Magyarországon alig ötmillióan fognak élni 80 év múlva egy új tanulmány szerint

2020 / 07 / 20 / Bobák Áron
Magyarországon alig ötmillióan fognak élni 80 év múlva egy új tanulmány szerint
A népességcsökkenés és a társadalmak elöregedése globális probléma, aminek Magyarországon sajátos okai is vannak.

Ahogy korábban írtuk, a The Lancet orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány egészen borús képet fest az emberiség jövőjéről: 2100-ra a lakosságszám több országban is megfeleződhet, a társadalom elöregedése pedig az egész bolygón olyan problémákat fog okozni, ami miatt az alapjaitól újra kell gindolnunk a társadalmi berendezkedésünket.

A tanulmány néhány egészen megdöbbentő példát is hoz, Olaszország lakossága például a következő nyolcvan évben 28 millióra csökkenhet, Kínában pedig az előrejelzés szerint mindössze 732 millióan fognak élni. A visszaesés viszont nem mindenhol ugyanabban az ütemben fog végbemenni: amíg a világ összlakossága a látványos csökkenés előtt még jónéhány évtizedig emelkedni fog, és 2064-ben 9,7 milliárd főben tetőzik, addig a tanulmány alapján Magyarország jelenlegi, 9,7 milliós lakossága a következő nyolcvan évben folyamatosan csökkenni fog,

2100-ban pedig mindössze 5,20-4,53 millió ember fog az országban élni.


Az elöregedő társadalmak miatt kialakuló munakerőhiány az évszázad egyik legfontosabb problémája lehet

A szerzők megállapítják, hogy Magyarország - Japánhoz, Szlovákiához és a Balti államokhoz hasonlóan - egyelőre nem igyekszik a migrációs politikájával ellensúlyozni a folyamatos népességcsökkenést. "Ezekben a társadalmakban a nyelvileg és kulturálisan homogén társadalom fenntartásának igénye mindeddig fontosabbnak bizonyult, mint a csökkenő népességszám jelentette gazdasági, pénzügyi és geopolitikai veszély" - írják a tanulmányban, majd hozzáteszik, hogy ha a születésszám emelésére vonatkozó szabályozások nem járnak a kívánt eredménnyel, ezeket a döntéseket minden bizonnyal kénytelenek lesznek felülvizsgálni.

Hosszútávú megoldást azonban ez sem jelentene a helyzet kezelésére, hiszen a migrációt tápláló országok életszínvonalának a növekedése valamint az ezeket az országokat is sújtó népességcsökkenés miatt a következő évtizedekben egyre kevesebb bevándorlóval lehet majd számolni. A szerzők hozzáteszik, hogy a liberális migrációs politikával rendelkező országok súlyos károkat okozhatnak egyes gazdaságoknak, mivel ezek a magasabb jövedelmet kínáló országok elsősorban a képzettebb munkaerőt szívják fel.


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.