Magyar kutatók bizonyították, hogy a kutyák figyelnek a szavainkra

2020 / 12 / 10 / Justin Viktor
Magyar kutatók bizonyították, hogy a kutyák figyelnek a szavainkra
Komoly nemzetközi sikert értek el az ELTE Etológia Tanszékének kutatói a kutyák agyi aktivitásának vizsgálatával, amiről még a CNN is beszámolt. A vizsgálatok során a kutyák által ismert parancsszavakat és semmit sem jelentő halandzsát mondtak az állatoknak, az eredmény pedig tudományos áttörést hozott.

Nemzetközi visszhang

A kutatást és eredményeit a legpatinásabb brit tudományos folyóirat, a The Royal Society Open Sience közölte, és az amerikai CNN is beszámolt róla.

A kísérletek során az állatok agyának aktivitását elektroenkefalográfiával rögzítették külső elektródákkal, majd előre felvett parancsszavakat játszottak le nekik. A korábban kiképzést nem kapó kutyák gyorsan és világosan megkülönböztették az ismert parancsszavakat a halandzsától. Nem tudtak viszont különbséget tenni az ismert parancsszavak és az azoktól csak csekély mértékben, néhány hangban eltérő halandzsa között. 

Bizonyos képességek a nyelv hallás útján történő  feldolgozására, mint például a beszédhangok elemzése és a jelek jelentésének megértése, több fajra is jellemző képességek nem csupán az emberek legközelebbi evolúciós rokonaira, a főemlősökre jellemzőek, de például a kutyákra és papagájokra. A kutyák képesek megkülönböztetni az emberi beszédhangokat, hasonlóan az olyan más, nem-főemlős fajokhoz,  mint a macska, vagy a japán fürj, és akkor is végrehajtják a hangszalagra rögzített utasításokat,  ha más gesztus-információ nem áll rendelkezésre.

Annak ellenére, hogy a beszédhangok értelmezésében az "emberhez hasonló" hallási képességeik vannak, a kutyák nem hallják a szavak közötti finom különbségeket úgy, ahogy mi emberek, állapította meg a kutatócsoport. Ilyen példaként a kutatásban szerepeltek az angol “dog” (kutya) és a ”dig” (ásni) szavak.

A kutatást vezető Magyari Lilla CNN-nek adott interjújában elmondta: “A kutatás bebizonyította, hogy a kutyák tényleg figyelnek az emberi beszédre és nemcsak az ismerős emberekére vagy a testbeszédre reagálnak.”

 

(Forrás: CNN Kép: ELTE)

Ez is érdekelhet:

Hol húzódik az otthontól mért 500 méteres kutyakör határa? Egy új app megmondja A koronavírus-járvány miatti este 8 és hajnal 5 óra közötti kijárási tilalom alól kivételt jelenthet a kutyasétáltatás, a lakóhelyünk 500 méteres körzetén belül. De hol húzódik pontosan ez a határ? Müller Zsolt informatikus új appja megmutatja!

A Bölcs Orr betanított kutyái másodpercek alatt diagnosztizálhatják a Covid-19 fertőzést. Ingyen A kutyák szaglása olyan kiváló, hogy könnyedén felismerhetik a koronavírus fertőzést, ha megfelelően kiképzik őket erre. Az ötlet olyan egyszerű, és olyan sok betegség diagnosztizálásában segítettek már eddig is a kutyák, hogy teljesen érthetetlen, miért csak most bukkant fel.

Új magyar kutatás kedvencként nevelt törpelamacaink és kutyáink viselkedéséről A malacok a kutyákhoz hasonlóan viszonyulnak az emberhez mindaddig, amíg nincs jobb dolguk. És nagyon kitartóak.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.