Már Magyarországról is fel lehet iratkozni Elon Musk műholdas internetére

2021 / 02 / 24 / Pőcze Balázs
Már Magyarországról is fel lehet iratkozni Elon Musk műholdas internetére
Alig három hét telt el azóta, hogy a Starlink pályára állította az ezredik műholdját, Elon Musk máris újabb optimista ígéreteket fogalmazott meg a szolgáltatással kapcsolatban Twitteren.

Az Ars Technica híre szerint az egyelőre bétában működő műholdas internetszolgáltató 300 Mbps-re fogja duplázni a sebességét, illetve nyárra a késleltetés (latency) is 20 ms környékén fog mozogni, ami nagyjából megfelel annak, amit a hagyományos vezetékes internet használatakor tapasztalhatunk. Vagyis Elon Muskék valóban versenyképes szolgáltatást fognak tudni nyújtani, de fontos megjegyezni, hogy csak keveseknek. A Starlink ugyanis

azokban a régiókban lesz a leghasznosabb, ahová a vezetékes internet, de akár a mobilinternet is csak nehézkesen jut el.

2019 novemberében részletesen beszámoltunk a Starlink alkalmazta technológiáról, melynek lényege, hogy a cég a tervek szerint egy többtízezer műholdból álló hálót fog fonni, több rétegben, a Föld köré, hogy a teljes bolygót jó minőségű internethez juttassa. De mivel egy cella csak korlátozott mennyiségű sávszélességet tud biztosítani, ezért a nagyvárosokban, amelyekben lassan az 5G is megszokottá válik, sosem lesz érdemes előfizetni a Starlinkre.

Ezekkel a területekkel ellentétben bőven akad olyan része a bolygónak, ahová állami támogatás vagy szabályozás kell ahhoz, hogy egy telekommunikációs vállalat kiépítse az infrastruktúrát - gondoljunk csak egy pusztával körülvett gazdaságra vagy egy nemzeti park közepén álló kutatóközpontra. A szegényebb, elmaradottabb régiókban is hasonló a helyzet, bár ott az 500 dolláros telepítési költség és a 100 dolláros havidíj valószínűleg sokaknak elérhetetlenül magas lesz.

A Starlink oldalán 100 dollárért cserébe már fel lehet iratkozni akár Magyarországról is, bár nekünk csak 2022-re ígérik az indulást.

(Borítókép: SpaceX/Unsplash)

További cikkek a témában:

Már több mint ezer műholdból áll, és tízezer felhasználója van Elon Musk műholdas internetének A Starlink-rendszer kezd egészen komoly méreteket ölteni.

Kiderült, mennyibe fog kerülni Elon Musk műholdas internete Jobb, mint a semmi - ezzel a névvel indítja el hamarosan a SpaceX a Starlink béta-tesztjét, amelynek keretében már bárki rácsatalkozhat majd a globális műholdhálózatra.

A béta alatt elképesztően gyors tud lenni a SpaceX internetszolgáltatása Akadnak Isten háta mögötti helyek, ahol a Starlinknek hála gyorsabb internet érhető el, mint az amerikai háztartások 95 százalékában.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.