Magyar matematikusok segíthetnek jobban megérteni a Zika-lázat okozó vírus terjedését

2019 / 12 / 10 / Felkai Ádám
Magyar matematikusok segíthetnek jobban megérteni a Zika-lázat okozó vírus terjedését
A Zika-vírust 1947-ben fedezték fel Ugandában, a nevét egy helyi erdőségről kapta. A vírust utazók hurcolhatták be először az amerikai kontinensre, majd később a Csendes-óceáni szigetvilágba. Terjedése három főbb módon történik: trópusi klímán élő szúnyogok csípésével, szexuális együttléttel, ritkán vérátömlesztéssel. A járványok kitörésének modellezésére eddig több tanulmány is született, a szegedi megoldás újdonsága abban áll, hogy bizonyos terjedési módok időfüggő paramétereit is figyelembe veszi.

A Zika-vírus általában kevésbé súlyos, az influenzához hasonló tüneteket okoz, és a betegek néhány nap alatt ki is gyógyulnak belőle. Az igazi veszélyt a méhen belüli magzatokra jelenti, hisz több születési rendellenességet, például a szellemi fogyatékosságot okozó kisfejűséget (microcephaliát) is ezzel a kórokozóval hozzák összefüggésbe.

A közvélemény a vírussal legutóbb a 2015-2017-es dél-amerikai járvány kitörésekor szembesült, amelynek részei voltak a 2016-os, Rio de Janeiróban megrendezett olimpia környéki megbetegedések.

A riadalom olyan mértékű volt, hogy akadt sportoló, aki emiatt mondta le a szereplést.

A vírus terjedésére több matematikai modellt is alkottak, most viszont szegedi matematikusok – Dénes Attila, Mahmoud Ibrahim, Lillian Oluoch, Tekeli Miklós és Tekeli Tamás – egy teljesen újat dolgoztak ki. Eredményüket a napokban tették közzé „Impact of weather seasonality and sexual transmission on the spread of Zika fever” címmel a Scientific Reports című folyóiratban.

Az új módszerben és az eddigiekben közös, hogy egyaránt figyelembe vesznek olyan tényezőket, mint például a vírus kétféle terjedési módja: tehát a tünetmentes hordozók szerepe, illetve hogy a betegek gyógyulásuk után nemi úton továbbra is fertőzhetnek. A szegedi modell viszont olyan időfüggő paraméterekkel is számol, melyekkel a korábbiak nem. Ilyen például hogy a fertőzést okozó szúnyogok szaporodási rátája periodikusan váltakozik az évszakok változásával párhuzamosan.


"A szegedi matematikusok modellje egy (pl. Suriname), illetve több (pl. Costa Rica) kitörés esetén is alkalmas a járvány alakulásának leírására."

Ez a modell sok szempontból pontosabb előrejelzést tesz lehetővé, másrészt magyarázhatja az eddigi járványok kapcsán tapasztalt eltéréseket is. Illetve így megbecsülhetővé válik a járvány terjedésében a nemi úton történő fertőzés mértéke, ahogy az is, hogy mennyivel több nőt érintett a járvány, ami a Zika fent kifejtett szövődményei – méhen belüli fejlődési zavarok – miatt különösen fontos.

(Kép: Wikipedia, Pixabay, Diagram, Forrás: Szegedi Tudományegyetem)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
Nagy Sándor a teste a halála után hat nappal sem indult oszlásnak – akkor azt gondolták, hogy azért mert tényleg isten volt. Akadnak tudósok akik szerint ennél prózaibb volt az ok: az uralkodó akkor még élt, és így is temették el.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.