Máris felfedné a Tyereskova nukleáris bombázó titkait egy orosz mérnök a nyugatnak – menedéket kér cserébe

2023 / 02 / 16 / Felkai Ádám
Máris felfedné a Tyereskova nukleáris bombázó titkait egy orosz mérnök a nyugatnak – menedéket kér cserébe
Az USA-mexikói határon tűnt fel egy férfi, aki állítása szerint orosz mérnök, és a Tu–160 bombázón dolgozott.

Kifejezetten kémfilmes történet bontakozott ki az USA-mexikói határon: egy férfi egy páncélozott SUV-ban jelent meg a családjával együtt, és politikai menedéket kért az Egyesült Államokban – írja a Popular Mechanics. Mint a lap említi, az ilyen fajta informátorokat „walk-in”-nek – nagyjából besétálónak nevezik, és a kifejezés tényleg jól lefedi, miről van szó: az illető fogja magát, besétál egy amerikai érdekeltségű hivatalos intézménybe és menedékjogot kér, amiért cserébe információt ajánl. Az információ ebben az esetben pedig nem más, mint a modernizált Tu–160-as nukleáris bombázók titkai.

Erről a bombázóról tegnap részletesebben is írtunk:

Tyereskova: az oroszok új nukleáris bombázója A világ jelenlegi legnagyobb, szolgálatot teljesítő stratégia bombázójának az utódját az Orosz Légierő gerincének tekintik, és az első női űrhajósról nevezték el.

Ennek alapján a mostanra jócskán elöregedett Tu–160-as flotta modernizációjára két fázisban kerül sor, és ez kiegészül további 50, vadonatúj, már a legmodernebb rendszerekkel és hajtóművel ellátott Tu–160-assal. Ezek közül eddig egy készült el, tegnapi cikkünk tárgya, a Tyereskova, de 2027-ig további 9 gép kerülhet leszállításra.

Visszatérve a „besétálóhoz”: a férfi állítólag azt mondta az amerikai tisztviselőknek, hogy 2018 és 2021 között a Tupolevnél dolgozott, és a Tu–160-ast „Fehér Hattyúként” emlegette, amely a Tu–160 orosz beceneve (a NATO jelölési neve a gépnek „Blackjack”). Ez tehát éppen az az időszak, amikor a mostani modernizálásra, valamint az új gép gyártására sor került. A férfi az állítása szerint egyébként azért kényszerült menekülésre, mert a múltban Alekszej Navalnijt támogatta, ami most bajba sodorhatta volna.

Igazat mond a férfi vagy sem? Ezt nem tudhatjuk, de ha igazak az állításai, akkor az USA információs kincsesbányához jutott a személyében, mivel a Tu–160 Oroszország nukleáris triádjának az egyik tagja az atom-tengeralattjárók, valamint a szárazföldi telepítésű nukleáris lövedékek mellett. A modernizáció miatt pedig ezek a gépek még állítólag 40 évig használatban lesznek. Háború esetén egyébként a Tu–160-asok átrepülnének az Északi-sarkkörön, fegyvertereikben nukleáris robbanófejjel ellátott robotrepülőket cipelnének – ezeket az Egyesült Államokban és Kanadában található célpontok ellen vetnék be.

A PM szerint ami viszont igazán érdekelheti az amerikai hírszerzést, hogy a modernizált gépek képesek-e hiperszonikus lövedékek szállítására és indítására.

(Kép: Flickr/Dmitry Terekhov)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.