Már Magyarországon is elérhető a mesterséges intelligenciára támaszkodó hírolvasó alkalmazás

2023 / 02 / 24 / Pőcze Balázs
Már Magyarországon is elérhető a mesterséges intelligenciára támaszkodó hírolvasó alkalmazás
Mike Krieger és Kevin Systrom, az Instagram alapítói egy olyan hírolvasó alkalmazást fejlesztettek, amely kiismeri a hírfogyasztási szokásainkat, hogy egyre ügyesebben ajánljon nekünk olvasnivalót.

A kezdeti, meghívásos szakasz után már mindenki számára elérhető az Artifact - számolt be a Gizmodo, bár nekünk egyelőre az App Store-ban nem, csak a Play Áruházban sikerült megtalálnunk a programot. A startup két alapítóját Instagram nevű fotómegosztó platformjuk tette híressé. Az appot jó tíz éve vásárolta meg a Facebook, a mai Meta elődje, egymilliárd dollárért, és azóta a vállalat egyik legsikeresebb terméke lett a Facebook és a WhatsApp mellett. Systrom az ügyvezetője, míg Krieger a technológiai vezetője volt az Instagramnak.

Új alkalmazásuk, az Artifact azt ígéri, hogy ha két hét alatt elolvasunk legalább huszonöt cikket azon keresztül, akkor elkezdi egyre ügyesebben személyre szabni a hírfolyamunkat.

Miután letöltöttük a kizárólag angol cikkeket listázó programot, regisztrálnunk sem kell, csak ki kell választanunk az előre felkínált témák közül, hogy melyek érdekelnek bennünket. Ezek után megadhatjuk, ha valamelyik kiadónál, például a The New York Times-nál előfizetők vagyunk, hogy a fizetős tartalmak is megjelenhessenek az alkalmazásban. Utána egy klasszikus hírolvasó app fogad minket, amelyben egy-egy rövid kivonatot láthatunk a cikkekből, amelyekre bökve megnyílik a kívánt tartalom. A rendszer egy idő után felismeri a mintákat a döntéseinkben, és ha minden igaz, egyre több, számunkra érdekesnek gondolt cikket fog nekünk javasolni. Ennek ellenére Systrom azt ígéri, hogy nem válik unalmassá a böngészés, az algoritmus elég "zavaros" ahhoz, hogy segítsen új területeket felfedezni. Emellett hangsúlyozta: ellenőrizni fogják az általuk kurált hírek valóságtartalmát, a teljes politikai spektrum mentén.

A következő hetekben kiderül, hogy az algoritmus nem lesz-e túl kiszámítható, vagy túl kiszámíthatatlan, mert az előbbi szükségtelenné, az utóbbi használhatatlanná tenné az Artifactet. A másik kérdés, hogy képes lehet-e egy startup nagy mennyiségű hírről megmondani, hogy azok valóban tényszerűek-e. Ez egyelőre egyik közösségi platformnak sem sikerült túl jól.

(Fotó: Pőcze Balázs/Rakéta.hu)

Megvan az app, ami lenyomhatja a TikTokot, gyorsan le is másolták a kínaiak A TikTok Now a BeReal nevű alkalmazás egyértelmű koppintása.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.