Magyar matematikusok segíthetnek jobban megérteni a Zika-lázat okozó vírus terjedését

2019 / 12 / 10 / Felkai Ádám
Magyar matematikusok segíthetnek jobban megérteni a Zika-lázat okozó vírus terjedését
A Zika-vírust 1947-ben fedezték fel Ugandában, a nevét egy helyi erdőségről kapta. A vírust utazók hurcolhatták be először az amerikai kontinensre, majd később a Csendes-óceáni szigetvilágba. Terjedése három főbb módon történik: trópusi klímán élő szúnyogok csípésével, szexuális együttléttel, ritkán vérátömlesztéssel. A járványok kitörésének modellezésére eddig több tanulmány is született, a szegedi megoldás újdonsága abban áll, hogy bizonyos terjedési módok időfüggő paramétereit is figyelembe veszi.

A Zika-vírus általában kevésbé súlyos, az influenzához hasonló tüneteket okoz, és a betegek néhány nap alatt ki is gyógyulnak belőle. Az igazi veszélyt a méhen belüli magzatokra jelenti, hisz több születési rendellenességet, például a szellemi fogyatékosságot okozó kisfejűséget (microcephaliát) is ezzel a kórokozóval hozzák összefüggésbe.

A közvélemény a vírussal legutóbb a 2015-2017-es dél-amerikai járvány kitörésekor szembesült, amelynek részei voltak a 2016-os, Rio de Janeiróban megrendezett olimpia környéki megbetegedések.

A riadalom olyan mértékű volt, hogy akadt sportoló, aki emiatt mondta le a szereplést.

A vírus terjedésére több matematikai modellt is alkottak, most viszont szegedi matematikusok – Dénes Attila, Mahmoud Ibrahim, Lillian Oluoch, Tekeli Miklós és Tekeli Tamás – egy teljesen újat dolgoztak ki. Eredményüket a napokban tették közzé „Impact of weather seasonality and sexual transmission on the spread of Zika fever” címmel a Scientific Reports című folyóiratban.

Az új módszerben és az eddigiekben közös, hogy egyaránt figyelembe vesznek olyan tényezőket, mint például a vírus kétféle terjedési módja: tehát a tünetmentes hordozók szerepe, illetve hogy a betegek gyógyulásuk után nemi úton továbbra is fertőzhetnek. A szegedi modell viszont olyan időfüggő paraméterekkel is számol, melyekkel a korábbiak nem. Ilyen például hogy a fertőzést okozó szúnyogok szaporodási rátája periodikusan váltakozik az évszakok változásával párhuzamosan.


"A szegedi matematikusok modellje egy (pl. Suriname), illetve több (pl. Costa Rica) kitörés esetén is alkalmas a járvány alakulásának leírására."

Ez a modell sok szempontból pontosabb előrejelzést tesz lehetővé, másrészt magyarázhatja az eddigi járványok kapcsán tapasztalt eltéréseket is. Illetve így megbecsülhetővé válik a járvány terjedésében a nemi úton történő fertőzés mértéke, ahogy az is, hogy mennyivel több nőt érintett a járvány, ami a Zika fent kifejtett szövődményei – méhen belüli fejlődési zavarok – miatt különösen fontos.

(Kép: Wikipedia, Pixabay, Diagram, Forrás: Szegedi Tudományegyetem)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Neom, az újjövő városa lesz a Vision 2030 program vezető látványosságaként, de a luxusszállodák és felhőkarcolók főként a tehetősebbeknek készülnek, miközben a helyi törzsek tagjait kitelepítik a helyszínről.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.