Már a jövő hónapban leleplezhetik “Athena”-t, a Microsoft mesterséges intelligencia chipjét

2023 / 10 / 12 / Felkai Ádám
Már a jövő hónapban leleplezhetik “Athena”-t, a Microsoft mesterséges intelligencia chipjét
A chipet már fejlesztik egy ideje, és egy beszámoló alapján a bemutatása sincs messze – a Microsoft célja az lehet, hogy csökkentse a függését az NVIDIA chipjeitől.

A Microsoft a jövő hónapban az Ignite nevű éves rendezvényén mutathatja be új, „Athena” kódnevű mesterséges intelligencia (MI) chipjét. A chip lehetővé tenné a redmondi vállalatnak, hogy csökkentse az NVIDIA GPU-któl való függőségét – utóbbiakra jelenleg ugyanis óriási a kereslet, ami árfelhajtó hatással van.

Az Athena-t a Microsoft adatközponti szervereinek működtetésére tervezték, kifejezetten nagy nyelvi modellek oktatására és futtatására. A saját GPU-k gyártásával a Microsoft célja azonban csak részben a költségmegtakarítás, a másik cél a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásának, az Azure-nak a megerősítése.

A Microsoft 2019-ben kezdett először szimatolni a házon belüli chipgyártás irányába – ugyanabban az évben tehát, amikor a redmondi óriáscég a ChatGPT mögött álló OpenAI-ba is befektetett 1 milliárd dollárt. Az OpenAI egyébként szintén érdeklődik a házon belüli chipek iránt: ezt vagy egy saját mesterségesintelligencia-chip fejlesztésével vagy egy chipgyártó felvásárlásával valósítanák meg.

2019 óta a helyzet persze csak fokozódott – írja az Interesting Engineering: mivel a chiphiány mindkét céget megütötte, hiszen önmagában csak a ChatGPT több ezer NVIDIA GPU-t igényel a hatékony működéshez.

A chiphiányra egyébként lépett az NVIDIA is – a cég azt tervezi, hogy 2024-ben piacra dobja a GH200 chipet, amely háromszoros memóriakapacitással rendelkezik a korábbi modellekhez (H100) képest. Eközben viszont tehát a Microsoft sem tétlenkedik, hanem a függetlenedés útjára lépne az Athena-val. Az „Ignite” az a platform a Microsoft számára, ahol be szokta jelenteni a termékei döntő fontosságú frissítéseit. Az idei esemény, amelyet november 14. és 17. között rendeznek Seattle-ben, középpontjában pedig tehát valószínűleg éppen az Athena leleplezése fog állni.

Mindeközben viszont az OpenAI a saját hatáskörében rendezné a GPU-szükségletek kérdését. A Sam Altman vezette cég vagy házon belüli fejlesztéssel, vagy egy másik cég felvásárlásával oldaná meg a helyzetet, ami azért egyre sürgetőbb, mert a Reuters jelentése szerint, ha a ChatGPT a Google keresési skálájának mindössze a 10-ére növelné lekérdezéseit, már abban az esetben is az OpenAI-nak nagyjából 48,1 milliárd dollárt kellene kifizetnie a szükséges GPU-k megvásárlásához, és ehhez adódna még hozzá évente 16 milliárd dollár a működőképesség fenntartásához.

(A kép illusztráció, forrása: Microsoft)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.