Magyar szerverről törték fel az amerikai ügynökség gépeit

2020 / 10 / 04 / Pőcze Balázs
Magyar szerverről törték fel az amerikai ügynökség gépeit
Az Amerikai Kiberbiztonsági Ügynökség jelentése szerint hekkerek sikeresen törték fel egy amerikai szövetségi ügynökség számítógépes rendszereit. Szakértők szerint az orosz katonai hírszerzéshez köthető Fancy Bear kollektíva állhat az adatlopás mögött.

A WIRED által idézett és elemzett jelentés ugyan nem írt arról, hogy pontosan mely szervezetet támadták meg a szintén meg nem nevezett bűnözők, de közölte a támadás részleteit. A lap egy korábbi FBI figyelmeztetésre és a Dragos nevű kiberbiztonsági cég szakértőire hivatkozva azt állítja, hogy a négy évvel ezelőtti amerikai választások megzavarásáért is felelős Fancy Bear lehet az elkövető. A Wikipedián szereplő információk szerint a Fancy Bear a NATO és a Fehér Ház mellett a NOB, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, a német parlament, egy francia tévécsatorna és a Macron-kampány szervereit is megtámadta már korábban.

Az oroszok már a szervereinken vannak

A Dragos kutatójának, amikor összevetette a mostani támadás részleteit korábbi figyelmeztetésekkel, szemet szúrt, hogy egy magyar szerver IP címe többször is előfordul a dokumentumokban. Emellett egy másik, lettországi számítógép használata is arra utalhat szerinte, hogy ebben az esetben is a Fancy Bear a felelős a támadásért. A Kiberbiztonsági Ügynökség jelentése részletesen leírja, hogy hogyan jártak el a hekkerek: egyelőre nem tudni, hogyan, de hozzájutottak a meg nem nevezett ügynökségnél dolgozók felhasználóneveihez és jelszavaihoz, belépésük után egy vírust telepítettek a számítógépeikre, amelynek segítségével hozzáfértek a központi fájlszerverhez. Onnan aztán az általuk irányított gépekre másolták, majd ott tömörítették a számukra értékes adatokat.

Mivel nem közölték, hogy pontosan hova jutottak be az oroszok, azt is csak sejteni lehet, hogy mi volt a céljuk. Négy évvel az amerikai választások sikeres megzavarása után, és egy hónappal az aktuális elnökválasztás előtt joggal feltételezhetjük, hogy politikai céljai voltak az akciónak.

(Borítókép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.