Már a jövő hónapban leleplezhetik “Athena”-t, a Microsoft mesterséges intelligencia chipjét

2023 / 10 / 12 / Felkai Ádám
Már a jövő hónapban leleplezhetik “Athena”-t, a Microsoft mesterséges intelligencia chipjét
A chipet már fejlesztik egy ideje, és egy beszámoló alapján a bemutatása sincs messze – a Microsoft célja az lehet, hogy csökkentse a függését az NVIDIA chipjeitől.

A Microsoft a jövő hónapban az Ignite nevű éves rendezvényén mutathatja be új, „Athena” kódnevű mesterséges intelligencia (MI) chipjét. A chip lehetővé tenné a redmondi vállalatnak, hogy csökkentse az NVIDIA GPU-któl való függőségét – utóbbiakra jelenleg ugyanis óriási a kereslet, ami árfelhajtó hatással van.

Az Athena-t a Microsoft adatközponti szervereinek működtetésére tervezték, kifejezetten nagy nyelvi modellek oktatására és futtatására. A saját GPU-k gyártásával a Microsoft célja azonban csak részben a költségmegtakarítás, a másik cél a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásának, az Azure-nak a megerősítése.

A Microsoft 2019-ben kezdett először szimatolni a házon belüli chipgyártás irányába – ugyanabban az évben tehát, amikor a redmondi óriáscég a ChatGPT mögött álló OpenAI-ba is befektetett 1 milliárd dollárt. Az OpenAI egyébként szintén érdeklődik a házon belüli chipek iránt: ezt vagy egy saját mesterségesintelligencia-chip fejlesztésével vagy egy chipgyártó felvásárlásával valósítanák meg.

2019 óta a helyzet persze csak fokozódott – írja az Interesting Engineering: mivel a chiphiány mindkét céget megütötte, hiszen önmagában csak a ChatGPT több ezer NVIDIA GPU-t igényel a hatékony működéshez.

A chiphiányra egyébként lépett az NVIDIA is – a cég azt tervezi, hogy 2024-ben piacra dobja a GH200 chipet, amely háromszoros memóriakapacitással rendelkezik a korábbi modellekhez (H100) képest. Eközben viszont tehát a Microsoft sem tétlenkedik, hanem a függetlenedés útjára lépne az Athena-val. Az „Ignite” az a platform a Microsoft számára, ahol be szokta jelenteni a termékei döntő fontosságú frissítéseit. Az idei esemény, amelyet november 14. és 17. között rendeznek Seattle-ben, középpontjában pedig tehát valószínűleg éppen az Athena leleplezése fog állni.

Mindeközben viszont az OpenAI a saját hatáskörében rendezné a GPU-szükségletek kérdését. A Sam Altman vezette cég vagy házon belüli fejlesztéssel, vagy egy másik cég felvásárlásával oldaná meg a helyzetet, ami azért egyre sürgetőbb, mert a Reuters jelentése szerint, ha a ChatGPT a Google keresési skálájának mindössze a 10-ére növelné lekérdezéseit, már abban az esetben is az OpenAI-nak nagyjából 48,1 milliárd dollárt kellene kifizetnie a szükséges GPU-k megvásárlásához, és ehhez adódna még hozzá évente 16 milliárd dollár a működőképesség fenntartásához.

(A kép illusztráció, forrása: Microsoft)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.