Már dolgoznak a mobilba építhető COVID-teszt chipen

2021 / 04 / 10 / Pőcze Balázs
Már dolgoznak a mobilba építhető COVID-teszt chipen
A világjárvány kitörése után azt gondoltuk, hogy a mobilok a kontaktkutatásban lesznek a leghasznosabbak a vírus terjedésének követésekor. A General Electricnél most egészen más szerepet szánnak a telefonjainknak.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt jelentette be a Google és az Apple, hogy összefognak,  hogy az Android és az iOS beépített megoldásokkal segítse, hogy a felhasználók privát szférájának megsértése nélkül tudomást szerezhessünk arról, ha találkoztunk valakivel, aki elkapta a koronavírust. Később arról kellett, hogy beszámoljunk, hogy bizonyos államok kémkednek, kémkedhetnek a COVID-appjaik segítségével, illetve visszaélnek az így szerzett adatokkal. Ez az út végül, nem csak az adatvédelmi aggályok miatt, nem bizonyult igazán meghatározónak. A Fast Company-n Mark Wilson most egy gyökeresen eltérő, de legalább ennyire izgalmas ötletről számolt be, hogy hogyan segíthetnek a mobilok egy járvány terjedésének a megfékezésében.

A General Electric szakemberei az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettől arra kaptak forrásokat, hogy egy olyan chipet tervezzenek meg és gyártsanak, amely a levegőben keringő vírusrészecskék alapján tud figyelmeztetni minket, ha fertőzött területen járunk. Míg a világjárvány első hónapjaiban a kézfertőtlenítésre helyezték a szakemberek a legnagyobb hangsúlyt, mára egyértelmű lett, hogy a levegőre legalább ennyire ügyelni kell:

"A napunk során rengeteg felülettel kerülünk kapcsolatba, míg intézzük a dolgainkat: számítógépek képernyőjével, tárgyalóasztalokkal, repülőtéri kioszkokkal, hitelkártya terminálokkal. Mindenki remekül tartja ezeket tisztán, de mi szeretnénk egy plusz biztonsági réteget biztosítani azáltal, hogy a vírus jelenlétét felismerjük a levegőben."

- írja a GE közleményében Raidslav Potyrailo, a projektet vezető tudós.

 

Ő és a csapata egy olyan chipen dolgoznak, amely kisebb, mint egy pénzérme, a legmélyén apró pórusok húzódnak meg, amelyekbe csak rendkívül kicsi részecskék férnek be. Ezeknek az alján egy olyan szerves oldószert találunk, amelyet bizonyos nukleinsavakkal képessé tesznek arra, hogy kifejezetten a SARS-COV-2 részecskéket kösse meg. Az így megragadó molekulákat elektromossággal lehet aztán ellenőrizni, hogy kiderüljön: valóban a vírus került-e a légtérből a chipbe. Ha minden jól megy, nem csak a telefonjainkba, hanem bárhova máshova is telepíthetnék a technológiát, sőt, lehet, hogy idővel a most megszokott tesztek egy részét is leválthatnák így.

Mint minden kutatásnál, itt is sok a kérdés: lehetséges-e, hogy ne csak egyféle vírust legyen képes felismerni egy chip; egyetlen molekula alapján tényleg lehet-e arra következtetni, hogy reális a megfertőződés veszélye az adott helyen; vajon milyen gyorsan használódna el egy chip, és így tovább. A következő két évben ez is kiderül, ahogy az is, hogy valóban hatékony és életképes-e a technológia, amin a GE dolgozik.

(Kép: GE, Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.