Már egy lézermutatóval is lehet a villámokat Thorként irányítani

2020 / 11 / 13 / Felkai Ádám
Már egy lézermutatóval is lehet a villámokat Thorként irányítani
A képregényben és a filmekben Thor a legendás kalapácsának, Mjölnirnek a segítségével irányította a villámlást. Egy nemzetközi tudóscsapat szerint erre elég az előadók közkedvelt lézermutatója is. Az irányított villámlással ráadásul a bozóttüzek is megelőzhetőek.

Egy nemzetközi tudóscsapat arra jutott, hogy a viharfelhők mintegy rövidre zárására már a kisebb teljesítményű lézerek is alkalmasak. Ezekkel a lézerekkel ugyanis már a felhőkbe lehet juttatni a részecskéket, és irányítani lehet, hova csapjon le a villám. A laboratóriumi tesztek során egy lézernyaláb segítségével meghatározott célpontokra irányították az elektromos kisülést.

Eddig hasonló hatást nagy teljesítményű lézerekkel próbáltak elérni, de az nem csak költséges volt, de pontatlan és drága is. A mostani kísérletek fényében azonban a jövőben ezt a feladatot kisebb, kézi lézerek is elláthatják. Amennyiben a lézernyaláb belül üreges, úgy a levegőben található mikrorészecskék felmelegíthetőek, és egy adott pontra irányíthatóak, ahol megtörténik az elektromos kisülés. Erre a feladatra pedig az egyetemi előadásokról ismerős lézermutató is alkalmas lehet akár.

Habár az eljárást a labor falain kívül egyelőre nem próbálták ki, a technológia akár arra is alkalmas lehet, hogy a villámokat eltérítsék, hogy ne a szárazabb helyekre csapjanak le, ahol bozóttüzet okozhatnak, mint amilyen tavaly pusztított Ausztráliában és az Egyesült Államokban. Ehelyett a villámlás ilyenkor specifikus, biztonságos célpontokra lehetne átirányítható.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.