Magyarország felett fotóztak azonosítatlan repülő tárgyat

2023 / 02 / 07 / Felkai Ádám
Magyarország felett fotóztak azonosítatlan repülő tárgyat
Állítólag biztosan nem repülőgép, és nem is léggömb, de sejthető, hogy valószínűleg mi lehetett.

Habár a hír elterjedt a hazai sajtóban, erről elsőként a FEOL (Fejér Vármegyei Hírportál) számolt be, és a cikk alapján a különös jelenséget észlelő Papp Zoltán körülbelül 12 évvel ezelőtt egy hasonló észlelés kapcsán már megkereste a lapot. A képet a linkelt cikkben lehet megtekinteni. Papp szerint a jelenség D-betűre emlékeztetett és 6-7 ezer méter magasan szállhatott, mivel a felhők felett haladt – a jelenség a felhős idő miatt időnként eltűnt, aztán újra előbukkant. Minderre este hét óra után, tehát már sötétben került sor.

Papp kiemeli azt is, hogy a jelenség lassan haladt, így nagyjából 10 percen át nyomon is tudta azt követni. A megfigyelő mindezt azzal is kiegészítette, hogy a jelenség felületén „zöld, sárga és talán kék színű fényeket” látott, és ez alapján, valamint a jelenség mozgása alapján Papp szerint nem repülőről van szó. Habár az utóbbi időben egyre több léggömb is tűnik fel itt-ott, a leírás szerint nem erről volt szó. Papp egyébként az elmondása alapján a Liszt Ferenc reptér légi irányítását is felhívta, hogy nem valami szokatlan méretű repülő haladt-e el a Mátyásdomb felett, de a válasz szerint „ez kizárható”.

Egyes vélemények szerint az ISS lehet az észlelés mögött, mivel a Nemzetközi Űrállomás tipikusan lassan halad az égbolton. Az észlelésre a FEOL cikke alapján január 29-én, vasárnap este 7-kor került sor, így az ISS-elméletre akad is jócskán esély. Az ISS múltbeli helyzetét meghatározni ugyan kissé nehéz, de nem lehetetlen (erre sajnos nem jó a „spot the station” weboldal). Az egyik leginkább működő megoldás a satflare.com weboldal, ahol műholdak helyzetére lehet keresni, illetve akár az ISS-re is – ha pedig itt beállítjuk a keresett dátumot, tehát január 29. estét, akkor valóban látható, hogy az állomás az ország környékén haladt el, valószínűleg látható is volt bizonyos, kevéssé fényszennyezett helyekről – a Mátyásdomb pedig épp ilyen.

Érdekesség, de épp tegnap közölt egy cikket a Scientific American arról, hogy bár egyre többen kutatnak hivatalosan is az azonosítatlan repülőtárgyak után, és ez már a tudományos világban sem megmosolyogtató dolog, de ettől független maga a feladat roppant nehéz lesz, elsősorban épp a rengeteg, összevissza adat miatt, mint amilyen tehát a magyar UFO is jó eséllyel. Mint azt a cikk összefoglalja, jelenleg hihetetlen sokan foglalkoznak az USA-ban az UAP-ként emlegetett jelenséggel (ezekről mi is írtunk részletesebben):

  • Az All-Domain Anomalia Resolution Office-t (AARO) a védelmi minisztérium alakította meg.
  • A NASA is létrehozott UAP-tanulmányozócsoportot – amely csoport független tanulmánya folyamatban van éppen.
  • A Harvard Egyetem asztrofizikusa, Avi Loeb pedig megalapította a Galileo Projectet, amely kifejezetten a kiváló minőségű tudományos adatokra koncentrál az UAP-okkal kapcsolatban egyedileg épített obszervatóriumok segítségével.

Az SA cikke hangsúlyozza tehát, hogy az UAP jelenségek kapcsán szigorú és átfogó kutatásra van szükség. Ehhez azonban jó minőségű adatok és megfelelő finanszírozás kell – mert mint tehát látható, a „zaj” ebben a kérdésben roppant nagy.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/tombud)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Egy amerikai cég, az Astrobotic a NASA támogatásával december 24-én indítja el a Peregrine missziót, aminek során leszállóegységet küldenek a Holdra. Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először érkezhet amerikai leszállóegység a Hold felszínére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.