Már egy napelem-fa is elég egy kisebb háztartás energiaellátásra

2023 / 04 / 02 / Bobák Zsófia
Már egy napelem-fa is elég egy kisebb háztartás energiaellátásra
A fa alakúra formált napelemes rendszer előnye nem csak a külsejében rejlik.

Természetes organizmusokat utánzó külalakkal ellátott energiatermelő rendszereket számos cég fejleszt, de ezek közül sok ötlet csak a koncepció vagy a demonstrációra szolgáló prototípus fázisáig jut el, kereskedelmi forgalomban is kapható termék nem mindegyikből válik. A SolarBotanic Trees kivételt képez ez alól, a napelemes fák ugyanis már ebben az évben elérhetőek lesznek a vásárlók számára és a gyártó a következő években további, fejlettebb verziók piacra bocsátását ígéri.

A SolarBotanic Trees rendszere egy (többé-kevésbé) fa formájúra alakított, panelekből álló, energiatermelő egység, ami tulajdonképpen semmilyen különleges extra funkcióval nem rendelkezik: a berendezés tetején lévő hajlított napelemek termelik az energiát, amelyet a rá csatlakozó vezetékrendszerrel járművek töltésére, épületek árammal való ellátására lehet felhasználni. A napelem-fák előnye más, ehhez hasonló rendszerekkel szemben az, hogy teljesítményük valamivel nagyobb a megszokottnál: 5 kW-os kapacitásukkal megelőzik több versenytársukat, például a népszerű, de csak 2,5 kW-os SmartFlowert is és a cég elmondása szerint akár egy is elég belőle egy kisebb háztartás igényeinek kiszolgálásához.

A SolarBotanic Trees első, még idén megjelenő verziója a legegyszerűbb változat lesz az őt követő, egyre fejlettebb típusok sorában, viszont a későbbi verziók már akkumulátoros energiatároló modullal és integrált szélenergia rendszerrel is fel lesznek szerelve. A fák gyártására egyelőre még közösségi finanszírozási oldalon gyűjtik a tőkét a gyártók, de már tavaly decemberben szerződést kötöttek az Advanced Manufacturing Research Centre-rel a prototípusok elkészítéséről.

(Yankodesing Fotó: SolarBotanic Trees)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.