Kiderült, mennyibe fog kerülni Elon Musk műholdas internete

2020 / 10 / 28 / Bobák Áron
Kiderült, mennyibe fog kerülni Elon Musk műholdas internete
Jobb, mint a semmi - ezzel a névvel indítja el hamarosan a SpaceX a Starlink béta-tesztjét, amelynek keretében már bárki rácsatalkozhat majd a globális műholdhálózatra.

Bár ahogy tegnapi cikkünkben írtuk, a tervezett 42 ezer műholdból egyelőre csak alig több mint 800 kering az alacsony Föld körüli pályán, a SpaceX úgy ítélte meg, hogy itt az ideje élesben is kipróbálni, mit tud a Starlink, így azok közül, akik korábban jelentkeztek a béta-programra, az első szerencsés kiválasztottak nemrég kézhez is kapták a meghívójukat egy e-mail formájában. Ebben a SpaceX már konkrét árakat is közöl a szolgáltatással kapcsolatban.

Magának a Starlink-internetnek a szolgáltatási díja havi 99 dollár (31 ezer forint) lesz,

ennek tetejébe jön még az antenna egyszeri díja, amivel a Föld körül keringő műholdakra lehet csatlakozni. Ennek az ára 500 dollár, vagyis 155 ezer forint.

Ez még amerikai mércével mérve is elég sok, hiszen a Highspeedinternet.com számításai szerint egy 100 Mbsp sebességű vezeték es net átlagos havidíja az országban nagyjából ennek a felébe kerül. Viszont azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Starlink első körben olyan embereknek fog segítséget nyújtani, akik nem, vagy csak nagyon nehezen juthatnak hozzá másképp internetszolgáltatáshoz, a Starlink pedig az eddigi műholdas internetszolgáltatásokat nagyságrendekkel veri.

A SpaceX a meghívóban azt ígéri, hogy a szolgáltatásuk letöltési sebessége 50 és 150 Mbps (megabit/szekundum) között lesz, ami később, ahogy egyre több műholdat sikerül pályára állítani, drámaian növekedni fog.

Ezzel együtt úgy tűnik, hogy a késleltetés sem lesz vészesen nagy, ez a vállalat szerint jövő nyáron már 16 és 19 milliszekundum között fog ingadozni, ami nem több, mint amit az optikai üvegszálas internet tud. Ez elég komoly előrelépés, hiszen amikor augusztus elején elkezdték tesztelni a rendszert, a Starlink átlagos letöltési sebessége még 48,2 Mbps volt, a késleltetése pedig 20-94 milliszekundum között ingadozott, de ha azt nézzük, hogy a SpaceX csak az elmúlt három hétben 180 új műholdat állított pályára, akkor nem is annyira meglepő a fejlődés üteme.

A Starlink alkalmazása egyébként már meg is jelent az AppStore-ban, a felhasználók ennek segítségével tudják majd beüzemelni az antennát, és összekötni azt a routerrel.

(Ars Technica)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Az okostelefonokra letölthető Digitális Állampolgár alkalmazás az ígértek szerint két éven belül teljesen ki fogja váltani a személyes ügyintézést, de már szeptembertől is használhatjuk olyan dolgokra, mint például a személyazonosságunk igazolása vagy a dokumentumok elektronikus aláírása.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.