Már egy napelem-fa is elég egy kisebb háztartás energiaellátásra

2023 / 04 / 02 / Bobák Zsófia
Már egy napelem-fa is elég egy kisebb háztartás energiaellátásra
A fa alakúra formált napelemes rendszer előnye nem csak a külsejében rejlik.

Természetes organizmusokat utánzó külalakkal ellátott energiatermelő rendszereket számos cég fejleszt, de ezek közül sok ötlet csak a koncepció vagy a demonstrációra szolgáló prototípus fázisáig jut el, kereskedelmi forgalomban is kapható termék nem mindegyikből válik. A SolarBotanic Trees kivételt képez ez alól, a napelemes fák ugyanis már ebben az évben elérhetőek lesznek a vásárlók számára és a gyártó a következő években további, fejlettebb verziók piacra bocsátását ígéri.

A SolarBotanic Trees rendszere egy (többé-kevésbé) fa formájúra alakított, panelekből álló, energiatermelő egység, ami tulajdonképpen semmilyen különleges extra funkcióval nem rendelkezik: a berendezés tetején lévő hajlított napelemek termelik az energiát, amelyet a rá csatlakozó vezetékrendszerrel járművek töltésére, épületek árammal való ellátására lehet felhasználni. A napelem-fák előnye más, ehhez hasonló rendszerekkel szemben az, hogy teljesítményük valamivel nagyobb a megszokottnál: 5 kW-os kapacitásukkal megelőzik több versenytársukat, például a népszerű, de csak 2,5 kW-os SmartFlowert is és a cég elmondása szerint akár egy is elég belőle egy kisebb háztartás igényeinek kiszolgálásához.

A SolarBotanic Trees első, még idén megjelenő verziója a legegyszerűbb változat lesz az őt követő, egyre fejlettebb típusok sorában, viszont a későbbi verziók már akkumulátoros energiatároló modullal és integrált szélenergia rendszerrel is fel lesznek szerelve. A fák gyártására egyelőre még közösségi finanszírozási oldalon gyűjtik a tőkét a gyártók, de már tavaly decemberben szerződést kötöttek az Advanced Manufacturing Research Centre-rel a prototípusok elkészítéséről.

(Yankodesing Fotó: SolarBotanic Trees)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.