Most a Magyar Posta nevében próbálják kicsalni az emberek pénzét

2020 / 02 / 08 / Bobák Áron
Most a Magyar Posta nevében próbálják kicsalni az emberek pénzét
Az adathalászok ajándék iPhone 11 ígéretével próbálják az adataik átadására rábírni a hiszékenyebb internetezőket.

Az internetezés közben, véletlenszerűen felugró oldal a Magyar Posta nyereményjátékának álcázza magát, ahol az ígéret szerint mindössze négy egyszerű kérdés megválaszolása után értékes ajándékokat nyerhetünk.

A gyanús jelekből persze elég könnyű összerakni, hogy valójában egy adathalász oldallal van dolgunk: az oldal URL címe mellett a magyartalan megfogalmazások is elég árulkodóak, az egyik válasznál Szűrös Mátyásból például Mátyás Suresh lett.

Miután megválaszoltuk a kérdéseket, az oldal örömmel jelenti, hogy mindössze hatszáz forintért hozzájuthatunk egy vadiúj iPhone 11-hez. Ehhez először az e-mail címünket valamint az ahhoz tartozó jelszót kell megadunk (érvénytelen jelszóval nem enged tovább), majd a következő oldalon a bankkártya-adatainkat is elkérik. Az egész átverés összetákoltságára jellemző, hogy ez már nem magyar, hanem angol nyelven történik.

A csalók tehát egy csapásra megszerezhetik a bankkártyánk adatait valamint az e-mail címünkhöz tartozó jelszavunkat is, amivel adott esetben az egész digitális életünk felett át tudják venni az irányítást. Ha valaki úgy gondolja, hogy csalás áldozatává vált, azt javasoljuk, hogy azonnal tiltsa le a bankkártyáját és vegye fel a bankjával a kapcsolatot, emellett pedig minden oldalon változtassa meg a jelszavát és a belépéshez használt e-mail címét.

Megkerestük a Magyar Postát is, hogy tudnak-e az átverésről. A cég szóvivője, Panulin Ildikó elmondta, hogy az utóbbi hónapokban számos olyan esetet fedeztek fel, amikor csalók a vállalat nevével éltek vissza, ezeket az eseteket mindig komolyan veszik és bejelentik az illetékes hatóságnál. "Sajnos, az adathalász támadások egyre gyakoribbak és nemcsak a Magyar Postát, hanem más szolgáltatókat is érintik" - tette hozzá a szóvivő, aki azt is elmondta, hogy az embereket a honlapjukon és a közösségi oldalukon is rendszeresen tájékoztatják az ilyen esetekről. "Meggyőződésünk, hogy az adathalász támadásokat odafigyeléssel fel lehet ismerni, illetve ha valaki bizonytalan, inkább kételkedjen és ellenőrizze Társaságunk honlapján, valóban meghirdettük-e az adott akciót."

(Borítókép: Nick Youngson / Alpha Stock Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.