Marsi érzékelőket teszteltek, bizarr és ismeretlen DNS-t találtak

2023 / 02 / 23 / Felkai Ádám
Marsi érzékelőket teszteltek, bizarr és ismeretlen DNS-t találtak
Nemcsak a kutatók által „sötét mikrobiómnak” nevezett életre utaló nyomokat sikerült felfedezni, de sokat megtudtunk a marsi élet után történő kutatás eredményességéről is.

Az Atacama egy kavics- és homoksivatag Chile és Peru területén, az Andok és a Csendes-óceán között – az átlagos szélessége kevesebb mint 160 km, a hossza viszont 1000 km. Ezek az adatok azonban nem árulják el, hogy mennyire egy kietlen helyről beszélünk – az Atacama a világ második legszárazabb sivataga, a kavicson és a homokon kívül tényleg alig akad errefelé bármi, legfeljebb csak sós tavak és láva, amely a száraz felületeken folyik az Andok felé. Nem egy kimondott turistaparadicsomról beszélünk tehát, hanem puszta, marsbéli tájról.

Mint azt az IFLScience írja, a sivatag hátránya azonban éppen az előnye, ha valaki szeretné kipróbálni a Marsra tervezett érzékelőit vagy egyéb eszközeit. Az Atacama-sivatag ennek megfelelően régóta a marsi eszközök tesztpályája. A mostani tanulmány során a Red Stone nevű helyen próbálták ki az eszközöket, mivel itt a Marshoz nagyon hasonlóak a geológiai viszonyok. A tesztelt eszközök pedig vagy már működnek is a marsi rovereken, vagy a későbbi küldetésekre tartogatják őket – egy dolog azonban közös bennük: az élet nyomainak érzékelésére fejlesztették ki őket.

A teszt során több érdekesség is kiderült – részben a sivatagról, részben pedig az érzékelőkről: a laborvizsgálatoknak megfelelően érzékeny eszközök szerint ez a viszonylag élettelennek vélt hely valójában rengeteg bizarr mikroorganizmusokat rejteget – olyan organizmusokat, amelyek közül néhányat a tudomány korábban sosem látott. A genetikai anyag kilenc százaléka jelenleg ismeretlen élőlényekből származik, amelyekről a kutatók azt állítják, hogy az úgynevezett „sötét mikrobióma” részei. A kutatók így a „szokatlanul nagy arányú filogenetikai meghatározatlansággal” rendelkező mikroorganizmusokat nevezték el – magyarán nehéz őket elhelyezni az evolúciós leszármazási kapcsolatok modelljében. Ám ezen új, és nehezen besorolható organizmusokon kívül is akadtak extrém furcsa és nehezen azonosítható lények. A kutatók elmondása szerint az esetek felében nem tudták az adatbázisok alapján beazonosítani, hogy mivel is akadt dolguk.

Az eszközökről viszont az derült ki cserébe, hogy bár a minták számtalan életre utaló nyomot tartogattak – az eszközök nem voltak elég érzékenyek ezeknek az érzékeléséhez. Mindez alapján tehát a mostani, a Marsra küldött érzékelők sem biztos, hogy képesek érzékelni az életre utaló nyomokat – ez tehát a minták földi laborokban történő tesztelése döntheti el biztosan, amivel természetesen meg kell várni, hogy ezek a minták egyáltalán visszatérjenek a vörös bolygóról. Mivel a még létező vagy egykori élet kutatása nem korlátozódik a Marsra, így ezek az eredmények a további érzékelő és analizáló rendszerek fejlesztései szempontjából is nagyon fontosak.

(Kép: Mano de Roca, az Atacama-sivatag szimbólumaként ismert műalkotás, forrás: wikimedia.commons/OutCrow, CC BY-SA 3.0)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.