Már dolgoznak a mobilba építhető COVID-teszt chipen

2021 / 04 / 10 / Pőcze Balázs
Már dolgoznak a mobilba építhető COVID-teszt chipen
A világjárvány kitörése után azt gondoltuk, hogy a mobilok a kontaktkutatásban lesznek a leghasznosabbak a vírus terjedésének követésekor. A General Electricnél most egészen más szerepet szánnak a telefonjainknak.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt jelentette be a Google és az Apple, hogy összefognak,  hogy az Android és az iOS beépített megoldásokkal segítse, hogy a felhasználók privát szférájának megsértése nélkül tudomást szerezhessünk arról, ha találkoztunk valakivel, aki elkapta a koronavírust. Később arról kellett, hogy beszámoljunk, hogy bizonyos államok kémkednek, kémkedhetnek a COVID-appjaik segítségével, illetve visszaélnek az így szerzett adatokkal. Ez az út végül, nem csak az adatvédelmi aggályok miatt, nem bizonyult igazán meghatározónak. A Fast Company-n Mark Wilson most egy gyökeresen eltérő, de legalább ennyire izgalmas ötletről számolt be, hogy hogyan segíthetnek a mobilok egy járvány terjedésének a megfékezésében.

A General Electric szakemberei az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettől arra kaptak forrásokat, hogy egy olyan chipet tervezzenek meg és gyártsanak, amely a levegőben keringő vírusrészecskék alapján tud figyelmeztetni minket, ha fertőzött területen járunk. Míg a világjárvány első hónapjaiban a kézfertőtlenítésre helyezték a szakemberek a legnagyobb hangsúlyt, mára egyértelmű lett, hogy a levegőre legalább ennyire ügyelni kell:

"A napunk során rengeteg felülettel kerülünk kapcsolatba, míg intézzük a dolgainkat: számítógépek képernyőjével, tárgyalóasztalokkal, repülőtéri kioszkokkal, hitelkártya terminálokkal. Mindenki remekül tartja ezeket tisztán, de mi szeretnénk egy plusz biztonsági réteget biztosítani azáltal, hogy a vírus jelenlétét felismerjük a levegőben."

- írja a GE közleményében Raidslav Potyrailo, a projektet vezető tudós.

 

Ő és a csapata egy olyan chipen dolgoznak, amely kisebb, mint egy pénzérme, a legmélyén apró pórusok húzódnak meg, amelyekbe csak rendkívül kicsi részecskék férnek be. Ezeknek az alján egy olyan szerves oldószert találunk, amelyet bizonyos nukleinsavakkal képessé tesznek arra, hogy kifejezetten a SARS-COV-2 részecskéket kösse meg. Az így megragadó molekulákat elektromossággal lehet aztán ellenőrizni, hogy kiderüljön: valóban a vírus került-e a légtérből a chipbe. Ha minden jól megy, nem csak a telefonjainkba, hanem bárhova máshova is telepíthetnék a technológiát, sőt, lehet, hogy idővel a most megszokott tesztek egy részét is leválthatnák így.

Mint minden kutatásnál, itt is sok a kérdés: lehetséges-e, hogy ne csak egyféle vírust legyen képes felismerni egy chip; egyetlen molekula alapján tényleg lehet-e arra következtetni, hogy reális a megfertőződés veszélye az adott helyen; vajon milyen gyorsan használódna el egy chip, és így tovább. A következő két évben ez is kiderül, ahogy az is, hogy valóban hatékony és életképes-e a technológia, amin a GE dolgozik.

(Kép: GE, Unsplash)


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.