Magyarországon is elindul a Facebook tényellenőrző programja

2021 / 03 / 02 / Bobák Áron
Magyarországon is elindul a Facebook tényellenőrző programja
A közösségi oldal az AFP-vel együttműködésben Magyarországon is elindítja a tényellenőrző programját, amelynek célja, hogy független tényellenőrző szervezetek bevonásával felülvizsgálják a tartalmak pontosságát, ezzel pedig kiszűrjék a félrevezető vagy hamis híreket.

A Facebook az USA-ban 2016-ban, Donald Trump megválasztása után vezette be a tényellenőrzést, amelynek keretében a felhasználók által jelentett tartalmakat olyan külső szervezeteknek továbbítják, amelyek rendelkeznek a Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat tanúsítványával. "Amikor egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a hírfolyamban lejjebb pozicionálja a Facebook, jelentősen csökkentve ezzel annak terjesztését. Ezzel a közösségi hálózat megakadályozza a hoax/álhír terjedését, és csökkenti azoknak az embereknek a számát, akik előtt az megjelenik" - írja a Facebook a hozzánk eljuttatott sajtóközleményében.

Amennyiben a külső tényellenőrző egy tartalmat hamisnak minősít, a posztok mellett Facebookon és Instagramon is figyelmeztető címkéket helyeznek el, emellett a közösségi oldal felkutatja azokat a felhasználókat, akik látják a bejegyzést és megosztják azt. A kontextus gombra kattintva a felhasználók információkat kaphatnak a hírfolyamban látható cikkek forrásairól is, és felhívják rá a figyelmüket, ha 90 napnál régebbi hírt szeretnének megosztani.

A tényellenőrzők az általuk ellenőrzött tartalmakat hamisként, részben hamisként vagy módosítottként jelölhetik meg, ezeknek a posztoknak a láthatósága pedig csökkenni fog a Facebokon. Azok az oldalak, amik rendszeresen osztanak meg álhíreket, elveszítik a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget is, ugyanakkor a közösségi oldal hangsúlyozza, hogy a tényellenőrző partnerek nem távolíthatnak el fiókokat vagy oldalakat a Facebookról.

A tényellenőrzés a Facebook három részből álló stratégiájának az egyik eleme, amellyel azt igyekeznek elérni, hogy kevesebb legyen a félretájékoztatás az oldalon. A közösségi oldal ennek jegyében rendszeresen távolít el olyan fiókokat és tartalmakat, amelyek sértik a közösségi alapelveket, például hamis fiókok használatával álhíreket osztanak meg, emellett pedig csökkentik szenzációhajhász, clickbait-jellegű tartalmak elérését is.

(Borítókép: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket/Getty Images)

További cikkek a témában:

Magyarország külön is szabályozná a nagy technológiai cégek működését Az erről szóló törvényjavaslatot tavasszal nyújtják be az Országgyűlésnek.

Magyar tagja is van a független felügyelőbizottságnak, ami a Facebookot fogja ellenőrizni A közösségi oldal példátlan megoldással igyekszik enyhíteni a moderációs elveit érő támadásokat.

A betegségek mellett az álhírekkel szemben is ki kellene alakítanunk az immunitást Megannyi kutatás szól arról, hogy a társadalmi válsághelyzetek tökéletes terepet nyújtanak az összeesküvés-elméletek burjánzásához. De vajon mit tehetünk annak érdekében, hogy az emberek inkább a védekezéshez szükséges információknak, és ne az álhíreknek higgyenek?


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.