Lézeralapú technológiával szelídítenék meg a villámlást

2019 / 12 / 07 / Perei Dóra
Lézeralapú technológiával szelídítenék meg a villámlást
Egy tudóscsapat ezért olyan lézeralapú technológia fejlesztésbe kezdett, ami semlegesítheti a villámlás veszélyét. Kutatómunkájukhoz a kétezer-ötszáz méteres Säntis-t, Svájc északkeleti részének legmagasabb hegycsúcsát választották, ami szélsőséges időjárása miatt tökéletes a természeti jelenség tanulmányozására.

Obszervatóriumuk és szenzorrendszerük folyamatosan rögzíti a villámlások adatait; az ember nem is gondolná, mekkora problémát jelent a társadalomnak a villámlás, évente ugyanis hat-huszonnégy ezer ember leli halálát miatta világszerte, nem beszélve a több milliárd eurós károkat okozó áramkimaradásokról, erdőtüzekről és meghibásított elektronikus berendezésekről.

„A torony nemcsak Nyugat-Európában, de világszerte egyedülálló. Évente akár száz alkalommal villámcsapás érheti, miközben mi megmérjük a felhőkből a Földre érkező elektromos töltést."

"Olyan ez, mintha megrázna az elektromos áram, amikor konnektorba nyúlunk. Ilyen esetekben pedig megmérjük a kisülést is, így kiderül, az energia mekkora része jut el a felhőkből a földre” - mondja Marcos Rubinstein, a nyugat-svájci Alkalmazott Tudományok Egyetem kutatója.

A villámlás az elektromágnesesség kivételes forrása, mivel nincs párja a természetben, és az emberek sem tudják létrehozni. Minden létező frekvencián létrehoz mezőket a mikrohullámoktól kezdve, a rádióhullámokon át a gammasugarakig. Becslések szerint egy átlagos villámlás ezer-százezer millió joule energiát tartalmaz.

Farhad Rachidi hozzátette, itt mérik a keletkező elektromágneses mezőket, ami sokat segít nekik abban, hogy megértsék a fizikai folyamatokat, valamint lehetővé teszi, hogy értékeljék az általuk kidolgozott, a villámlás hatását szimuláló, és a szerkezeteket attól megóvó elméleti modelljüket.

Kellő információgyűjtéssel a tudósok jobban megérthetik a villámlás kialakulásának folyamatát és hatékonyabban védekezhetnek ellene. A Laser Lighting Rod európai projekten dolgozók olyan szerkezetet tesztelnek, ami egy erős lézer segítségével hatástalanítaná a villámlást.

„Az elképzelés, hogy lézerrel tartsuk kordában a jelenséget valójában nem új keletű. Azon alapul, hogy a lézernek köszönhetően nagyobb távolságra tudunk eljuttathatunk energiát."

"Mi ezt arra használnánk, hogy egy számunkra megfelelő utat kijelöljünk a villámnak, mondhatni a lézer segítségével utat vájjunk a levegőbe, és onnan irányítsuk." - ezek már a Laser Lighting Rod projektkoordinátorának, Aurelien Houard szavai.

A laboratóriumi tesztek jelenleg egy-két méteres méretben lemásolják a villámot, a jövőben viszont az eszköz segítségével megpróbálnak több száz méteres, sőt akár egy kilométeres valódi villámot irányítani.

„Produkálunk némi művihart a lézerünk mellett. Erre vezetjük a villámot és a felhő minden elektromos töltését, ami védi a lézert és a földre hozza az áramot, környezetét viszont védi.” - a Palaiseau Alkalmazott Optikia Laboratóriumának francia fizikusa pozitívan tekint a jövőbe projektjükkel kapcsolatban.

A lézeralapú rendszer mindemellett könnyen szállítható, így a jövőben helyet kaphat erőműveken, reptereken, kilövőállásokon, de akár tömegrendezvényeken is.

(Fotó: Pixabay, Laser Lightning Rod)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.