tisztítás után azonban még mindig maradnak nemkívánatos összetevők a vízben,

amelyek kivonása vagy mennyiségük csökkenése fontos feladat, mivel káros hatással lehetnek a természetre és az emberi egészségre is. Az antibiotikumrezisztencia jelensége egyre nagyobb mértékben üti fel a fejét a világban, a CDC (amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) adatai szerint az AMR (Antimicrobial Resistance, amibe az antivirális és gombaellenes szerekkel szemben kialakuló rezisztencia is beletartozik) évente 1,27 millió ember halálát okozza globálisan. A WHO szerint rendkívül nagy szükség lenne újfajta antibiotikumok kifejlesztésére, de ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, akkor az új szerek is hamar hatástalanná válhatnak, csakúgy, mint a most használatban lévő verziók. A felesleges antibiotikumok részben a túlzott gyógyszerfogyasztás miatt, részben az állati termékekből kerülnek a szervezetbe, de kis mennyiségben a vizekből is származhatnak, ezért a szennyvíz utókezelése lényeges eleme lehet a védekezésnek.

A magyar-kínai kísérletben a szennyvíztisztító telep kifolyó vizét gyorsított elektronokkal sugározták be, ezzel a szennyvizek toxicitását és a gyógyszermaradványok, valamint a rezisztens baktériumok mennyiségét is csökkenteni tudták. Az eredmények szerint a penicillin-típusú (ß-laktám) és a tetraciklin-típusú antibiotikumok és a baktériumok is nagymértékben roncsolódtak 1-2 kGy (kilogray) dózisnál.

"Már kis (0,6 kGy) dózisú besugárzás hatására is jelentősen kevesebb bakteriális DNS lesz jelen a sejten kívüli térben, így a természetes rekombinációs folyamatok során csökken az esélye a rezisztens baktériumtörzsek kialakulásának."

- mondta el a kutatással kapcsolatban Dr. Belák Ágnes a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet szakértője - "Megnövelt dózisok hatására pedig még tovább fokozódik az örökítőanyag roncsolódása, ezáltal az ellenálló mikrobák létrejöttének lehetősége is tovább csökken."

A sugárzás hatását a rezisztens kórokozókban a Staphylococcus aureus baktériumtörzseken mérték le, és felfedezték, hogy a rezisztenciáért felelős mecA gén már 0,6 kGy dózissal besugározva degredálódik. Az eredmények alapján a kutatók a szennyvíztisztítókból távozó szennyvizek utókezelésére a nagyenergiájú ionizáló sugárzás használatát javasolják.

(Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.