Magyarországon alig ötmillióan fognak élni 80 év múlva egy új tanulmány szerint

2020 / 07 / 20 / Bobák Áron
Magyarországon alig ötmillióan fognak élni 80 év múlva egy új tanulmány szerint
A népességcsökkenés és a társadalmak elöregedése globális probléma, aminek Magyarországon sajátos okai is vannak.

Ahogy korábban írtuk, a The Lancet orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány egészen borús képet fest az emberiség jövőjéről: 2100-ra a lakosságszám több országban is megfeleződhet, a társadalom elöregedése pedig az egész bolygón olyan problémákat fog okozni, ami miatt az alapjaitól újra kell gindolnunk a társadalmi berendezkedésünket.

A tanulmány néhány egészen megdöbbentő példát is hoz, Olaszország lakossága például a következő nyolcvan évben 28 millióra csökkenhet, Kínában pedig az előrejelzés szerint mindössze 732 millióan fognak élni. A visszaesés viszont nem mindenhol ugyanabban az ütemben fog végbemenni: amíg a világ összlakossága a látványos csökkenés előtt még jónéhány évtizedig emelkedni fog, és 2064-ben 9,7 milliárd főben tetőzik, addig a tanulmány alapján Magyarország jelenlegi, 9,7 milliós lakossága a következő nyolcvan évben folyamatosan csökkenni fog,

2100-ban pedig mindössze 5,20-4,53 millió ember fog az országban élni.


Az elöregedő társadalmak miatt kialakuló munakerőhiány az évszázad egyik legfontosabb problémája lehet

A szerzők megállapítják, hogy Magyarország - Japánhoz, Szlovákiához és a Balti államokhoz hasonlóan - egyelőre nem igyekszik a migrációs politikájával ellensúlyozni a folyamatos népességcsökkenést. "Ezekben a társadalmakban a nyelvileg és kulturálisan homogén társadalom fenntartásának igénye mindeddig fontosabbnak bizonyult, mint a csökkenő népességszám jelentette gazdasági, pénzügyi és geopolitikai veszély" - írják a tanulmányban, majd hozzáteszik, hogy ha a születésszám emelésére vonatkozó szabályozások nem járnak a kívánt eredménnyel, ezeket a döntéseket minden bizonnyal kénytelenek lesznek felülvizsgálni.

Hosszútávú megoldást azonban ez sem jelentene a helyzet kezelésére, hiszen a migrációt tápláló országok életszínvonalának a növekedése valamint az ezeket az országokat is sújtó népességcsökkenés miatt a következő évtizedekben egyre kevesebb bevándorlóval lehet majd számolni. A szerzők hozzáteszik, hogy a liberális migrációs politikával rendelkező országok súlyos károkat okozhatnak egyes gazdaságoknak, mivel ezek a magasabb jövedelmet kínáló országok elsősorban a képzettebb munkaerőt szívják fel.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google termékmenedzsere, Ludovic Peran a Magyar Zene Házában tartott Brain Bar előadásában beszélt a vállalat módszereiről, amelyek egy emberközpontúbb és megbízhatóbb MI létrejöttéhez vezethetnek.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.