Máris felfedné a Tyereskova nukleáris bombázó titkait egy orosz mérnök a nyugatnak – menedéket kér cserébe

2023 / 02 / 16 / Felkai Ádám
Máris felfedné a Tyereskova nukleáris bombázó titkait egy orosz mérnök a nyugatnak – menedéket kér cserébe
Az USA-mexikói határon tűnt fel egy férfi, aki állítása szerint orosz mérnök, és a Tu–160 bombázón dolgozott.

Kifejezetten kémfilmes történet bontakozott ki az USA-mexikói határon: egy férfi egy páncélozott SUV-ban jelent meg a családjával együtt, és politikai menedéket kért az Egyesült Államokban – írja a Popular Mechanics. Mint a lap említi, az ilyen fajta informátorokat „walk-in”-nek – nagyjából besétálónak nevezik, és a kifejezés tényleg jól lefedi, miről van szó: az illető fogja magát, besétál egy amerikai érdekeltségű hivatalos intézménybe és menedékjogot kér, amiért cserébe információt ajánl. Az információ ebben az esetben pedig nem más, mint a modernizált Tu–160-as nukleáris bombázók titkai.

Erről a bombázóról tegnap részletesebben is írtunk:

Tyereskova: az oroszok új nukleáris bombázója A világ jelenlegi legnagyobb, szolgálatot teljesítő stratégia bombázójának az utódját az Orosz Légierő gerincének tekintik, és az első női űrhajósról nevezték el.

Ennek alapján a mostanra jócskán elöregedett Tu–160-as flotta modernizációjára két fázisban kerül sor, és ez kiegészül további 50, vadonatúj, már a legmodernebb rendszerekkel és hajtóművel ellátott Tu–160-assal. Ezek közül eddig egy készült el, tegnapi cikkünk tárgya, a Tyereskova, de 2027-ig további 9 gép kerülhet leszállításra.

Visszatérve a „besétálóhoz”: a férfi állítólag azt mondta az amerikai tisztviselőknek, hogy 2018 és 2021 között a Tupolevnél dolgozott, és a Tu–160-ast „Fehér Hattyúként” emlegette, amely a Tu–160 orosz beceneve (a NATO jelölési neve a gépnek „Blackjack”). Ez tehát éppen az az időszak, amikor a mostani modernizálásra, valamint az új gép gyártására sor került. A férfi az állítása szerint egyébként azért kényszerült menekülésre, mert a múltban Alekszej Navalnijt támogatta, ami most bajba sodorhatta volna.

Igazat mond a férfi vagy sem? Ezt nem tudhatjuk, de ha igazak az állításai, akkor az USA információs kincsesbányához jutott a személyében, mivel a Tu–160 Oroszország nukleáris triádjának az egyik tagja az atom-tengeralattjárók, valamint a szárazföldi telepítésű nukleáris lövedékek mellett. A modernizáció miatt pedig ezek a gépek még állítólag 40 évig használatban lesznek. Háború esetén egyébként a Tu–160-asok átrepülnének az Északi-sarkkörön, fegyvertereikben nukleáris robbanófejjel ellátott robotrepülőket cipelnének – ezeket az Egyesült Államokban és Kanadában található célpontok ellen vetnék be.

A PM szerint ami viszont igazán érdekelheti az amerikai hírszerzést, hogy a modernizált gépek képesek-e hiperszonikus lövedékek szállítására és indítására.

(Kép: Flickr/Dmitry Terekhov)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.