Magyarországon is elindul a Facebook tényellenőrző programja
2021 / 03 / 02 / Bobák Áron
Magyarországon is elindul a Facebook tényellenőrző programja
A közösségi oldal az AFP-vel együttműködésben Magyarországon is elindítja a tényellenőrző programját, amelynek célja, hogy független tényellenőrző szervezetek bevonásával felülvizsgálják a tartalmak pontosságát, ezzel pedig kiszűrjék a félrevezető vagy hamis híreket.

A Facebook az USA-ban 2016-ban, Donald Trump megválasztása után vezette be a tényellenőrzést, amelynek keretében a felhasználók által jelentett tartalmakat olyan külső szervezeteknek továbbítják, amelyek rendelkeznek a Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat tanúsítványával. "Amikor egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a hírfolyamban lejjebb pozicionálja a Facebook, jelentősen csökkentve ezzel annak terjesztését. Ezzel a közösségi hálózat megakadályozza a hoax/álhír terjedését, és csökkenti azoknak az embereknek a számát, akik előtt az megjelenik" - írja a Facebook a hozzánk eljuttatott sajtóközleményében.

Amennyiben a külső tényellenőrző egy tartalmat hamisnak minősít, a posztok mellett Facebookon és Instagramon is figyelmeztető címkéket helyeznek el, emellett a közösségi oldal felkutatja azokat a felhasználókat, akik látják a bejegyzést és megosztják azt. A kontextus gombra kattintva a felhasználók információkat kaphatnak a hírfolyamban látható cikkek forrásairól is, és felhívják rá a figyelmüket, ha 90 napnál régebbi hírt szeretnének megosztani.

A tényellenőrzők az általuk ellenőrzött tartalmakat hamisként, részben hamisként vagy módosítottként jelölhetik meg, ezeknek a posztoknak a láthatósága pedig csökkenni fog a Facebokon. Azok az oldalak, amik rendszeresen osztanak meg álhíreket, elveszítik a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget is, ugyanakkor a közösségi oldal hangsúlyozza, hogy a tényellenőrző partnerek nem távolíthatnak el fiókokat vagy oldalakat a Facebookról.

A tényellenőrzés a Facebook három részből álló stratégiájának az egyik eleme, amellyel azt igyekeznek elérni, hogy kevesebb legyen a félretájékoztatás az oldalon. A közösségi oldal ennek jegyében rendszeresen távolít el olyan fiókokat és tartalmakat, amelyek sértik a közösségi alapelveket, például hamis fiókok használatával álhíreket osztanak meg, emellett pedig csökkentik szenzációhajhász, clickbait-jellegű tartalmak elérését is.

(Borítókép: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket/Getty Images)

További cikkek a témában:

Magyarország külön is szabályozná a nagy technológiai cégek működését Az erről szóló törvényjavaslatot tavasszal nyújtják be az Országgyűlésnek.

Magyar tagja is van a független felügyelőbizottságnak, ami a Facebookot fogja ellenőrizni A közösségi oldal példátlan megoldással igyekszik enyhíteni a moderációs elveit érő támadásokat.

A betegségek mellett az álhírekkel szemben is ki kellene alakítanunk az immunitást Megannyi kutatás szól arról, hogy a társadalmi válsághelyzetek tökéletes terepet nyújtanak az összeesküvés-elméletek burjánzásához. De vajon mit tehetünk annak érdekében, hogy az emberek inkább a védekezéshez szükséges információknak, és ne az álhíreknek higgyenek?


Fordítsd a fejére a világot! Fejlessz!
A memoQ, a világ egyik vezető fordítástámogató szoftverének készítője, csapatunk közel 100 nemzetközi szakemberből áll, és folyamatosan keressük az új tehetségeket. Nézz körül az aktuális álláslehetőségek között!
Hogyan kerül a hütte a hegyre?
Ön gondolkozott már azon, hogyan kerül egy alpesi hütte a hegy tetejére? Az alpesi kunyhók is olyan rejtélyes módon épülnek, mint a piramisok? Több száz embernek kell fát, követ és matracokat cipelnie a hegyre? Eláruljuk: nem. Tovább a cikkhez
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.