Már létező gyógyszerekkel kezelték eredményesen a koronavírust

2020 / 03 / 19 / Felkai Ádám
Már létező gyógyszerekkel kezelték eredményesen a koronavírust
Egy még nem publikált tanulmány szerint a Marseille-i University Hospital Institute Méditerranée Infection orvosai egy klinikai teszt keretében sikeresen vetettek be két már létező, könnyen elérhető gyógyszert a SARS-CoV-2 néven ismert koronavírus ellen.

A vizsgálatok még jelenleg is folynak, de mivel az orvoscsapatnak sikerült átütő eredményeket elérnie, és tekintettel a járvány kritikus helyzetére, az intézet munkatársai előzetesen hírt adtak a kutatásaikról. (Illetve azóta a lenti videó is kikerült a netre, ahol a tanulmányt vezető professzor beszél az eredményekről.)

A szóban forgó hatóanyagok a klorokin és az azitromicin. Ezek hatását nem szabályozott és nem véletlenszerű klinikai vizsgálattal tesztelték kifejezetten a koronavírusos betegek egy csoportján. (Ezek a hatóanyagok egyébkén Magyarországon is elérhetőek bizonyos gyógyszerekben.) A kísérletbe olyan, kórházban ápolt COVID-19 betegeket vontak be, akik esetén két feltétel teljesült: idősebbek voltak tizenkét évnél, és kórházi felvételükkor kimutatták és dokumentálták a SARS-CoV-2 jelenlétét a szervezetükben.

A COVID-19-cel kezelt betegeket a tesztek keretében egykarú protokollal (vagyis a kezelésnek nincsenek leágazási pontjai) kezelték kora márciustól március 16-ig. A betegek napi 600 mg klorokint kaptak, és naponta vizsgálták a vírusok jelenlétét az orrgarat váladékukban kórházi környezetben.

A klinikai állapottól függően a kezelést azitromicinnel is kiegészítették.

A kontrollcsoportban olyan betegek voltak, aki vagy nem kaptak kezelést, vagy visszautasították azt. A végpont a kezelés megkezdése utáni hatodik nap volt.

A vírus hat betegnél nem okozott tüneteket, huszonkettőnél felsőlégúti- és nyolc betegnél alsólégúti fertőzés formájában jelent meg. A vizsgálat során húsz beteget kezeltek, és esetükben a kezelés megkezdése utáni hatodik napon szignifikánsan kevesebb vírust mutattak ki, mint a kontrollcsoport tagjainál, és jóval kevesebb vírust, mint amennyiről a kezeletlen betegek esetén ír a szakirodalom.

Amennyiben a klorokin kezelést azitromicinnel kombinálták, az jelentősen hatékonyabb volt a vírusok kiirtásában.

A kutatók szerint ezek az eredmények azért is fontosak, mert ahogy azt korábbi tanulmányban kimutatták a kínai COVID-19 betegeknél, a vírus a betegek szervezetében húsz, de akár harminchét napig is jelen lehetett. Ezzel szemben a klorokin-kezelés után a SARS-CoV-2 eltűnt az orrgaratból vett mintákból három-hat nap alatt a legtöbb páciens esetén. Az előzetes vizsgálatok pedig arra utalnak, hogy az azitromicinnel megerősítve ez a kezelés még hatásosabb.

Az általunk megkérdezett aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos szerint ezek használatban lévő gyógyszerek, melyek kombinációja valóban beválhat. Az azitromicin egy antimikrobás szer, a klorokin pedig malária ellenes készítmény.

A világon az orvosok már mindenütt próbálkoznak meglévő gyógyszerek kombinációinak a bevetésével a vírus ellen, ám ez a mostani tanulmány olyan gyógyszerekről ír, melyek a vizsgálatok szerint hatékonyak, ráadásul mind a két gyógyszer olcsó és hozzáférhető.

Az infostart.hu értesülése szerint a Marseille-i eredmények publikációját követően a francia egészségügyi miniszter kedden engedélyezte, hogy ezt a kezelést más kórházban is alkalmazzák.

„A kormány szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta: egyelőre nem tekinthető tudományosan bizonyítottnak, hogy Didier Raoult kezelése valóban hatékony, ezért azt más, független orvoscsoportoknak is ki kell próbálniuk.”

(Kép: Flickr/Hospital CLÍNIC)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset
Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset
A Boko Haram terroristacsoport 2014. április 14-én rabolt el 276 diáklányt egy középiskolából és sokan közülük azóta sem kerültek elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.