Már létező gyógyszerekkel kezelték eredményesen a koronavírust

2020 / 03 / 19 / Felkai Ádám
Már létező gyógyszerekkel kezelték eredményesen a koronavírust
Egy még nem publikált tanulmány szerint a Marseille-i University Hospital Institute Méditerranée Infection orvosai egy klinikai teszt keretében sikeresen vetettek be két már létező, könnyen elérhető gyógyszert a SARS-CoV-2 néven ismert koronavírus ellen.

A vizsgálatok még jelenleg is folynak, de mivel az orvoscsapatnak sikerült átütő eredményeket elérnie, és tekintettel a járvány kritikus helyzetére, az intézet munkatársai előzetesen hírt adtak a kutatásaikról. (Illetve azóta a lenti videó is kikerült a netre, ahol a tanulmányt vezető professzor beszél az eredményekről.)

A szóban forgó hatóanyagok a klorokin és az azitromicin. Ezek hatását nem szabályozott és nem véletlenszerű klinikai vizsgálattal tesztelték kifejezetten a koronavírusos betegek egy csoportján. (Ezek a hatóanyagok egyébkén Magyarországon is elérhetőek bizonyos gyógyszerekben.) A kísérletbe olyan, kórházban ápolt COVID-19 betegeket vontak be, akik esetén két feltétel teljesült: idősebbek voltak tizenkét évnél, és kórházi felvételükkor kimutatták és dokumentálták a SARS-CoV-2 jelenlétét a szervezetükben.

A COVID-19-cel kezelt betegeket a tesztek keretében egykarú protokollal (vagyis a kezelésnek nincsenek leágazási pontjai) kezelték kora márciustól március 16-ig. A betegek napi 600 mg klorokint kaptak, és naponta vizsgálták a vírusok jelenlétét az orrgarat váladékukban kórházi környezetben.

A klinikai állapottól függően a kezelést azitromicinnel is kiegészítették.

A kontrollcsoportban olyan betegek voltak, aki vagy nem kaptak kezelést, vagy visszautasították azt. A végpont a kezelés megkezdése utáni hatodik nap volt.

A vírus hat betegnél nem okozott tüneteket, huszonkettőnél felsőlégúti- és nyolc betegnél alsólégúti fertőzés formájában jelent meg. A vizsgálat során húsz beteget kezeltek, és esetükben a kezelés megkezdése utáni hatodik napon szignifikánsan kevesebb vírust mutattak ki, mint a kontrollcsoport tagjainál, és jóval kevesebb vírust, mint amennyiről a kezeletlen betegek esetén ír a szakirodalom.

Amennyiben a klorokin kezelést azitromicinnel kombinálták, az jelentősen hatékonyabb volt a vírusok kiirtásában.

A kutatók szerint ezek az eredmények azért is fontosak, mert ahogy azt korábbi tanulmányban kimutatták a kínai COVID-19 betegeknél, a vírus a betegek szervezetében húsz, de akár harminchét napig is jelen lehetett. Ezzel szemben a klorokin-kezelés után a SARS-CoV-2 eltűnt az orrgaratból vett mintákból három-hat nap alatt a legtöbb páciens esetén. Az előzetes vizsgálatok pedig arra utalnak, hogy az azitromicinnel megerősítve ez a kezelés még hatásosabb.

Az általunk megkérdezett aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos szerint ezek használatban lévő gyógyszerek, melyek kombinációja valóban beválhat. Az azitromicin egy antimikrobás szer, a klorokin pedig malária ellenes készítmény.

A világon az orvosok már mindenütt próbálkoznak meglévő gyógyszerek kombinációinak a bevetésével a vírus ellen, ám ez a mostani tanulmány olyan gyógyszerekről ír, melyek a vizsgálatok szerint hatékonyak, ráadásul mind a két gyógyszer olcsó és hozzáférhető.

Az infostart.hu értesülése szerint a Marseille-i eredmények publikációját követően a francia egészségügyi miniszter kedden engedélyezte, hogy ezt a kezelést más kórházban is alkalmazzák.

„A kormány szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta: egyelőre nem tekinthető tudományosan bizonyítottnak, hogy Didier Raoult kezelése valóban hatékony, ezért azt más, független orvoscsoportoknak is ki kell próbálniuk.”

(Kép: Flickr/Hospital CLÍNIC)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
Nagy Sándor a teste a halála után hat nappal sem indult oszlásnak – akkor azt gondolták, hogy azért mert tényleg isten volt. Akadnak tudósok akik szerint ennél prózaibb volt az ok: az uralkodó akkor még élt, és így is temették el.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.