Már tesztelik a Mojo Vision okos kontaktlencséjét

2022 / 07 / 04 / Bobák Áron
Már tesztelik a Mojo Vision okos kontaktlencséjét
Néhány éve még csak a valóságtól elrugaszkodott utópiának tűnt, de a legfrissebb hírek szerint már nem kell sokat várni a közvetlenül a szemben viselhető kijelzők megjelenésére.

A Mojo Vision 2015-ben kezdte el fejleszteni a Mojo Lens névre keresztelt okos kontaktlencsét, amivel nem kisebb célt tűztek ki, mint hogy az okosszemüvegeket kvázi átugorva rögtön a kiterjesztett valóság következő generációját hozzák el a felhasználók számára. A kontaktlencsébe a kijelző mellett akkumulátort, különböző szenzorokat és adatkommunikációs egységet is építettek, így az közvetlenül tud kommunikálni a telefonunkkal, hasznos információkat jelenítve meg a szemünk előtt. A kontaktlencse legújabb prototípusa egy mindössze 0,5 milliméter átmérőjű monokróm MicroLED kijelzőt tartalmaz, ami zöld színnel képes megjeleníteni a szövegeket és a képeket, és egészen hihetetlen, 14000 ppi-s (pixel per inch) képpontsűrűséggel rendelkezik. A lencsében egy ARM Core M0 processzor is található, ami 5GHz-es hullámhosszon képes kommunikálni rendkívül alacsony késleltetéssel, emellett giroszkóppal, gyorsulásmérővel és magnetométerrel is ellátták, aminek köszönhetően a Mojo Lens a viselője szemmozgását is érzékeli. Utóbbihoz kapcsolódik a kontaktlencse egyik legérdekesebb funkciója, ugyanis a Mojo Vision szakemberei teljesen újfajta megközelítést alkalmaztak annak érdekében, hogy a lehető legegyszerűbben tudjunk kommunikálni az eszközzel, azaz a kontaktlencsét pusztán a szemünk mozgatásával tudjuk irányítani.

Az első ember, aki kipróbálhatta a prototípust, maga a vállalat elnöke, Drew Perkins volt, aki néhány érdekességet is elárult arról, hogy mire képes a Mojo Lens jelenlegi verziója. Állítása szerint a kontaktlencsével nem csak képeket tudott nézegetni, de súgógépként is tudta használni az eszközt, a szenzoroknak köszönhetően pedig egy iránytűt is meg tudott jeleníteni a szeme előtt. Perkins szerint a Mojo Lens elsősorban a látássérülteknek jelenthet majd komoly segítséget a hétköznapokban, de a technológiában rejlő lehetőségek jócskán túlmutatnak az egészségügyi felhasználáson. "El tudom képzelni, hogy amatőr és profi atléták a Mojo Lenset fogják használni, hogy hatékonyabban tudjanak edzeni, koncentráltak maradjanak és kihozzák magukból a legjobb teljesítményt" - vetett fel egy lehetséges felhasználási módot.

A Mojo Vision hamarosan több alannyal is megkezdi az eszköz tesztelését, akiknek a visszajelzései alapján fogják véglegesíteni a piacra kerülő változatot. Eközben a cég fejlesztőkkel is együttműködik, hogy a különböző alkalmazásokkal a lehető legjobban képesek legyenek kiaknázni az okos kontaktlencsében rejlő lehetőségeket. Hogy a Mojo Lens mikor kerülhet boltokba, azt egyelőre nem lehet tudni, ám a Mojo Vision termékekért és marketingért felelős alelnöke az IEEE Spectrumnak korábban annyit elárult, hogy a készülék ára várhatóan a csúcskategóriás telefonok szintjén fog mozogni.

(New Atlas, Fotó: Mojo Vision)

Még egy lépéssel közelebb az emberi szembe ültethető kijelző Bár sokan azt gondolták, hogy a mai technológiai lehetőségek mellett lehetetlen megvalósítani, a Mojo Vision rendületlenül halad afelé, hogy valódi okos kontaktlencsét dobjanak piacra, amely részben a telefonunk képernyőjét is leválthatja.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Már egy kurzort is tud mozgatni a gondolataival az első Neuralinkkel ellátott ember
Már egy kurzort is tud mozgatni a gondolataival az első Neuralinkkel ellátott ember
Elon Musk cége januárban ültette be az első páciensbe az implantátumot, ami kétirányú kommunikációt tesz lehetővé az emberi agy és a számítógép között.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.