Magyarország továbbra is durcásan kimarad a szélturbina-boomból

2020 / 05 / 12 / Rácz Tamás
Magyarország továbbra is durcásan kimarad a szélturbina-boomból
Világszerte erőteljesen fejlődik a szélenergia-ipar, nálunk viszont még mindig tiltott gyümölcs a szél, nem szabad szüretelni.

2010 óta Magyarországon gyakorlatilag tilos ipari léptékű szélerőművet építeni. Pedig volna még kihasználható kapacitás és a magántőke akár állami dotációk nélkül is építene új erőműveket, de nem szabad neki. Mutatjuk a jól ismert ábrát, amelyen az látható, hogy az aktuális szabályok alapján, melyek szerint lakott területtől minimum 12.000 méter távolságot kell tartani új szélerőmű építésénél, hova lehetne szélturbinát szerelni. A fehérrel jelölt területek azok:


Kép: Energiaklub

Ezen a Wikipedia-oldalon pedig egy táblázatban lehet összemérni, hogy alakult a szélenergia kihasználása az egyes országokban az elmúlt másfél évtizedben. Magyarország gyakorlatilag az egyetlen számottevő ország, ahol 2011 óta, a törvényi tiltás idején már zajló beruházások átadását követően mindmáig nulla ez a változás. Nálunk kilenc éve 329 MW kapacitás van és kész; ahogy a dolgok állnak, ez a szám legfeljebb csökkenni tud, ha elkezdenek kiöregedni a tornyok.

Ugyanakkor viszont a szélerőmű-piac a világ többi részén erőteljesen növekszik. A 2018-as eddigi rekordév után 2019-ben újabb 19%-kal, 60,5 GW-tal nőtt a világ teljes szélturbina-kapacitása. A klímacélok elérése, a CO2-kibocsátás emisszió visszafogása érdekében sorra jönnek a hírek a többi megújuló közt a szélenergia intenzívebb kihasználásáról is (Németország 15-ről 20 GW-ra emelte tengeri szélfarm-kapacitására vonatkozó célkitűzését 2030-ig, Franciaország 34,7 GW-ot tervez csak a szárazföldi szélerőművekkel 2028-ra, Lengyelország jelenleg az EU egyik legaktívabb szélenergia-felfedezője új projektjeivel.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.