Kiderült, mennyibe fog kerülni Elon Musk műholdas internete

2020 / 10 / 28 / Bobák Áron
Kiderült, mennyibe fog kerülni Elon Musk műholdas internete
Jobb, mint a semmi - ezzel a névvel indítja el hamarosan a SpaceX a Starlink béta-tesztjét, amelynek keretében már bárki rácsatalkozhat majd a globális műholdhálózatra.

Bár ahogy tegnapi cikkünkben írtuk, a tervezett 42 ezer műholdból egyelőre csak alig több mint 800 kering az alacsony Föld körüli pályán, a SpaceX úgy ítélte meg, hogy itt az ideje élesben is kipróbálni, mit tud a Starlink, így azok közül, akik korábban jelentkeztek a béta-programra, az első szerencsés kiválasztottak nemrég kézhez is kapták a meghívójukat egy e-mail formájában. Ebben a SpaceX már konkrét árakat is közöl a szolgáltatással kapcsolatban.

Magának a Starlink-internetnek a szolgáltatási díja havi 99 dollár (31 ezer forint) lesz,

ennek tetejébe jön még az antenna egyszeri díja, amivel a Föld körül keringő műholdakra lehet csatlakozni. Ennek az ára 500 dollár, vagyis 155 ezer forint.

Ez még amerikai mércével mérve is elég sok, hiszen a Highspeedinternet.com számításai szerint egy 100 Mbsp sebességű vezeték es net átlagos havidíja az országban nagyjából ennek a felébe kerül. Viszont azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Starlink első körben olyan embereknek fog segítséget nyújtani, akik nem, vagy csak nagyon nehezen juthatnak hozzá másképp internetszolgáltatáshoz, a Starlink pedig az eddigi műholdas internetszolgáltatásokat nagyságrendekkel veri.

A SpaceX a meghívóban azt ígéri, hogy a szolgáltatásuk letöltési sebessége 50 és 150 Mbps (megabit/szekundum) között lesz, ami később, ahogy egyre több műholdat sikerül pályára állítani, drámaian növekedni fog.

Ezzel együtt úgy tűnik, hogy a késleltetés sem lesz vészesen nagy, ez a vállalat szerint jövő nyáron már 16 és 19 milliszekundum között fog ingadozni, ami nem több, mint amit az optikai üvegszálas internet tud. Ez elég komoly előrelépés, hiszen amikor augusztus elején elkezdték tesztelni a rendszert, a Starlink átlagos letöltési sebessége még 48,2 Mbps volt, a késleltetése pedig 20-94 milliszekundum között ingadozott, de ha azt nézzük, hogy a SpaceX csak az elmúlt három hétben 180 új műholdat állított pályára, akkor nem is annyira meglepő a fejlődés üteme.

A Starlink alkalmazása egyébként már meg is jelent az AppStore-ban, a felhasználók ennek segítségével tudják majd beüzemelni az antennát, és összekötni azt a routerrel.

(Ars Technica)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.