Még egy lépéssel közelebb az emberi szembe ültethető kijelző

2022 / 04 / 06 / Bobák Áron
Még egy lépéssel közelebb az emberi szembe ültethető kijelző
Bár sokan azt gondolták, hogy a mai technológiai lehetőségek mellett lehetetlen megvalósítani, a Mojo Vision rendületlenül halad afelé, hogy valódi okos kontaktlencsét dobjanak piacra, amely részben a telefonunk képernyőjét is leválthatja.

A 2020-ban bejelentett Mojo Lensről mi is többször írtunk már, hiszen valóban páratlan kezdeményezésről van szó: a kaliforniai vállalat egy olyan kontaktlencsét fejlesztett, amelybe egy mindössze 0,5 milliméteres, 14 ezer PPI pixelsűrűségű MicroLED kijelzőt integráltak, ami közvetlenül az ember retinájára képes kivetíteni a képeket, akár csukott szemnél is. A jelenlegi technológiai lehetőségek mellett a Mojo Lens egy nagyjából 250x250 pixeles, monokróm képet képes megjeleníteni, így akár egy térképet, utazási információkat vagy edzéssel kapcsolatos adatokat (pulzus, sebesség stb.) is ki tud kivetíteni a felhasználó szemére. Az okostelefon-gyártóknak attól tehát nem kell tartaniuk, hogy a technológia feleslegessé teszi a telefonokat, ugyanakkor az okosórákhoz hasonlóan egy hasznos kiegészítő lehet, ami kényelmesebbé teszi a mindennapokat azzal, hogy nem kell folyton a telefonunk után nyúlkálnunk.

A Mojo Lens az okostelefonokat már csak azért sem tudná leváltani, mert nem önálló eszközről van szó. Mivel rendkívül kis helyen kell dolgozniuk, így a fejlesztők amit lehet, kiszerveztek a lencséből, a készülék számítási kapacitását biztosító ARM Core M0 processzor például az elképzelések szerint egy nyakban hordható kiegészítőbe kerül majd. Ehhez a Mojo Vision egy teljesen egyedi vezeték nélküli kommunikációs protokollt fejlesztett, ami 5GHz-es rádiófrekvencián képes kommunikálni a külvilággal, és állításuk szerint hatékonyabb, mint a Bluetooth LE. Mivel a felmelegedés egy kontaktlencsénél komoly probléma lehet, így ezzel az eljárással jelenleg csak egészen kis távolságokra lehet adatokat továbbítani, vagyis a nyakban hordható processzor tulajdonképpen egy kényszermegoldás lesz, de a fejlesztők célja az, hogy a kontaktlencse később közvetlenül is tudjon majd kommunikálni a telefonunkkal.

A különálló processzorral az energiaellátás problémáját is sikerült megoldania a Mojo Visionnek, hiszen magának a kontaktlencsének csak minimálisan kevés energiára van szüksége. Az "orvosi szintű" energiaellátó-rendszer a kontaktlencsébe ágyazott mikroakkumulátorokból és a gyártó által kifejlesztett integrált áramkörből és vezeték nélküli töltési technológiából áll, aminek segítségével a Mojo Vision szerint a kontaktlencse akár egész napos használatra is alkalmas lehet.

A legújabb prototípus, amit a Cnet újságírójának volt lehetősége közelebbről is szemügyre venni, már beépítve tartalmaz egy giroszkópot, egy gyorsulásmérőt és egy magnetométert is, amelyek segítségével a Mojo Lens a felhasználók szemmozgását is képes követni. Ez nem csak arra jó, hogy a kép akkor is egy helyben marad, ha mozgatjuk a szemünket, de a technológia segítségével az is lehetővé válik, hogy a készüléket pusztán a szemünkkel irányítsuk. A kontaktlencse új verziójába már egy kezdetleges operációs rendszer és felhasználói felület is került, ami a Mojo Vision szerint megnyitja a lehetőséget, hogy elkezdjék feltérképezni a kontaktlencse lehetséges felhasználási köreit.

A gyártó azt már korábban leszögezte, hogy az általános célú használat mellett a kontaktlencsével szándékukban áll a látássérülteknek is segítséget nyújtani, az utóbbi időben pedig sportmárkákkal - többek között az Adidasszal - is elkezdtek együttműködni a lehetséges felhasználási területek szélesítése jegyében.

(Fotó: Mojo Vision)

A számítógépek a kontaktlencsékben Terminátor látást adnak nem is olyan sokára Közeleg az idő, mikor a mini-kijelzőkön át nem csak a valóságot, hanem annak digitális mását is nézhetjük, sőt, akár sötétben is láthatunk.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.