Korunk egyik legnépszerűbb tudósa szerint nem elképzelhetetlen, hogy a Marsról származunk

2020 / 02 / 23 / Bobák Áron
Korunk egyik legnépszerűbb tudósa szerint nem elképzelhetetlen, hogy a Marsról származunk
Viszont legjobb esetben is még több mint egy évtizedet kell rá várnunk, hogy kiderüljön.

Bill Nye ma az egyik legismertebb csillagász a világon. A Boeing korábbi mérnökét és a Cornell Egyetem professzorát akkor ismerte meg a világ, amikor 1993-ban elindult a PBS-en a Bill Nye the Science Guy (Bill Nye, a tudós fickó) című műsora, ami szórakoztató és közérthető formában tárta a tévénézők elé a legkülönbözőbb tudományos témákat. Nye most a The Planetary Society (Bolygótársaság) nevű nonprofit szervezet vezérigazgatója, aminek célja az űrkutatás és a csillagászat népszerűsítése és előmozdítása.

A Politico nemrég annak kapcsán szólaltatta meg a kutatót, hogy a NASA 2,7 milliárd dolláros költségvetést kért bolygókutatásra a 2021-es fiskális évre, Nye pedig örömmel kifejtette, miért feltétlenül szükséges megadni az űrügynökségnek ezt a támogatást.

"Ha az élet a Marson alakult ki, akkor elég különleges, de nem őrült gondolat azt feltételezni, hogy a marsiak leszármazottai vagyunk" - nyilatkozta Nye, aki azt is hozzátette: "Ha így nézzük, ez nem olyan sok pénz".

A dolog hátteréről annyit érdemes tudni, hogy a NASA költségvetését régóta komoly politikai és társadalmi viták övezik, sokan gondolják ugyanis, hogy nem kéne évente amerikai adófizetők dollármilliárdjaival tömni az űrügynökséget, miközben van elég bajunk itt, a Földön is.

A NASA eddigi legnagyobb vállalkozása

Nye ezzel természetesen nem ért egyet, szerinte a NASA a legerősebb amerikai brand, aminek munkáját világszerte elismerik. A Mars 2020 küldetés ráadásul nem csak a NASA, de az egész emberiség szempontjából sorsfordító lehet, hiszen ez lesz az első eleme annak a küldetéssorozatnak, amelynek keretében a történelem során először marsi mintákat hoznak vissza a Földre.

Az összesen négy ütemből álló, a NASA és az ESA (Európai Űrügynökség) kooperációjában megvalósuló Mars Sample Return Project a tervek szerint 2032-re érhet véget, és akár egészen újfajta felfedezésekkel is szolgálhat az élet eredetéről. Az elmúlt évek tudományos felfedezései alapján egyre több csillagász gondolja, hogy megalapozott az a feltevés, hogy a Marson élet nyomaira bukkanhatunk. Ha pedig így van, akkor azt sem lehet kizárni, hogy az élet csírái a vörös bolygóról kerültek a Földre évmilliárdokkal ezelőtt.

A vállalkozás viszont nem csak rendkívül bonyolult, de egyesek szerint kifejezetten kockázatos is. Ahogy korábban mi is írtunk róla, a csillagászok egy része úgy véli, hogy marsi mintákat hozni a Földre nagyfokú felelőtlenség, ami az egész emberiséget veszélybe sodorhatja. Nye erre is kitért a Politicónak adott interjúban, mondván, a szakemberek felkészültek erre, de az aszteroidákról származó minták tapasztalatai alapján amúgy is kevés az esély rá, hogy bármilyen veszélyes dolgot hurcolnánk be a Marsról.

A NASA-nak egyébként nem a Mars-expedíció finanszírozása az egyetlen terve 2021-re, több másik izgalmas küldetés szervezése is a küszöbön áll. Ezek közül kettő a Vénuszt, egy a Jupiter Ió holdját, egy pedig a Tritont, a Neptunusz holdját célozná, ahol a kutatók szintén jó esélyeket látnak arra, hogy kialakulhatott rajta élet.

(Fotó: PBS, Dr. Rishi Deka/The Triton/Flickr)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
Hamarosan kiválasztják a magyar űrhajóst - mi történt eddig a kiválasztás és felkészítés folyamán?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.