Már egy lézermutatóval is lehet a villámokat Thorként irányítani
2020 / 11 / 13 / felkai.adam
Már egy lézermutatóval is lehet a villámokat Thorként irányítani
A képregényben és a filmekben Thor a legendás kalapácsának, Mjölnirnek a segítségével irányította a villámlást. Egy nemzetközi tudóscsapat szerint erre elég az előadók közkedvelt lézermutatója is. Az irányított villámlással ráadásul a bozóttüzek is megelőzhetőek.

Egy nemzetközi tudóscsapat arra jutott, hogy a viharfelhők mintegy rövidre zárására már a kisebb teljesítményű lézerek is alkalmasak. Ezekkel a lézerekkel ugyanis már a felhőkbe lehet juttatni a részecskéket, és irányítani lehet, hova csapjon le a villám. A laboratóriumi tesztek során egy lézernyaláb segítségével meghatározott célpontokra irányították az elektromos kisülést.

Eddig hasonló hatást nagy teljesítményű lézerekkel próbáltak elérni, de az nem csak költséges volt, de pontatlan és drága is. A mostani kísérletek fényében azonban a jövőben ezt a feladatot kisebb, kézi lézerek is elláthatják. Amennyiben a lézernyaláb belül üreges, úgy a levegőben található mikrorészecskék felmelegíthetőek, és egy adott pontra irányíthatóak, ahol megtörténik az elektromos kisülés. Erre a feladatra pedig az egyetemi előadásokról ismerős lézermutató is alkalmas lehet akár.

Habár az eljárást a labor falain kívül egyelőre nem próbálták ki, a technológia akár arra is alkalmas lehet, hogy a villámokat eltérítsék, hogy ne a szárazabb helyekre csapjanak le, ahol bozóttüzet okozhatnak, mint amilyen tavaly pusztított Ausztráliában és az Egyesült Államokban. Ehelyett a villámlás ilyenkor specifikus, biztonságos célpontokra lehetne átirányítható.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)


Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
AKCIÓS ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK BUDAPESTEN AKÁR 27 915 000 Ft-tól. TÉLI AKCIÓ A CORDIÁTÓL
Legyen a leggyorsabbak között, és szerezze meg álmai otthonát egyedülálló kedvezménnyel! 2020. december 31-ig kiemelt kedvezménnyel, akár 9% árelőnnyel vásárolhatja meg az ideális lakást kínálatunkból.
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.