Magyar kutatók bizonyították, hogy a kutyák figyelnek a szavainkra

2020 / 12 / 10 / Justin Viktor
Magyar kutatók bizonyították, hogy a kutyák figyelnek a szavainkra
Komoly nemzetközi sikert értek el az ELTE Etológia Tanszékének kutatói a kutyák agyi aktivitásának vizsgálatával, amiről még a CNN is beszámolt. A vizsgálatok során a kutyák által ismert parancsszavakat és semmit sem jelentő halandzsát mondtak az állatoknak, az eredmény pedig tudományos áttörést hozott.

Nemzetközi visszhang

A kutatást és eredményeit a legpatinásabb brit tudományos folyóirat, a The Royal Society Open Sience közölte, és az amerikai CNN is beszámolt róla.

A kísérletek során az állatok agyának aktivitását elektroenkefalográfiával rögzítették külső elektródákkal, majd előre felvett parancsszavakat játszottak le nekik. A korábban kiképzést nem kapó kutyák gyorsan és világosan megkülönböztették az ismert parancsszavakat a halandzsától. Nem tudtak viszont különbséget tenni az ismert parancsszavak és az azoktól csak csekély mértékben, néhány hangban eltérő halandzsa között. 

Bizonyos képességek a nyelv hallás útján történő  feldolgozására, mint például a beszédhangok elemzése és a jelek jelentésének megértése, több fajra is jellemző képességek nem csupán az emberek legközelebbi evolúciós rokonaira, a főemlősökre jellemzőek, de például a kutyákra és papagájokra. A kutyák képesek megkülönböztetni az emberi beszédhangokat, hasonlóan az olyan más, nem-főemlős fajokhoz,  mint a macska, vagy a japán fürj, és akkor is végrehajtják a hangszalagra rögzített utasításokat,  ha más gesztus-információ nem áll rendelkezésre.

Annak ellenére, hogy a beszédhangok értelmezésében az "emberhez hasonló" hallási képességeik vannak, a kutyák nem hallják a szavak közötti finom különbségeket úgy, ahogy mi emberek, állapította meg a kutatócsoport. Ilyen példaként a kutatásban szerepeltek az angol “dog” (kutya) és a ”dig” (ásni) szavak.

A kutatást vezető Magyari Lilla CNN-nek adott interjújában elmondta: “A kutatás bebizonyította, hogy a kutyák tényleg figyelnek az emberi beszédre és nemcsak az ismerős emberekére vagy a testbeszédre reagálnak.”

 

(Forrás: CNN Kép: ELTE)

Ez is érdekelhet:

Hol húzódik az otthontól mért 500 méteres kutyakör határa? Egy új app megmondja A koronavírus-járvány miatti este 8 és hajnal 5 óra közötti kijárási tilalom alól kivételt jelenthet a kutyasétáltatás, a lakóhelyünk 500 méteres körzetén belül. De hol húzódik pontosan ez a határ? Müller Zsolt informatikus új appja megmutatja!

A Bölcs Orr betanított kutyái másodpercek alatt diagnosztizálhatják a Covid-19 fertőzést. Ingyen A kutyák szaglása olyan kiváló, hogy könnyedén felismerhetik a koronavírus fertőzést, ha megfelelően kiképzik őket erre. Az ötlet olyan egyszerű, és olyan sok betegség diagnosztizálásában segítettek már eddig is a kutyák, hogy teljesen érthetetlen, miért csak most bukkant fel.

Új magyar kutatás kedvencként nevelt törpelamacaink és kutyáink viselkedéséről A malacok a kutyákhoz hasonlóan viszonyulnak az emberhez mindaddig, amíg nincs jobb dolguk. És nagyon kitartóak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az agyi folyamat, ami miatt túlérzékeny lesz az ember a kialvatlanságtól
Az agyi folyamat, ami miatt túlérzékeny lesz az ember a kialvatlanságtól
Matthew Walker alvástudományi szakértő magyarázza el, milyen hatása van az emberi testre az alváshiánynak és az álmoknak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.