Magyar szerverről törték fel az amerikai ügynökség gépeit

2020 / 10 / 04 / Pőcze Balázs
Magyar szerverről törték fel az amerikai ügynökség gépeit
Az Amerikai Kiberbiztonsági Ügynökség jelentése szerint hekkerek sikeresen törték fel egy amerikai szövetségi ügynökség számítógépes rendszereit. Szakértők szerint az orosz katonai hírszerzéshez köthető Fancy Bear kollektíva állhat az adatlopás mögött.

A WIRED által idézett és elemzett jelentés ugyan nem írt arról, hogy pontosan mely szervezetet támadták meg a szintén meg nem nevezett bűnözők, de közölte a támadás részleteit. A lap egy korábbi FBI figyelmeztetésre és a Dragos nevű kiberbiztonsági cég szakértőire hivatkozva azt állítja, hogy a négy évvel ezelőtti amerikai választások megzavarásáért is felelős Fancy Bear lehet az elkövető. A Wikipedián szereplő információk szerint a Fancy Bear a NATO és a Fehér Ház mellett a NOB, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, a német parlament, egy francia tévécsatorna és a Macron-kampány szervereit is megtámadta már korábban.

Az oroszok már a szervereinken vannak

A Dragos kutatójának, amikor összevetette a mostani támadás részleteit korábbi figyelmeztetésekkel, szemet szúrt, hogy egy magyar szerver IP címe többször is előfordul a dokumentumokban. Emellett egy másik, lettországi számítógép használata is arra utalhat szerinte, hogy ebben az esetben is a Fancy Bear a felelős a támadásért. A Kiberbiztonsági Ügynökség jelentése részletesen leírja, hogy hogyan jártak el a hekkerek: egyelőre nem tudni, hogyan, de hozzájutottak a meg nem nevezett ügynökségnél dolgozók felhasználóneveihez és jelszavaihoz, belépésük után egy vírust telepítettek a számítógépeikre, amelynek segítségével hozzáfértek a központi fájlszerverhez. Onnan aztán az általuk irányított gépekre másolták, majd ott tömörítették a számukra értékes adatokat.

Mivel nem közölték, hogy pontosan hova jutottak be az oroszok, azt is csak sejteni lehet, hogy mi volt a céljuk. Négy évvel az amerikai választások sikeres megzavarása után, és egy hónappal az aktuális elnökválasztás előtt joggal feltételezhetjük, hogy politikai céljai voltak az akciónak.

(Borítókép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.